Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali
"katrojka" + sam 14/2.8 + sig 17-50/2.8 + sig 28-85/3.5-4.5 + pen 18-55/3.5-5,6 + pen 50/1.8 + pen 55-300/4.0-6.3 PLM + hel 58/2.0
Narado napisał/a:Mieszkając w Polsce kilka lat zajmowałem się hodowlą dyskowców (ryby akwariowe). Pierwsza para kupiona w Łodzi po przywiezieniu do Olsztyna gdzie mieszkałem, zdechła mi po 4 dniach.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
"katrojka" + sam 14/2.8 + sig 17-50/2.8 + sig 28-85/3.5-4.5 + pen 18-55/3.5-5,6 + pen 50/1.8 + pen 55-300/4.0-6.3 PLM + hel 58/2.0
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Grzenio napisał/a:Czy matówka z klinem i mikrorastrem może fałszować pomiar światła o ponad 4 EV? ...Czy to może być wina matówki? Dodam, że matówka pochodzi z Minolty X-300.
K-50 + P-DA16-45/4, P-DA18-135, P-A50/1,7, P-DA35/2,4, P-M135/3,5, DA 18-55 AL, DA 55-300 ED, Helios 44-M6, Jupiter 37A, Mir 1B 37/2.8
Tak, może. pomiar jest wprost na klinie, a nie na matówce. Tym bardziej, że nie jest to oryginalna matówka, której przepuszczalność światła jest uwzględniona w ustawieniu układu pomiarowego.Grzenio napisał/a:Czy matówka z klinem i mikrorastrem może fałszować pomiar światła o ponad 4 EV? ....... przełączałem na punktowy pomiar
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Narado napisał/a:wolę raz zapłacić 75$ i dostać profesjonalnie dociętą matówkę dobrana do mojego aparatu niż kilka razy rzeźbić w matówkach
Narado napisał/a:o że matówka ma klin nie znaczy że nadaje się do Twojego aparatu
Grzenio napisał/a:czy może być temu winne niedokładnie doszlifowanie matówki powodujące to, że środek klina nie pokrywa się dokładnie ze środkiem światłomierza.
Grzenio napisał/a:Dodam, że matówka pochodzi z Minolty X-300.
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie. Mój korpus to K-3 a tam jest czujnik światła z 86 tys. punków pomiarowych RGB więc ciężko jest stwierdzić gdzie kończy się pole pomiarowe dla trybu punktowego. Ciekaw jestem czy te fabrycznie docinane matówki mają tak przesunięty klin względem środka? Tak jeszcze myślę, że może problemem jest to że czujnik światła "patrzy" pod pewnym kątem na matówkę i wtedy klin jest ciemny, mimo że w wizjerze tego nie widać?Grzechotnik napisał/a:Matówka powinna być docięta w taki sposób by krawędź pola pomiarowego była lekko nad lub pod linią przecięcia klina.
Właśnie założyłem oryginalną matówkę i w trybie centralnie ważonym oraz punktowym mam ten sam wynik pomiaru a w trybie matrycowym o -0,7 EV mniejszy (pewnie z uwagi na winietowanie obiektywu). Dla pięciu różnych obiektywów uzyskałem takie same wyniki. Także to raczej nie jest problem z korpusem tylko z matówką.Lustro napisał/a:
Załóż oryginalną i zrób testy to się upewnisz czy wina matówki czy body.
Dużo różności
Pentax K-1
Pentax K-1 (druga sztuka)
Szkła z AF, manualne... i inne graty