pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Szeroko i wakacyjnie
Sezon wakacyjny się zbliża i znowu rodzi się potrzeba szerokości dla widoków i wąskich średniowiecznych miasteczek bądź też ruin. Do tej pory z uwagi na jakość DA35 od biedy pomagał, kit odstaje jakościowo. DA21 miałem ale nie zachwycił jak na swoją cenę...

Sigma 10-20
Pentax DA 15
Pentax DA 21
Pentax DA 20-40
Pentax Fish 10-17
Tamron 17-50
Sigma 18-35
Samyang 16
Pentax 12-24
Samyang TS 24

Generalnie priorytetem jest jakość obrazka. Cena, jako że szkło tylko na okres wakacyjny też robi różnicę. Mogą być również inne propozycje, o ile okolice 20mm są bardzo dobrej jakości. Oczywiście szerzej może być ... nie szukam ideału, starczy żeby był ostry, plastyczny, jasny, szeroki i tani... :-) .

Fajnie żeby FF kryło, jako że winieta jest fajna, ale przy widoczkach niekoniecznie się to podoba. Na kliszy starczają mi utrwalane mroki średniowiecza a nie osłony w bonusie.

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Tamron 17-50 polecam. Po minimalnym zzoomowaniu (18,19) nie winietuje (bez tulipana)w żadnych warunkach. Jakość obrazka satysfakcjonująca, no i jakże uniwersalny spacerniak.

0bleblak  Dołączyła: 15 Cze 2011
Poleciłabym 12-24, zdecydowanie, ale tani nie jest.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Jak przedmówczyni :-)

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Jak się ma jakościowo do DA 15 (pomijam zakres) ?

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Kolejny głos na DA 12-24 :evilsmile: Nie żałuję żadnej złotówki wydanej na niego. W stosunku do DA 15 będziesz miał dużo równiejszy rozkład ostrości w całym kadrze. W teście na pentaxforums było porównanie DA15, A15 i DA12-24 : http://www.pentaxforums.c...ge-quality.html

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
Moja piętnastka musi być mocno przymknięta żeby brzegi były ostre i w niektórych sytuacjach i to nie pomaga. Pewnie trafiają się sztuki ostre i na brzegu kadru, ale takiej nie widziałem mimo to bardzo lubię ten obiektyw za jego rozmiar, kontrast i pracę pod światło. DA 12-24 będzie ostrzejszy na brzegach i z tego co pamietam kryje pełną klatkę od 18mm.

0bleblak  Dołączyła: 15 Cze 2011
Pięknie się na nim pracuje w całym zakresie. Na Chabówkowy zlot zabrałam 3 szkła, ale nie wiem po co, bo 12-24 niemal w ogóle nie odpinałam :roll: Wrzucam z wolna RAW-y do ACR i wzdycham sobie; takie to ładniusie ;-)

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Właściwie każdy obiektyw z twojej listy jest inny - np. DA 15 i Sigma 18-35 to nie ta ogniskowa, nie ta waga, nie ten rozmiar i nie to światło. Chyba sam musisz doprecyzować swoje preferencje.
Sam mam DA 12-24, ale używam go prawie tylko w jaskini.
Dużo bardziej wakacyjna i wystarczająco szeroka wydaje mi się Sigma 17-50, ale jako posiadacz obu - oba polecam ;-)

Grzenio  Dołączył: 02 Kwi 2015
pipeman napisał/a:
nie szukam ideału, starczy żeby był ostry, plastyczny, jasny, szeroki i tani
To może zainteresuj się techniką składania panoram. Ostatnio właśnie składałem panoramę z czterdziestu kilku zdjęć. Nie wiem jaki wyszedł dokładnie kąt widzenia ale było naprawdę szeroko. Po złożeniu panoramy i wykadrowaniu zdjęcie miało 82Mpix a po przeskalowaniu w dół do 24Mpix wyszła taka żyleta jakiej nie da żadne z powyższych szkieł. A składowe zdjęcia robiłem Sigmą 17-50/2.8, która chyba najbliżej pasuje do cech jakie wymieniłeś. Polecam program Autopano Giga. Tutaj kilka przykładów: http://www.kolor.com/autopano/autopano-gallery/

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
obczaj nową tokine 14-20 wygląda swietnie wedlug testów optycznych

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
wanakamura napisał/a:
obczaj nową tokine 14-20

Zmieniać system dla jednego szkła? :-P

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
Pentax 15-30mm f/2.8 i po problemie :evilsmile: :-B

Galus81 napisał/a:
Pentax 15-30mm f/2.8 i po problemie :evilsmile: :-B
Miało być tanio a to szkło kosztuje 1500$.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Grzenio napisał/a:
pipeman napisał/a:
nie szukam ideału, starczy żeby był ostry, plastyczny, jasny, szeroki i tani
To może zainteresuj się techniką składania panoram.

Żeby to miało ręce i nogi wypadałoby się zaopatrzyć w głowicę nodalną, a to już kosztuje prawie tyle, co Sigma 10-20 http://sklep.vr24.pl/index.php?t=155&a=10272

Głowica potrzebna jest dla starych programów. Autopano Giga radzi sobie świetnie ze zdjęciami z ręki. Wersja Giga ma ten plus w stosunku do wersji Pro, że możesz sobie ręcznie wskazać, które "duszki" ma usunąć. Zresztą algorytmy automatycznego usuwania "duszków" też działają świetnie. Ten program to zupełnie inna klasa w porównaniu do większości tanich lub darmowych programików do składania panoram.

Poza tym jak oglądam sample ze Sigmy 10-20 czy jakiegoś innego szkła UWA a potem patrzę na panoramy składane z kilku-kilkunastu zdjęć to przechodzi mi ochota na szkło UWA. Zresztą Sigma 17-50/2.8 na 17mm jest jaśniejsza i ostrzejsza od Sigmy 10-20/3.5 oraz DA 12-24 na 17mm.

Grzenio, zdjęcia wakacyjne to nie tylko landszafty, ale także ciekawa i niespotykana u siebie architektura. A tu albo UWA albo statyw i montaż nodalny.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Grzenio napisał/a:
Poza tym jak oglądam sample ze Sigmy 10-20 czy jakiegoś innego szkła UWA a potem patrzę na panoramy składane z kilku-kilkunastu zdjęć to przechodzi mi ochota na szkło UWA.

Ależ UWA nie służy tylko do robienia panoram... :idea:
Dla mnie jest przydatne przede wszystkim tam, gdzie już nie mam dokąd się cofnąć.

Kuba Nowak, tylko koledze chodzi o to, żeby zamiast UWA składać panoramy że zdjęć robionych węższym obiektywem. Jest to dobre rozwiązanie, ale sprawdza się jedynie przy fotografii krajobrazu.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Łażąc po wąskich uliczkach starych miasteczek używam Sigmy 10-20mm F3,5, podobnie do szerokich ujęć krajobrazu - sprawdza się znakomicie. Na analogu mam Pentaxa 28mm F2.

Po zmianie na K1 nie wiem jak będzie, rozważam trzy opcje jak porównam kilka szkieł.
1. będę dalej używał Sigmy na cropie i pogodzę się z cropem,
2. będę używał Pentaxa K 28mm F2
3. lub jako szkło podstawowe założę starego SMC Pentax-FA 24-90mm F3.5-4.5 AL z Z1P,

Skocz do: