seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Michu napisał/a:
MiQ27, nie słuchaj Elemelka. Ma dziś te dni.
O K10 zapomnij. To duży, skomplikowany aparat, którego funkcji nie wykorzystasz. Po co więc płacić za coś, czego i tak nie będziesz używał? W zupełności dla Ciebie wystarczy puszka klasy K100, D40, e410 czy 400D.
O tym, jaki aparat wybierzesz, powinno zadecydować to, jak się z nim czujesz.

Możesz mi wytłumaczyć jakich funkcji w K10 nie można wykorzystać?

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
właśnie, jakich?? bo mam tylko DL2

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Michu napisał/a:
Film się jej urwał?

Raczej skończyły wena + umiejętności ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Witam ponownie :-)

tref, z amatorskiego Kwanona wyleczył mnie C500n.
D70s nowych chyba już nie ma, D80 - no, tu już mógłbym się zastanowić. Body kosztuje mniej niż K10D.
Ale.
Poruszając się w zakresie ok. 2.5 kzł +/-15% do wyboru jest to, co jest - czyli dual-kity z K100D, D40 (ew. D40x) albo E-410. Albo puszka z kitem + jakiś dłuższy Tamron/Sigma/Whatever.
To nie jest porównanie K100/D40 vs K10/D80.
Porównanie jest body plus 2 obiektywy vs same body za tę samą kwotę (albo nawet za wyższą). Jak powszechnie wiadomo, korpus bez obiektywu zdjęć nie robi. Fotografia otworkowa chwilowo mnie nie bawi.

Michu napisał/a:
O K10 zapomnij. To duży, skomplikowany aparat, którego funkcji nie wykorzystasz

No tak. W zasadzie to robię zdjęcia już od jakichś 31 lat. Zaczynałem od Taxony i tabelki (kółka) naświetlań. Niektórzy może pamiętają ten patent :-)
Nie powiem, żebym jakiś pro był w tej materii, ale co nieco juz umiem. I po ww. C500n mam tę alergię na "amatorskie" korpusy. Bo AF niby jest, ale jakby go nie było. Bo spot niby jest, ale go nie ma. Bo można ostrzyć ręcznie, ale niewygodnie. Bo AF właściwie dałby radę, ale świeci ludziom w oczy tą *** lampką i nie można tego wyłączyć. Jedynie zakleic lampkę... W końcu sprzedałem i z ulgą wziąłem do ręki P30T.
Jak zaczynałem z cyfrą, kupiłem najlepszy aparat na jaki było mnie stać - Olympusa C-5050Z. Taki "pro" kompakt. Bo ma PASM, stopkę do lampy, dobre szkło i dostęp do większości potrzebnych funkcji z dedykowanych guzików i pokrętła. Albo ze skrótów w menu. Sprzęt wciąż "daje radę" ale to jednak nie lustro.
W chwili obecnej odpowiednikiem C-5050Z byłoby chyba coś na miarę K10D - boję się, że kasetka będzie za bardzo "amatorska" i zbyt szybko zacznie mnie ograniczać...

Koledzy - jest ktoś z K100D z okolic Tarnowskich Gór ? Chorzów, Bytom ?
W sklepie to jednak nie to samo, co prezentacja przez zadowolonego posiadacza.
I jak jest z tym histogramem, jesli można prosić... :-)

Michu napisał/a:
Do Twoich potrzeb w zupełności wystarczy Sigma 17-70 wraz z tele w postaci 70-300 (obydwa szkła zresztąd o dostania u Czesia z forum)

No ale znowu jest małe ale - czemu nie ma takich szkieł z Pentaxa...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
MiQ27 napisał/a:
Niektórzy może pamiętają ten patent :-)
Niektórzy to nawet czasami korzystają z tego.
MiQ27 napisał/a:
Michu napisał/a:
Do Twoich potrzeb w zupełności wystarczy Sigma 17-70 wraz z tele w postaci 70-300 (obydwa szkła zresztąd o dostania u Czesia z forum)

Niby w Roadmap Pentaxa takie szkiełka są w planach. Ale kiedy będą, to tylko Pentax wie. Chyba.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Seele - zapytam przewrotnie - wykorzystujesz wszystkie funkcje oferowane przez ten aparat? Czy K100D ograniczałby Cię w taki sposób, by nie móc zrealizować czegoś, co zapewnia Ci K10?
MiQ27 - mi nie chodziło o Twoje doświadczenie fotograficzne. Raczej o to, czy warto wydawać więcej kasy na coś, czego nie wykorzystasz. ALe przyznaję Ci całkowtą rację: najlepiej umów się / zaczekaj na plener z osobami mającymi K10/K100 i sam oceń.
Cytat
Właśnie dołączyłeś do chóru.

Michu napisał/a:
czy warto wydawać więcej kasy na coś, czego nie wykorzystasz

Nie chodzi tylko o "niewykorzystane możliwości". Chodzi też o to, jak łatwo dostępne są te "dostępne" możliwości.
Jest takie stare powiedzenie, że dobre narzędzia to połowa roboty. I to jest prawda.
W dziedzinie foto to ktoś gdzieś w tym duchu napisał, że aparaty wyższej klasy po prostu mniej przeszkadzają w robieniu zdjęć...

Michu napisał/a:
Właśnie dołączyłeś do chóru

Można gdzies podpisać jakąś petycję ? :-)

EDIT: przeprazam za to zdublowanie tekstu, ale co rusz mam komunikat "Virtual server overload" zamiast forum. Ostatnio serwer się przeciążył akurat jak wysyłałem posta i coś mu się pokrzaczyło.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kurde już widzę podwójnie

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
kurde już widzę podwójnie
Oj, to może już nie pij więcej dzisiaj.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
MiQ27, rozumiem te argumenty. Ale chyba jendak po części to też takie trochę oszukiwanie samego siebie, by mieć lepszą zabawkę.
Tym niemniej najważniejsze jest to, by focenie radochę sprawiało. I jeżeli uważasz, że właśnie coś takiego da Ci K10, to spokojnie bierz.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
manualne ostrzenie > większy wizjer > K10D
chociaż k100d też daje radę. Aktualnie gdzieś jest teraz żywy wątek o matówkach z klinem.

MiQ27, powiedz coś więcej, czego wymagasz to może koledzy podpowiedzą co wybrać.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MiQ27, jeśli masz mieć wybór D40 vs k100d (Super) to MZ wybór jest oczywisty. Ten Nikon to jednak nie jest aparat dla kogoś, kto się chce w fotografię bawić "bardziej serio". Skoro jednak zastanawiasz się nad k10, to.. bierz Samsunga ;-)
Nie wiem na ile to prawda, ale w niektórych sklepach piszą, że mogą sprowadzić Samsugna GX-1S :shock: Gdyby to była prawda, to w sumie bardzo dobry kompromis między możliwościami finansowymi a "nieamatorskością" body. Bo lampę z TTLem masz, nie?

Nie no, ten D40 to był w momencie, zanim zacząłem czytać szczegółowe testy i nabawiłem się potwornego bólu głowy :-)
Już pobieżna dalsza lektura potwierdziła, że to jednak jak dla mnie zbyt "amatorska" puszka.

A czego wymagam... spróbujmy w punktach podliczyć kasetkę.
- P/Av/Tv/M - jest. Nie ma shifta, ale to jakby mniejszy problem gdy jest Av/Tv.
- korekta EV - jest
- korekta błysku - menu. Hmmm - wprawdzie rzadko używam, ale używam. Niech będzie menu.
- 6 Mpix. Teraz mam 5MPix, a cropy robię rzadko, staram się skadrować jak trzeba.
- SR - ok.
- ISO, WB (w tym Custom), Drive, Flash mode - w Fn-menu. Niech będzie.
- Spot i CW jest, ale zagrzebany w menu. Nie ma guzika/przełącznika. Szkoda, ale może da się z tym żyć.
- jest gniazdo wężyka. Plus. Ponoć pasuje Canonowski, a zrobiłem sobie kiedyś i nadal leży w szufladzie...
- nie ma opcjonalnego gripa, ale jest jakiś Ansmann (widział to ktoś w sklepach ?). Wprawdzie bez spustu, ale można dorobić jakbym się uparł (tak jak wężyk).
- PENTAX :!: :-D

Kurcze, chyba kupię i zacznę robić te zdjęcia.
Samsung ? Nie. Kolega namawiał mnie na Sony, ale też nie. Racjonalnie rozumując - a czemu nie? Wiem, że tańszy, wiem, że to prawie to samo, ale nie.
Napis nie ten.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
MiQ27, bardzo dobry wybór.
.
.
.
.
.
.
Mam nadzieję.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
MiQ27, już po przeczytaniu twojego pierwszego postu w tym wątku odniosłem wrażenie, że tak naprawdę to nie potrzebujesz rady. Czytając kolejne posty tylko się utwierdzałem w tym przekonaniu. Dobrze się poruszasz w tematyce fotograficznej, masz spora wiedze na ten temat. dobrze odrobiłeś pracę domową (ja przed kupnem KaSetki nie wiedziałem nawet połowy tego co ty wiesz).
To co, dość chyba dzielić włoś na czworo? Czas podjąć męską decyzję i kupić D40x :mrgreen:
Czekam na pierwsze fotki w dziale fotki do oceny :mrgreen:

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
MiQ27 napisał/a:
i szlag mnie trafia
to idz do sklepu i kup D40X, będziesz miał mniej frustrujących chwil w późniejszym okresie użytkowania. :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
nie ma opcjonalnego gripa, ale jest jakiś Ansmann (widział to ktoś w sklepach ?)

Tak, w korei ;-) Ale spoko, jest na forum parę uczynnych osób, jeśli zbierze się odpowiednia liczba chętnych, zawsze można coś wykombinować.
Poza tym nie tylko Ansmann. Sam już widziałem zdjęcia (jak z dostępnością to już inna sprawa) co najmniej czterech modeli.

bEEf napisał/a:
Tak, w korei

Spoko, w listopadzie będę w Korei :-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Spoko, w listopadzie będę w Korei

O! To co, zbierasz zamówienia? ;-)

Znajomy mówił, że tam gdzie jedziemy (Kunsan) to kiepsko ze sprzętem foto, ostatnio musieli pojechać do Seulu. A ceny takie sobie, porównywalne z naszymi.
Problem w tym, że będę tam "w pracy" i nie wiem, jak będzie z wolnym czasem na szukanie gripów po sklepach :-)

Skocz do: