plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
diegotm napisał/a:
inaczej rozumiemy określenie budżetowy

Nie dostrzegłem nigdzie określenia ceny. Niedawno (do dwóch tygodni wstecz) była dyskusja na temat "budżetowej" portretówki około 85 i konkluzja była taka, że taniej nie da się kupić nic sensownego.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
diegotm napisał/a:
dołożyć jeszcze 120 za przejściówkę
To przesadzasz. Przejściówka z Sixa na m42 to co najwyżej 30-40 zł jest warta. A z m42 na K to podejrzewam, że masz.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Swego czasu jak takowa kupowałem dałem ponad 100 pln za takową przejściówkę.

No to przepłaciłeś. :evilsmile:

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Biometar 80/2,8 jest ostrzejszy od Wołny80/2,8 przynajmniej na otwartej przysłonie . Miękki jest także Helios 40 a sa jego fani . Więc czego nie Biometar . Kolega z Nikonem D 300 uzywa 24-85 - 2,8/4 i jest to miękki obiektyw na otwartej przysłonie . Obrazki na otwartej przysłonie są dużo bardziej miękkie niż z Biometara 80/2,8 na przysłonie 2,8

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
Te słoiki produkowano w NRD więc na pewno mają rozrzut jakościowy:) stąd tak różne wasze opinie.

siudym  Dołączył: 18 Lip 2011

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Uwaga - odgrzewane, że aż skwierczy :-D

siudym napisał/a:
Dzis porownalem

Szkoda, że są linki, a fot niet.

Zastanawiam się na jedną z ofert PSixa TL z Biometarem 80 i kominkiem. Docelowo krajobraz, od czasu do czasu portret. Będzie git np w porównaniu do dwuobiektywowych typu Yashica? Tak się na razie miotam w wyborze sprzętu, a ponieważ służył będzie do amatorki, to też wymagań górnopółkowych nie mam.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
A wiesz, że Six ma pokrycie wizjera na poziomie 60%?
MZ, Yashita (z tessarem) będzie porównywalnie ostra, lżejsza i pewniejsza.
W Pentaconie za to możesz zmieniać obiektywy.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Pentacon SIX bywa... co tu dużo mówić - kłopotliwy. Bardzo często się zdarza, że aparat zaczyna nakładać na siebie klatki, szczególnie, gdy ktoś nim wcześniej nieumiejętnie operował. Do tego ma ciemną matówkę, jest duży i mało wygodny. Ale swój urok ma ;-)

Korpus Sixa jest stosunkowo lekki, co przy jego wielkości jest zaletą. Dobrze utrzymany (serwisowany i "nie bity" ) nie jest bardziej zawodny od innych aparatów z tego okresu. Obraz zależy jednak od optyki i tu moim zdaniem jest trochę lepiej niż w Yashice. Mam oba i nie postawiłbym któregokolwiek znacznie wyżej od drugiego. Natomiast w praktyce spisują się różnie, w zależności od zastosowania.

Dziękuję za odzew.
O nakładaniu słyszałem, o kryciu wizjera nie - makabra. Z racji większej mobilności też by Yaśka pasowała, do tego gdyby się udało dostać sprawny - światłomierz. Co do jakości optyki, to wielkie szkła (w porównaniu do dwuobiektywowych) wiele nie dają w przypadku Pentacona - Biometary i Flektogony.
Męczy mnie jeszcze problematyka ustawiania ostrości, mam dość przypadkowości na zwykłej matówce i lupce. Coś w tym temacie lepszego oferuje Y?

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
IMHO wygodniej na Y - matowka jest jasniejsza wiec latwiej to zrobic.

Uzywalem pozyczonego Psixa z Biometarem 2.8/80 i Flektogonem 4/50. Koniec koncow nie wzialem - Yashica Mat okazala sie wygodniejsza :)
Swiatlomierz? Hmmm... Leningrad 2 i poprawki "na oko" :D

pz

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Jak masz telefon z Androidem, to polecam:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dq.fotometro

Yaśka 124 ma światłomierz, całkiem niezły, choć jeszcze CdS, działa normalnie na alkalicznych i srebrowych bateriach, choć jest dedykowany do rtęciowych. A z tą wygodą to jest różnie. W Sixie masz jednak pryzmat i przy słoneczku coś widzisz, w Yaśce matówka, więc jak jest dużo słońca to kiepsko, chyba że będziesz płachtę używał :evilsmile: . Z jasnością matówki też nie ma szału. Ja mam od dawna w Yaśce wymienioną na Araxa z klinem i jest zdecydowanie lepiej. A zewnętrzny światłomierz to raczej od Swierdłowska w górę. Leningrad za wyjątkiem 6 (CdS) to selenowe i po tylu latach ich dokładność jest co najmniej wątpliwa. Chyba, że leżały 20 lat w światłoszczelnym pudle - selen się starzeje i traci właściwości z czasem i pod wpływem światła. Jak chcesz dobry, malutki i na lata i względnie tanio, to Sekonic L-208.

Tychy niedaleko ode mnie :-P Wiosna idzie, możemy się umówić na jakiś weekend w plenerze pośrodku drogi, co najmniej 4 średnioformatowce mogę do macania udostępnić, a nawet coś na chwilę użyczyć.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Dada napisał/a:
Tychy niedaleko ode mnie :-P Wiosna idzie, możemy się umówić na jakiś weekend w plenerze pośrodku drogi, co najmniej 4 średnioformatowce mogę do macania udostępnić, a nawet coś na chwilę użyczyć.

W miarę możliwości dołączyłbym.

No to oczekuję propozycji.

Dada, dziękuję, proponuję poczekać aż się troszkę zazieleni, chętnie skorzystać, a widzę, że jest nas już dwóch.
Światłomierz jakiś ruski mam i na kliszy widać, że sprawny.

Skocz do: