Grzenio  Dołączył: 02 Kwi 2015
jaity, skoro masz stałkę 50mm/2 to mniemam, że nie zależy ci koniecznie ja jakimś jasnym szkle. Nie masz za to żadnego tele także może ta Sigma 18-200 będzie lepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Wszystko zależy od tego co będziesz chciał fotografować. Po przymknięciu do F/8 to obie Sigmy są podobnie ostre. Zresztą możesz sobie je porównać: http://www.dxomark.com/Le...301_895_319_895

[ Dodano: 2016-03-18, 16:21 ]
Cytat
jak tylko stać na jeden to krótsza sigma, pamiętaj tylko że przy tych sigmach był/jest rozrzut jakościowy.

Przemoo, a możesz jakoś przybliżyć temat tego rozrzutu jakościowego? Czym się on objawiał? Mam obawy czy właśnie ja nie trafiłem na jakąś gorszą sztukę bo serwis nie potrafi jej porządnie skalibrować. Jak zrobią dobrze kalibrację na 50mm to psują na krótkim końcu i na odwrót. Do tego widzę, że obiektyw ma zakrzywioną do tyłu płaszczyznę ostrości. Czy to normalne w tej Sigmie?

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Ciekawy jestem jak wygląda porównanie fotek z nowej Sigmy 18-200 z fotkami z HD 55-300 i HD 16-85 w pokrywających się zakresach ogniskowych....

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
Rozrzut jakościowy miałem na myśli kłopoty z AF. Od czasu S18-35 można dokupić docka i większość problemów da się rozwiązać. Jak kupowałem S17-50 wybrałem najlepiej ostrzącą z pośród kilku sztuk

I ostrzy Ci dobrze na wszystkich ogniskowych i dla wszystkich odległości ostrzenia?

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
espresso napisał/a:
Sigma jest jednym z nielicznych producentów który ma produkcję w Japonii. Jest to chyba najmniej obarczona błędem ludzkim metoda produkcji.

Ależ Japończycy to też ludzie! :idea:

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Kuba Nowak napisał/a:
Ależ Japończycy to też ludzie! :idea:

Czasem mam co do tego wątpliwości... :mrgreen:

espresso napisał/a:
Wszystkie (prawie wszystkie) moje dotychczasowe Sigmy kalibrowałem w serwisie.

Espresso, a spotkałeś się może z takim przypadkiem żeby Sigma inaczej ustawiała ostrość w zależności od wybranej przysłony? Nie mam na myśli żadnego focus shifta tylko po prostu dla przysłon mniejszych od 5.6 ustawia ostrość dobrze a dla przysłony 5.6 i większych przestawia zdecydowanie ostrzenie w stronę dali. Moja Sigma najpierw zachowywała się tak na 50mm a na 17mm działała bez zarzutu a po kalibracji działa bez zarzutu na 50mm za to nabawiła się tej przypadłości na 17mm :-(

U mnie to raczej nie jest problem z korpusem bo na K-3 i na K100D Super zachowuje się identycznie. Sigmy zbierają dobre opinie ale ich serwis w Polsce to już tragedia. Przynajmniej ja mam niemiłe doświadczenia. Będę musiał chyba czwarty raz do nich wysłać obiektyw. Najgorsze, że trzeba wysyłać na własny koszt a do tego razem z body. Szkoda, że USB Dock nie obsługuje wszystkich obiektywów. Chociaż z tego co widziałem to nie ma tam opcji oddzielnej kalibracji dla różnych przysłon.

[ Dodano: 2016-03-19, 20:05 ]
Cytat
Sigma jest jednym z nielicznych (być może nawet jedyny) producentów który ma produkcję w Japonii.
Na mojej jest napisane "LENS MADE IN JAPAN". Czy to oznacza, że tylko soczewki były zrobione w Japonii? Jakby cały obiektyw był wyprodukowany w Japonii to chyba by po prostu napisali "MADE IN JAPAN".

Grzenio, "lens" w tym kontekście czytaj jako "obiektyw"

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
espresso, poleca S 18-200 jednak ze starym Canonem miałem jej pierwszą wersję i nie było różowo.
Są już dwie nowsze wersje.
Ja fotki robiłem z ISO 100-400 bo reszta była poza możliwościami matrycy i miałem wszędzie ciemność w tle.

Jaszcze jest Sigma C 17-70/2,8-4 , którą podpiąłem pod k-3 i ...
Może nie aż tak długa ale na "krótki" spacer to bardzo atrakcyjne szkło jednak lekko za drogie .
Obiektyw przegrał tylko z bardzo ostrym światłem.
Posiada również w miarę użyteczny tryb makro.
Niewielki a ciekawy obiektyw.
Byłem początkowo zdziwiony, że ktoś kupił go pod nasz bagnet a teraz sam myślę...

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
fanmario, ja jako kita używam poprzedniej wersji tej Sigmy, tzn 17-70/2,8-4,5 i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem od kogoś z forum ( gdy jeszcze była giełda :-( ). Można ją wyłowić dużo taniej niż tą późniejszą a wg różnych testów nie ma pomiędzy nimi dużej różnicy. Pzdr.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
espresso napisał/a:
powalos napisał/a:
( gdy jeszcze była giełda )
:evilsmile:

No właśnie , gdyby była giełda, to miałbym coś w tym temacie. A tak nawet nie śmiem pomyśleć

A że tak z ciekawości zapytam- dlaczego zlikwidowano giełdę ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie było ciągłości dostaw pietruszki.

dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
Narado napisał/a:

No właśnie, dlaczego?. :-(

[ Dodano: 2016-03-21, 11:41 ]
plwk napisał/a:
Nie było ciągłości dostaw pietruszki.

Ale czasy się zmieniają. Jest wiosna,pokazały się nowalijki. Dajmy im szansę. :-)

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
dalco napisał/a:
Ale czasy się zmieniają. Jest wiosna,pokazały się nowalijki. Dajmy im szansę. :-)

Na betonie to tylko mech i porosty...

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Narado napisał/a:

Zlikwidowano, bo była szkodliwa. Dlaczego była- już nikt nie pamięta.

Czyli tak czysto po polsku: władza wie najlepiej czego społeczności potrzeba .... ech

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
A ja zastanawiam się między S 17-50/2.8 lub DA16-45/4. Obawiam się tych wspomnianych przez wielu blików w fotografii krajobrazowej. Pentax z kolei ma trochę cieplejsze kolorki i CA jako bonus, ale jego cena to 2/3 Sigmy.

Spacerzoomy o dużym zakresie zawsze omijałem szerokim łukiem ze względu na najgorszą jakość obrazka na szerokościach i max zakresie ;-)

Skocz do: