Frost  Dołączył: 13 Lut 2010
fanmario napisał/a:
Frost napisał/a:
(...) czy 70-200/2.8 to portretówka ;) ?

A co uniemożliwia wykonanie portretu?
Waga?

Wykonać portret można i pinholem. Podobnie można wbijać gwoździe wiertarką a zupę jeść widelcem. Pytanie po co ?

Proponuję też sprawdzenie w słowniku subtelnej różnicy między "nie nadaje się" a "uniemożliwia" bo to są dwa różne terminy.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Frost napisał/a:
Waga

Czyli np. Zeiss Otus 85mm F/1.4 też się nie nadaje do portretu? Bo waży bagatela 1,2 kg.

Frost napisał/a:
rozmiary

Ponoć rozmiar nie ma znaczenia :evilsmile: ... ale poważnie, że co - za duży i wystraszysz modelkę? :-P

Frost napisał/a:
crop

APS-C to wstyd robić zdjęcia, czy portrety można robić tylko małym obrazkiem? ;-)

"wszystko może być portretówką, jeśli jesteś wystarczająco odważny" ;-)

Frost napisał/a:
Wykonać portret można i pinholem.

Pewnie, że można - co więcej może to dać naprawdę ciekawy efekt. Pozostałe przykłady to argumenty ad absurdum ;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Frost, serio wymiary szkła i jego waga, nic nie znaczą. Jest trochę ludzi robiących portrety 70-200 2,8 nawet na mniejszej niż FF matrycy i się da. Ja osobiście zamiast z 18-55 korzystam na co dzień z 16-50 2,8. Różnica wagi jest kolosalna, a jednak wolę jakoś * niż kita. Już nie mówiąc o tym że robiłem i zdjęcia Tairem 3s bez statywu, co waży parę kg...

Dla jednego liczy się waga, dla innego zakres ogniskowych i jasność  :-P portret można robić wszystkim, a coś średnio długiego i do tego jasnego to dla mnie coś akurat. (np. samyang 85 1,4 też lekki nie jest, a to stałka) :-P

Skocz do: