gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
argawen napisał/a:
U nas tylko ceny chore na stare Limitedy :(.

Jak się zajrzy na forum na Dpreview to tam ludzie dopiero mają problemy:

I wanna have 2 copies of each Ltd lenses: silver and black colour for each Fa 31 43 77 ltd.

Przy naszych zarobkach i cenach marzeniem jest zdobycie jednego limiteda :mrgreen: o ile nie chce się utracić kontaktów z rodziną :lol:

Andrzej75  Dołączył: 19 Wrz 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
40/2.8 Ltd
http://www.photozone.de/8...40_28/index.htm

70/2.4 Ltd
http://www.photozone.de/8...70_24/index.htm

Ja mam pytanie - jaką.. jaki odpowiednik ogniskowej jest dla małego obrazka tych obiektywów? Bo z tego co się dowiedziałem to są do wszystkich AFowych pentaxów tylko ile mm będzie dla cyfry a ile dla analoga? ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Andrzej75 napisał/a:
Ja mam pytanie - jaką.. jaki odpowiednik ogniskowej jest dla małego obrazka tych obiektywów?
Taki, jak na obiektywie. Ogniskowa, to ogniskowa. Jak je podepniesz do cyfry, to zwężą się kąty widzenia, symulując wydłużenie ogniskowych o współczynnik 1.5 (w przybliżeniu)

więc 60mm - względnie uniwersalnie. Więc DA21 będzie miał 31,5mm więc taka reporterska ogniskowa ;-) Miałeś przyjemność z DA21 może?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Andrzej75 napisał/a:
Miałeś przyjemność z DA21 może?
Nie, nie miałem.

Pracuje teraz z SMC 50mm f/1.4. Daje to około 75mm dla cyfry. Jak na niby portret to jest OK, ale tak to się średnio sprawdza. Muszę dokupić do tego albo dobrą stałkę (DA40, 70 lub jakieś MACRO 50mm) albo dobrego zooma jako zamiennik kita. Tylko, że wszystkie mocowania KAF są na zamówienie i nie ma jak bokehu sprawdzić. Poważny problem kupić obiektyw. mają na półkach tylko szkła dla idiotów coś jak 28-200 ;-) Od trzech tygodni przeglądam sieć i mam już szczerze dość...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Andrzej75 napisał/a:
Muszę dokupić do tego albo dobrą stałkę (DA40, 70 lub jakieś MACRO 50mm) albo dobrego zooma jako zamiennik kita.
Kupuj w ciemno DA 70/2.4 Limited. Poszukaj o tym szkle w wyszukiwarce forumowej.

wykoncypowałem DA40, DA70 i na poczatek tego wszystkiego jakies -14-17/35-40 f2.8 co by pokrywało tez maly obrazek. I bedzie mozna zamknac szklarnie ;-)

Skocz do: