lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Wiercenie m42
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Zeissowskiego Tessara, który uznaję za swój najlepiej trafiony wydatek foto. Jednak mam już dość kombinowania z blokowaniem kręcenia się obiektywu. Chciałbym więc go odpowiednio nawiercić, by działał bolec od blokowania obiektywów na bagnet. I tu pojawia się moje pytanie:
Czy zna ktoś firmę/osobę wykonującą (niedrogo) takie zlecenia na terenie Trójmiasta? Ewentualnie czy może ktoś udostępnić opis jak to zrobić, dla laika o dwóch lewych rękach?

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
O witam kolegę :-)
A wiesz, też stanąłem niedawno przed tym dylematem, bo też mi się kręci...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
lRem, powiem dosadnie:
jazda mi z tym czymś ze stopki :!:
Po pierwsze o polityce tu nie gadamy, na forum mieści się wszystko, ale polityka jest zbyt...
Po drugie wszelkie obrazki [inne niż ma "Zy"-przedstawiające spis szkieł] są zakazane.

Jeśli nie zniknie [sam nie zdejmiesz] to zdejmę ja.

tref napisał/a:
lRem, powiem dosadnie:
jazda mi z tym czymś ze stopki :!:
Po pierwsze o polityce tu nie gadamy, na forum mieści się wszystko, ale polityka jest zbyt...

Czy nakłanianie ludzi do udziału w wyborach jest już polityką?

Cytat
Po drugie wszelkie obrazki [inne niż ma "Zy"-przedstawiające spis szkieł] są zakazane.

A tu sie przyznam od razu - nie czytałem regulaminu. Pobieżne przeszukanie nic nie daje - może link?

Czy zamieszczenie samego tekstu (z odnośnikiem) mającego na celu właśnie skłonienie do głosowania jest legalne?

Cytat
Jeśli nie zniknie [sam nie zdejmiesz] to zdejmę ja.

Miło. Skoro już jesteś tak uczynny, to może odpowiesz przy okazji na moje pytanie? :)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
lRem napisał/a:

Tak.

Cytat
Czy zamieszczenie samego tekstu (z odnośnikiem) mającego na celu właśnie skłonienie do głosowania jest legalne?

Patrz wyżej.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
lRem napisał/a:

Tutaj tak, podobnie jak nakłanianie ludzi do nie brania udziału w wyborach oraz przedstawianie wszystkich kandydujących osób też. :-D
Dzięki za wyrzucenie obrazka ze stopki.
Możesz podać link [tylko proszę nie czcionką 22, znaczy się normalnie]. Ja nie mam nic przeciwko temu, nie wiem jak inni [jesteś prekursorem linkowania akcji obywatelskich związanych z szerzej lub węziej pojętą polityką].

Co do samego pytania - właśnie szukam na googlach.

[ Dodano: 2007-09-19, 15:29 ]
lipalipski napisał/a:
Patrz wyżej.
Jak widzę zdania w tej kwestii będą podzielone. Staramy się, żeby nie było gorących dyskusji o niczym, czyli o polityce. Jeśli głosy na temat linkowania tego typu stron będą podzielone to będziemy się zastanawiać czy nie zabronić. Póki co sprawa chyba jest otwarta :-D

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
lRem, miałem coś takiego w Jupiterze 9. Nie wiem, jak sprawa wygląda w Zeissie, ale tam wystarczył frez o głebokości 0,5mm w tubusie obiektywu. W Bydzi bym Ci polecił legendarnego Cytulskiego.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Patrz wyżej odnosiło się do:

lipalipski napisał/a:
lRem napisał/a:

Tak.

W całości. Czyli zamieszczenie samego tekstu też jest polityką. Nie zrozumieliśmy się tref, ale ja się już nauczyłem co tu przez "czerwonych" i "zielonych" politycznie jest niemile widziane.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Polityką jest wszystko to, co jest polityką :evilsmile: i jako takie jest zakazane w każdej postaci.

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
jaka cenzura. :mrgreen:

dobrze dobrze. jakie państwo, takie forum. trzeba się dostosować. 8-)

Wolałbym w Trójmieście, ale na wszelki wypadek (i dla potomnych :)) daj też namiary na tego Cytulskiego.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Wkręcić redukcję to po pierwsze - na stałe.Następnie wcisnąć dzwignię bolca w aparacie ale uprzednio należy końcówkę nasmarować bardzo delikatnie tak aby zostawiła ślad na obiektywie.Potem to już proste należy delikatnie rozwiercić w miejscu gdzie była plamka smaru.Nie muszę mówić że należy uprzednio z redukcji odkręcić blaszkę kontrującą.Ale tak osobiście polecałbym bardziej Wołnę 9 jest lepsza od Tessara.Mam trzy Tessary i nie wytrzymują z tym sowieckim makro.Pozdrawiam

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
IMHO nie jest. Jak by nie było prawo głosu to prawo ale i obowiązek każdego obywatela. Myslę, że kwestia zachęcania ludzi do brania udziału w wyborach sam w sobie polityczna nie jest. Głosować powinien każdy uprawniony :!:

Dla nas miłosników foto kwestia ta wcale nie jest bez znaczenia bo od uchwał rządu pośrednio zależna jest cena sprzetu foto :-P Pomyslcie o tym :mrgreen:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Irem... Z namiarami moze być kłopot. Wiem, jak tam trafić. Gość, to po prostu pasjonat.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Nie przejmuj się tylko bierz wiertarkę, osadź wiertło 1,5 mm, załóż do kolumny, i w miejscu wskazanym przez paweł1967 wywierć dwie dziurki na głebokość 1,5 mm w odległości 1,5 mm od siebie (po promieniu) aż sie otwory połączą w gustowną elipsę. Dziurki powstaną nawet gdy będziesz trzymał obiektyw w rękach i podsuwał do wiertła a nie opuszczał wiertarkę. O wibracje się nie martw bo pokonasz ten efekt trzymaniem w dłoniach. Fotkę mojego pancolara masz w meilu. Mój się sprawuje nienagannie. lRem,

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Pancolar 1,8/50 to jeden z kilku najlepszych optycznie obiektywów na świecie.Oczywiście wersja MC,aby jeszcze mechanicznie przypominał optykę zachodnią byłaby rewelacja.Pozdrawiam

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Pancolar 1,8/50 to jeden z kilku najlepszych optycznie obiektywów na świecie.

ehkem, ekhem.

Skocz do: