"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
Są większe i mniejsze powiększalniki. Przed chwilą wkręciłem żarówkę 200w do magnifaxa i jeszcze trochę luzu zostało.CytatCzy taka żarówka 150w fizycznie się zmieści do powiększalnika?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
CytatZ LEDami może być problem z naświetlaniem papierów MG, ze względu na wąskie widmo. Cała dyskusja jest na ten temat na Koreksie.
CytatWczoraj przetestowałem taką eko-light ciepły biały 10W 950Lm. To podstawowe parametry. Na opakowaniu jest jeszcze z ciekawych rzeczy. ON/OFF 30 000x, Ra >80 CRI. 10W = 80W dla tradycyjnej żarówki. I bardzo ciekawy parametr - czas zapłonu = 0,1 s.
W powiększalniku była do tej pory 75W opalowa żarówka Osram. Pomiar światłomierzem punktowym na świecącą bańkę daje 1/1000s f/11. Na tego leda 1/1000s f/8 (4), w nawiasie dziesiętne EV.
Czyli lepiej niż dedykowana o pół przesłony.
Lampka sprawiła się świetnie. Cena = 19 zł, czyli taniej niż dedykowana 75W opalowa.
Są jeszcze 6000K, czyli mogą być lepsze dla wyższych kontrastów.
M.W napisał/a:Czy na tym forum pracuje jeszcze ktoś na powiększalniku
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
To która będzie lepsza dla materiałów BW - 6000k czy 6500k. I czy taka żarówka daje stałą temperaturę barwową, czy ma wahania, jak to podaje producent "5700 - 6500K (zimna biała)" ?CytatDruga to 6W tyle tylko, że o barwie ciepłej (3000 K) i ta jest do niczego. Ewidentnie świeci na żółto i i tego papier za bardzo nie lubi - Światło niby jest, ale czasy naświetlania są nieprzewidywalne dla różnych papierów, zwłaszcza MG. Tak więc pierwszy wniosek - musi być zimna !
Czy z zegarem ciemniowym k19S też mogą wystąpić problemy ?CytatDruga istotna rzecz. Z trzech posiadanych przeze mnie zegarów tylko jeden pracuje poprawnie. Pozostałe dwa (wszystkie są poradzieckie) są na triakach i niestety prąd pobierany przez LEDa jest zbyt mały, aby triak go wyłączył. Czas mierzy dobrze, ale po skończeniu odliczania albo świeci dalej, albo sobie zaczyna migać. Tak więc to trzeba sobie sprawdzić.
Czekam na dalsze informacje z niecierpliwością.CytatNastępny w kolejce jest Magnifax 3a i tu zadanie jest poważniejsze, bo ma pracować z formatem 6x9
No właśnie jak to jest do końca z tą głowicą Meochrom. Zakładając taką głowicę na Magnifaxa 3, będę miał powiększalnik dyfuzyjny czy powiększalnik kondensorowy. I czy ta głowica Meochrom jest na halogen czy zwykłą żarówkę na gwint e27 ?Cytatgłowicą Meochrom
CytatMagnifaxa mam trochę zdekompletowanego (m.in brak żarówki), ale mam drugą głowicę Meochrom 2 (też bez żarówki) więc będę eksperymentował.