bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Re: Szeroko i wakacyjnie
pipeman napisał/a:
Generalnie priorytetem jest jakość obrazka.

ja ze swojej strony podpowiem nikon a (18mm/2,8), na 2,8 ostry w całym kadrze, na f4 można się pociąć, nabyłem za półtoraka nówka sztuka polska dystrybucja, a i w kieszeni się mieści ;-)

Grzenio  Dołączył: 02 Kwi 2015
Kolega pipeman pisał, że interesuje go szkło do robienia zdjęć widoczków oraz architektury i właśnie zamiast szkła UWA proponuję użyć ostrzejszego szkła o dłuższej ogniskowej i złożyć panoramę z np. 4 zdjęć (2 rzędy x 2 kolumny) albo 9 zdjęć (3 rzędy x 3 kolumny) czy też jeszcze większej ich liczby. Oczywiście jak w kadrze jest jakiś poruszający się obiekt, który zajmuje ponad połowę kadru to ta technika się nie sprawdzi i pozostanie tylko skorzystanie ze szkła ultra szerokokątnego. Podobnie jak komuś zależy na bardzo dużej głębi ostrości np. od 50cm do nieskończoności to również pozostaje tylko skorzystanie ze szkła UWA bo w przypadku obiektywu o dłuższej ogniskowej trzeba by było bardzo mocno przymknąć przysłonę albo bawić się dodatkowo w focus stacking. Ale przy ogniskowej 17mm i przysłonie 5.6 odległość hiperfokalna to 2,7m więc do większości "widoczków" chyba to wystarczy.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Grzenio napisał/a:
oraz architektury

I tu składanie bez użycia specjalnego montażu nie jest dobrym pomysłem.

Ale głowica nodalna to tylko ma nas uchronić przed błędem paralaksy. To ma znaczenie szczególnie dla bliskich odległości i często można tak dobrać kadry składowych zdjęć aby jakiś przedmiot znajdujący się na pierwszym planie w całości mieścił się na jednym cząstkowym zdjęciu. Wtedy nie będzie problemu z artefaktami wynikającymi z błędów paralaksy. A jeśli chodzi o tę drobną zmianę perspektywy przy robieniu składowych zdjęć gdy robimy to bez statywu i odpowiedniej głowicy to dobre programy potrafią to korygować.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Chodzenie w majtach i zachwyty nad okolicą do tej pory nie kojarzyły mi się z błędem paralaksy i głowicami nodalnymi. Teraz już wiem co straciłem...

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Grzenio, rozumiem co próbujesz udowodnić, ale naprawdę jakoś mało wakacyjnie to wszystko wygląda ;-)

Lukarch, a co wygląda bardziej wakacyjnie? Chodzenie z kilkoma obiektywami i ciągłe ich zmienianie? Czy może robienie wszystkich zdjęć obiektywem UWA?

Grzenio, naprawdę musisz mieć bardzo wyrozumiałą rodzinę i hektolitry czasu na wołanie i składanie tego wszystkiego potem do kupy. O uwiecznianiu w ten sposób ulotnych zjawisk pogodowych czy przebłysków światła nie wspomnę ... No, ale jak taki sposób realizowania Twojej wizji fotografii Cię cieszy to ... brawo ty. Ja na pewno straciłbym cały fun z tej zabawy fotografując zbyt często w ten sposób.

A jak często jest potrzeba robienia zdjęć na ogniskowej mniejszej niż 17mm? Po prostu Sigma 17-50 wydaje mi się zdecydowanie uniwersalniejszym obiektywem a do tego jest dużo ostrzejsza od zoomów UWA na tych samych ogniskowych. Co do składania panoram to nie zajmuje to dużo czasu. Nowoczesne programy robią to automatycznie. W Autopano możesz włączyć "Wykryj panoramy" i program sam znajdzie zdjęcia, które tworzyły grupę, sam dobierze punkty kontrolne i połączy wszystko w całość. Cała ingerencja użytkownika to ewentualnie wybór odwzorowania, kadrowanie i ewentualnie jeszcze prostowanie horyzontu.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
To teraz prościej i ekonomiczniej ...
Sigma 17-50/2.8, DA 15/4, czy Sigma 10-20 ?
Jak w tom towarzystwie 18-35/1.8 ?
Temat FF zamykam, 28mm pozostanie na nim i tyle, a slajdów sklejać nie będę.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Brałbym Sigmę 10-20, w krajobrazie czasami a w wąskich uliczkach starych miasteczek te 10mm często Ci się przyda.
Jak chcesz to Ci surówki z takich starych uliczek podeślę, zobaczysz jak rysuje.
A tu masz dwa krajobrazy z Sigmy i K5IIs
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=920

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
pipeman, zmęczysz się tym wszystkim. Ja bym brał Fuji X30 (ja biorę zawsze X10). Lekko miło i przyjemnie.
Chcesz panoramę? Przekręcasz koło nastaw i masz.
Dźwiganie lustra na wakacjach aby zdjęcia wakacyjne popełnić to zbyt męczące jest.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
pipeman napisał/a:
To teraz prościej i ekonomiczniej ...
Sigma 17-50/2.8, DA 15/4, czy Sigma 10-20 ?
Jak w tom towarzystwie 18-35/1.8 ?

S 18-35 na pewno oberwie strusiowi szyję ;-) - dla mnie za ciężkie.
Moim zdaniem uniwersalność S 17-50 zdecydowanie zwycięża.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jak kupiłem sigmę 17-50 to szybko sprzedałem 10-20. Fajnie było szeroko coś złapać ale i tak zbyt pogięty obrazek. No i jakość zdecydowanie lepsza, uniwersalny zoom, można i portret zrobić. Tylko uważać pod światło

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
pipeman, to jeszcze tak: jak masz kiciaka (18-55), to bierz S10-20. Jak nie masz kiciaka, to bierz sigmę 10-20 i kiciaka. Stówka w tą czy w tą nie powinna zrobić różnicy, a będzie niewiele ciężej niż sama Sigma 10-20.

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
pipeman, a brałeś pod uwagę 16 - 85? Osobiście nie miałem jeszcze w rękach, ale z zasłyszanych opinii jest całkiem przyzwoity (nawet w testach :lol: ). Fakt, że zaczyna się dopiero od 16, ale za to przy 85 można już zrobić fajną panoramę z kilku kilkunastu ujęć :->

TM_Mich napisał/a:
Chcesz panoramę? Przekręcasz koło nastaw i masz.
A możesz złożyć panoramę składającą się z kilku rzędów i kilku kolumn zdjęć? W proponowanym przeze mnie programie można. Ponadto pisząc o panoramach miałem na myśli składanie obrazu z kilku zdjęć ale wcale nie oznacza to, że musimy mieć wynikowe zdjęcie o proporcjach panoramicznych. Można w ten sposób składać zdjęcia o normalnych proporcjach 3:2. Tryby zdjęć panoramicznych zaimplementowane w kompaktach raczej tego nie umożliwiają.

kazio, co do DA 16-85 to nasz forumowy kolega Paffcio może Ci pogląd na temat rzeczonego szkiełka nieco zmienić ;-) Miał już trzy egzemplarze ...

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Oj tam, pierwsze śliwki robaczywki ;-)

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
lukarch napisał/a:
kazio, co do DA 16-85 to nasz forumowy kolega Paffcio może Ci pogląd na temat rzeczonego szkiełka nieco zmienić Miał już trzy egzemplarze ...

A to wielka szkoda byłaby, bo fajny "ogólnoużytkowy" zakres :-(

Skocz do: