Witam w temacie.
Chęcią posiadania jakiegoś niedrogiego standardu wycieczkowego, jako dodatek do stałek zakupiłem niedawno DA 16-45/4. Obiektyw ma dobry zakres, jest w świetnym stanie, ale największym problemem jest nieostra prawa strona kadru na ogniskowej 16mm, która nie znika nawet przy F11. Spasowanie elementów w tych obiektywach nie zachwyca, przez co wady przyzwoitego przecież obiektywu się pogłębiają, ale w pozostałych egzemplarzach, które wcześniej posiadałem/chciałem zakupić było podobnie, czasami wręcz fatalnie, dodatkowo stan zachowania nie powalał
Kombinowałem z oceną kadrów w trzech opcjach: przy F4, F6.3 i F8.0, przy F11 dyfrakcja za mocno zaczyna degradować obraz. Ostrzyłem na dystanse 5m, 15m i nieskończoność. Dodatkowo to samo dla korekt w precyzyjnej regulacji ostrości "-10","-5","0","+5" i "+10" i nie mogę niestety wyeliminować nieostrości tej nieszczęsnej prawej strony obrazu. Krzywizna pola ostrości po przymknięciu przysłony powinna teoretycznie wyeliminować problem, ale tak się nie dzieje.
W akcie desperacji
pokusiłem się o wymuszone przesunięcie na czas wykonania zdjęcia elementu z zewnętrzną soczewką/osłoną przeciwsłoneczną i w pewnej konfiguracji nieostrość znika
Jednak nadmierne przesuwanie tego elementu w różnych kierunkach powodowało pojawianie się mydełka po innej stronie kadru lub dużej CA, która jest obecna w wielu egzemplarzach tych obiektywów. Nie widać żadnych śladów po upadkach, ani innych uszkodzeń. Luzy - widziałem większe, kita 18-55 WR nie dogania
Temat zaczyna mnie powoli irytować
Sam już nie wiem, czy nie oczekuję za wiele od tego szkła. Posiadam również DA 18-55 II, które po przymknięciu wypada lepiej w narożnikach i jak na szkło za 200zł nie ma się do czego przyczepić, może poza brakiem tych 16mm na szerokim końcu
Czy ktoś próbował kasować luzy w tych obiektywach lub ma namiar na serwis foto, który potrafi to skorygować z pozytywnym skutkiem? Jeżeli w sposób wymuszony da się uzyskać z obiektywu oczekiwany obrazek, teoretycznie powinno dać się go naprawić/skorygować.
Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia odnośnie użytkowania/serwisowania tego obiektywu proszę o informację w temacie.