jaity  Dołączył: 05 Lut 2016
Na Wakacje. Sigma 17-50mm F/2.8 vs Sigma 18-200mm f/3.5-6.3
Witam
Na początku chciałbym się przedstawić.
Od nie całego roku, jestem szczęśliwym posiadaczem Aparatu Fotograficznego: Pentax K-50. Z kitowym obiektywem 18-55 mm, i tzw 'stałką' Pentax A f/2 50 mm. Wykonałem tym aparatem około 2.5 tys zdjęć.

Forum czytam od bardzo dawna. Sporo się dowiedziałem. Ale dopiero dzisiaj postanowiłem coś napisać.

Postanowiłem założyć temat, bo mam problem 'sprzętowy'. Mianowicie: zaoszczędziłem 1500zł i do Pentaxa zamierzam kupić obiektyw na zbliżające się Wakacje. Nad morzem.

Rozpatruję następujące dwa obiektywy (przeczytałem testy na optyczne pe el) Poniżej, wymienię te obiektywy, wraz z moim komentarzem, na temat ich zalet i wad.

Są to:

Sigma 17-50mm F/2.8
+ super ładne zdjęcia (wysoka rozdzielczość) tak napisali w teście.
+ stałe - jasne - światło na całej długości.
- krótki zoom
- starsza konstrukcja (2010r)

Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 Zoom
- ciemny
+ duży zoom,
+ ładne zdjęcia jak na tak duży zoom (ale, nie aż tak ładne, jak sigma 17-50mm)
+ najnowsza konstrukcja (2014r) podobno, rewolucyjny przełom technologiczny

Wybór jest bardzo trudny. Szczerze powiem, że zupełnie nie wiem który wybrać. Może ktoś coś doradzi?

Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wiesz chyba najlepiej jakie zdjęcia robisz i jakich ogniskowych potrzebujesz. Twój opis nie daje nam żadnych wskazówek.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jaity napisał/a:
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 Zoom
Moim zdaniem bez sensu. Za 300-400 zł dokupisz sobie używanego DA 50-200 i masz prawie to samo (bo jaśniej na długim końcu)
jaity napisał/a:
tak napisali w teście.
jaity napisał/a:
rewolucyjny przełom technologiczny
papier wszystko zniesie. :mrgreen:
Oprócz Sigmy możesz jeszcze rozważyć Tamrona 17-50/2,8. Takie same kłopoty z AF-em jak u Sigmy, ale taniej i chyba jednak ostrzej.
Jak przyzwyczaiłeś się do stałek, to możesz jeszcze pomyśleć o DA 35/2,4, lub wymianie A 50/2 na 50 z AF-em.

Serdecznie dziękuję za refleksje.

Niestety, jestem tzw 'niedzielnym fotografem'. I - jeszcze - nie umiem sprecyzować, jakie konkretnie zdjęcia lubię robić.

Założyłem ten temat, ponieważ myślałem, że któryś z wymienionych obiektywów posiada jakieś szczególne cechy, które stawiają go w lepszym świetle niż drugiego. I że, może znajdą się użytkownicy, którzy - z własnej praktyki - mogą je opisać.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
jaity, ja mam wakacyjnego Tamrona 17-50/2.8 i w tym zadaniu sprawdza się wyśmienicie. Kiedyś wózkiem że sobą 50-200 a następnie 100-300, ale dlatego, że nie użyłem ich ani razu, po prostu zrezygnowałem z tele na wakacjach. Popatrz w swoje zdjęcia wakacyjne, to będziesz wiedział jakich ogniskowych używasz najczęściej (założę się, że są z przedziału 20-40mm) i na podstawie tego dobieraj obiektyw. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że światło 2.8 na prawdę się przydaje ;-)

kojut, Nie założę się z Tobą, bo przegram :)

Dziękuję za info. Już o mało co, poczułem się 'samotny-nierozumiany'.

Właśnie o takie ujęcie tematu chodziło. Wygląda na to, że długi zoom na wakacjach nie będzie jakoś szczególnie mocno potrzebny.

Chociaż ... znajduję w Internecie zdjęcia wykonane właśnie tak długą ogniskową (200mm). I są to piękne zdjęcia.

Ale ... chyba kwestia do rozpatrzenia była taka; czy obiektyw o tak długiej ogniskowej (200mm) utworzy tak ładny obrazek, jak ta 'krótka' Sigma? Która to obecnie, jest nie do pobicia.

W Optycznych napisali, że wydarzył się przełom technologiczny, i ta nowa (z 2014r) testowana dwusetka w tym temacie, obecnie PRAWIE dorównuje jakością zdjęcia, Sigmie o krótszej ogniskowej?

automaciek  Dołączył: 10 Lis 2010
Będąc niedzielnym fotografem postawiłem wszystko na jedną kartę - DA 40 Limited. Jesli szukasz lepszej jakosci niz posiadany "kit" to zadaj sobie pytanie czy potrzebny Tobie zoom, jesli szukasz "tele" to DA 55-300 WR bedzie uzupełniać to co masz.

Tele się przydaje, zwłaszcza nad morzem. Ale jako dodatek, a nie podstawowy. Zoomy o dużych zakresach (18-200, 18-270, itp. ) żeby były nie wiadomo jak rewelacyjne, zawsze będą gorsze od mniejszego zakresu, czy stałek. W optyce cudów nie ma. W dodatku zawsze będą ciemniejsze. Mając kilkadziesiąt obiektywów (połowa do Pentaxa) mój zestaw minimum, który nie jest duży i ciężki to DA 20-40, DA50-200 i DA50/1,8. I te szkła zawsze w jednej małej torbie są z korpusem. Reszta to wtedy, gdy jestem pewien, że będzie potrzebna.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
jaity, jako długą ogniskową to mogę polecić da-l 50-200. Jest on mniejszy od Tamrona i Sigmy 17-50, może nie za dobry na długim końcu i przeciętny w całym zakresie, ale do zdjęć wakacyjno- pamiątkowych nada się i to z nawiązką.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Ja na dwóch wakacyjnych wyjazdach praktycznie nie odpinałem DA*16-50, jeżeli już - wrzucałem FA77. DA55-300 podczepiłem raz, i zdjęcia poszły do kosza.

Wg mnie uniwersalny zestaw dla amatora/osoby, która nie ma sprecyzowanych wymagań to jasny zoom z 2.8 + jakaś jasna stałka 77/100/135 lub jakieś lekkie tele jak ktoś lubi i jest OK.

Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :mrgreen: Nie ma uniwersalnej recepty, każdy robi tym czym lubi, lub co mu bardziej odpowiada. Kolega jaity, nie wie jeszcze co lubi, a na pewno nie wie, czy tele będzie mu pasowało, czy nie, bo go nie ma. A oglądanie zdjęć w sieci to nie jest metoda na dostosowanie sprzętu pod siebie.Dlatego uważam, niech spróbuje jak najtańszym kosztem i sugestia kojuta wcale nie jest zła. Kwestia jasnego standardowego zooma (17-50) jest wg mnie poza dyskusją, z takiego szkła po kicie na pewno odczuje różnicę jakości i wygody (jeśli nie wyskoczą mu jakieś FF/BF)

krzychu1979  Dołączył: 17 Wrz 2011
jaity napisał/a:
Serdecznie dziękuję za refleksje.

Niestety, jestem tzw 'niedzielnym fotografem'. I - jeszcze - nie umiem sprecyzować, jakie konkretnie zdjęcia lubię robić. ..

To na razie nie wymieniaj kita na Nic lepszego bo ten wcale nie jest taki zły i ma uszczelnienia które nad morzem zapewnią ci spokój ducha. Uzupełnij torbe o budżetowy tele-zoom bo skoro takiego nie używałeś to nie wiesz czy "poczujesz" długie ogniskowe. Do tego 35/2.4 bo to dobry obiektyw, da Ci zdjęcia bardzo dobrej jakości a ogniskowa jest na tyle uniwersalna że szybko przestaniesz zabierać zoomy na większość spacerów. DA50/1.8 ci nie proponuje bo masz manualny obiektyw o tej ogniskowej. Te dwa kupisz za połowę zakładanego budżetu.
jaity napisał/a:
....
Założyłem ten temat, ponieważ myślałem, że któryś z wymienionych obiektywów posiada jakieś szczególne cechy, które stawiają go w lepszym świetle niż drugiego. I że, może znajdą się użytkownicy, którzy - z własnej praktyki - mogą je opisać.

Sigma 18-200 posiada szczególną cechę (w porównaniu do 17-50) - ogniskowe w przedziale 50-200 ;-)
Jedni robią krajobrazy na 10mm, inni na 200 i żadna z tych dróg nie jest zła. Z własnej tylko praktyki możesz wywnioskować które ogniskowe są dla Ciebie najlepsze.

DiMarco  Dołączył: 24 Sty 2012
Kolega jaity powinien jeszcze spojrzeć łaskawym okiem na 18 - 135/3,5 - 5,6.
Jak na wakacyjny zoomik naprawdę daje radę. Posiadam i polecam, "druga ręka" nawet do 1200PLNów można trafić. :-)

Pięknie dziękuję wszystkim którzy odpowiedzieli.
W moim odczuciu, większość opinii/głosów przypadła na Sigmę 17-50 2.8 I ten zakup będzie rozważany.

Pozostaje (do Sigmy) 'wyhaczyć' gdzieś krótkiego stałego zooma np 135mm. Do wakacji jest trochę czasu.

Pozdrawiam :)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
jaity, kolega dał Ci najlepszą radę:
kojut napisał/a:
Popatrz w swoje zdjęcia wakacyjne, to będziesz wiedział jakich ogniskowych używasz najczęściej

Zapytam z ciekawości: obrabiasz swoje zdjęcia?

Dada napisał/a:
Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :mrgreen:

Przeszedłem przez wiele kombinacji zestawów obiektywów i tak naprawdę trzeba by mieć wszystkie, bo zawsze braknie tego, którego się w danej chwili nie ma :evilsmile: Poza tym preferencje się zmieniają. Jak dla mnie najwięcej radości w fotografii dają stałki, ale problemem jest ich cena i ciągła konieczność żonglerki, co nie dla każdego musi być to problemem. Poza tym niektórzy twierdzą, że podczas zmieniania stałek kadry uciekają, dlatego z mojego punktu widzenia najlepszą opcją jest jasny obiektyw podstawowy o zakresie 16-50(45, ew.mniej jasno 85) + tele stałka do portrecików i do zabawy z GO :mrgreen:

Chciałbym podkreślić, że to jej MOJ punkt widzenia, który zapewne z czasem będzie ewoluował, ale ja to amator jestem ;-)

Color  Dołączył: 09 Mar 2015
Popieram jaity - Sigma 17-50 - wydaje mi się, że na wakacje to podstawowe ogniskowe. 18-135 też fajne, ale już nie tak ostre, no i światło...
Do tego stałka, np. 35/2.4 i to na tyle. Długie szkła fajne, ale nie na "tradycyjne" wakacje z rodziną, no chyba, że córa uprawia kitesurfing, albo syn wspinaczkę skałkową ;-)

Lepiej mieć możliwie jak najszerzej na szerokim końcu, nawet kosztem światła, ale jak kto woli i co dla kogo ważniejsze ;-)

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Skoro wakacje mają być w terenie, to wybór bym częściowo uzależnił od tego, czy chętnie będziesz wymieniał obiektywy tamże. Ja nie lubię tego robić, ale się zdarza.
Jeśli nigdy nie zmieniasz obiektywów w krzakach to brałbym ową sigmę 18-200 (przynajmniej na początek kariery). Jeśli nie stanowi to dla Ciebie problemu, to celowałbym w sigmę 17-50 + pentax 55-300 w wybranej wersji. Moim zdaniem to najbardziej optymalny zestaw budżetowy.

Color  Dołączył: 09 Mar 2015
rey napisał/a:
Lepiej mieć możliwie jak najszerzej na szerokim końcu, nawet kosztem światła, ale jak kto woli i co dla kogo ważniejsze ;-)

No pewnie, ale jak szeroko to Sigma 10-20. A jeden mm ogniskowej mniej vs. f/4 czy f/2.8? Hmmm... Dla mnie dyskusja akademicka ;-)

Kuba Nowak napisał/a:
celowałbym w sigmę 17-50 + pentax 55-300 w wybranej wersji. Moim zdaniem to najbardziej optymalny zestaw budżetowy

Bardzo mnie bolał ten budżet ;-) ale jestem zadowolony.

Skocz do: