yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Konwerter Soligor x2 P/KA
Mam nadzieje, ze zaraz mi sie nie dostanie, ale nie za wiele jest na temat konwerterow na forum ;-)
Nie ukrywam, ze obiektywy zmiennoogniskowe o stalym dobrym swiatelku sa cholernie drogie. Pomyslalem wiec o zakupie do Tokiny 28-70mm/2.8 konwertera x2 co pozwoli na przedluzenie tych ogniskowych. Jednak bardzo malo znalazlem na temat takich wynalazkow. Czy ktos z Was ma cos takiego stosuje u siebie i zdaje to egzamin? Jak jest z jakoscia zdjecia nie zmienia sie? Czy swiatlo po zastosowaniu konwertera nie bedzie inne? Nie wiem czy pytania dosc sprecyzowane i nie sa zbyt banalne, ale jesli ktos ma chwilke i doswiadczenie w tym temacie to prosze o porade w tej kwestii.
Konwerter jak w temacie znalazlem na alledrogo a tutaj LINK

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak. światło siądzie Ci mniej więcej o tyle, o ile masz napisane, że wydłuży się ogniskowa. W tym przypadku będą to dwie działki. Sam więc rozumiesz, że to taka średnia zabawa. Jeszcze przy 70-200/2.8 ma to sens, bowiem uzyskujemy wówczas 140-400/5.6. Niestety, prócz tego - w zależności od konwertera - tracimy na jakości zdjęć. Przy czym osobiście nie zauważyłem tej tendencji przy Tamronie x1.4, ale może dlatego, że 6MPxlowa matryca tego nie wychwyciła. Z kolejnych minusów, to przełożenie AF (jeśli to konwerter z autofokusem). Bywa, że prędkość trafienia w punkt znacznie spada.

Tak wiec zabawa nie jest warta swieczki, bo jezeli po zalozeniu konwertera x2 mam dostac swiatlo o dwie dzialki gorsze to sensu nie ma robienie takiego zestawu. Dobry konwerter z AF to koszt 500zl plus dobry obiektyw 2.8 to koszty wieksze niz mialbym kupic cos z zakresu 50-150mm o swietle 5.6 a w dodatku nie mam pewnosci, ze AF bedzie strzelal jak sie nalezy. Skorka za wyprawke i nie widze w takim badz razie sensu takiego zestawu. Czas kupic swinke skarbonke na cos dluzszego z dobrym swiatlem :mrgreen:
Dzieki i pozdrawiam

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
yourNIGHTMARE, wygrzebałem ostatnio mój stary telekonwerter Olympusa 1,7x do IS-3000 (mocowanie 55mm). To jest taki konwerter nakręcany na przód obiektywu. Nakręciłem na Pentaxa DA 50-200. Zaleta, to brak utraty światła (soczewka z przodu ma 65mm). Zrobiłem trochę zdjęć testowych. Jak będę miał trochę czasu to wrzucę na forum. Mój pierwszy wniosek jest taki: ostrość jest prawie niepogorszona. Trochę wzrosły aberracje, ale da się wytrzymać. AF chodzi bez zarzutu, tylko ostrzy od ok. 3 m zamiast 1,1 ( z DA 50-200). Nie uważam tego za wadę, bo i tak będę go używał do zdjęć z daleka najpewniej. Może pomyśl o czymś takim ?: http://www.allegro.pl/ite...s_tcon_14b.html

Pozdrawiam,
Robert

W sumie z minimum AF nie ma problemu bo i tak z tym konwerterem bedzie szklo uzywane na hali wiec blisko raczej nie bede ostrzyl ;-) Boje sie co bedzie jak nakrece system O na Pentaxa nie pogryza sie :mrgreen: Tak na serio to wyglada na to, ze wystarczy aby srednica mocowania pasowala a firma juz jest malo wazna ja bede potrzebowal 77mm. Jak bedziesz mial chwilke daj jakies sample do tego testu z tym telekonwerterem.

Dzieki i pozdrawiam

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Akurat mój konwerter jest od Olka, ale są też inni producenci. Olympus ma ich dość dużo, bo przez długi czas produkował aparaty z niewymienną optyką. Jakość tych konwerterów wydaje mi się dość dobra. W końcu miały służyć też ich topowym aparatom. Ja mam to szczęście, że ten od IS-3000 jest pełnoklatkowy. Tu jest info o nim:
http://www2.olympus.pl/consumer/198_TCON-17.htm .
W tym aparacie maksymalna ogniskowa obiektywu to 180mm i konwerter w zasadzie tylko z tą ogniskową pracuje. Poniżej daje winietę. Jednak jak się założy do DA 50-200 (przez redukcję 52->55), który ma mniejszą przednią soczewkę i w dodatku nie ma pełnej klatki to winieta pojawia się dopiero na samym dole zakresu, tak ok. 70mm. Średnica mocowania nie musi pasować dokładnie, w zasadzie jeśli będzie większa to tym lepiej. Byle nie mniejsza od średnicy obiektywu.
Sample wrzucę w weekend.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
yourNIGHTMARE napisał/a:
nie za wiele jest na temat konwerterow
Poszukaj na forum o konwerterach Kenko, nawet gdzieś zamieściłem fotografie zrobione zestawem 50/2.0-Kenko 2X.

Skocz do: