Wiesz, w moim DA*200 pełna dziura jest z pewnością gorsza niż f/4, czy tym bardziej f/5.6, tyle, że nawet nie za bardzo wiem o ile gorsza, bo na 5390 zdjęć wykonanych tym szkłem, 4959 zrobiłem na f/2.8 (właśnie sprawdziłem statystyki Lightrooma ). Po prostu, f/2.8 jest na tyle dobre, że nie potrzebuję przymykać, żeby było jeszcze lepsze.matzll napisał/a:Skoro w Canonie korzystanie z 2.8 nie wiąże się z jakimś spadkiem jakościowym to canoniarz chętniej korzysta z 2.8, ciesząc się łądniejszym rozmyciem tła. I tyle. I nie chce z tego rezygnować.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
A jaka jest ta odległość minimalna dla Nikkora, Sigmy i Tamrona? Sama ogniskowa przy odległości minimalnej jeszcze nic nie znaczy.matzll napisał/a:Nikkor przy odległości minimalnej daje na tych 200mm kąt widzenia jak dla 135mm. I to jest niezwykłe. Sigma czy Tamron to jakieś 170-180mm. Do zaakceptowania.
ZbyszekB napisał/a:A jaka jest ta odległość minimalna dla Nikkora, Sigmy i Tamrona?
ZbyszekB napisał/a:Sama ogniskowa przy odległości minimalnej jeszcze nic nie znaczy.
jaad75 napisał/a:Wiesz, w moim DA*200 pełna dziura jest z pewnością gorsza niż f/4, czy tym bardziej f/5.6, tyle, że nawet nie za bardzo wiem o ile gorsza, bo na 5390 zdjęć wykonanych tym szkłem, 4959 zrobiłem na f/2.8 (właśnie sprawdziłem statystyki Lightrooma ). Po prostu, f/2.8 jest na tyle dobre, że nie potrzebuję przymykać, żeby było jeszcze lepsze.
Najzabawniejsze jest to, że zdaje się, jeszcze nie wiecie czy nowy 70-200 ma problem z "focus breathing", a już się o to kłóciciematzll napisał/a:Ten "problem" jest i już.
No tak, podajesz porównanie ogniskowych przy minimalnej odległości ogniskowania nie podając jakie to są odległości. A ponieważ te odległości są różne to takie porównanie bez tych informacji jest nic nie warte. No i oczywiście jak ktoś w normalnej dyskusji o tym wspomni to określasz go jako buca, trolla i ignoranta. W dodatku nie wiem o co Ci chodzi z tymi osobami które mają z powodu tego co napisałem zmienić zdanie. To właśnie Twój argument niepełny i niekompletny jest godny jakiegoś forumowego buco-trolla-ignoranta i nawet nie interesuje mnie czy do Ciebie pasuje.matzll napisał/a:Ahhh, no to teraz na pewno wszystkie osoby, dla których jest to jakiś (mniejszy czy większy) problem, zmieniły zdanie. Kryzys zażegnany Wybacz, ale jest to argument godny jakiegoś forumowego buco-trolla-ignoranta, zupełnie do Ciebie nie pasujący.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
matzll napisał/a:porównanie z Nikonem w szybkości af-s. Nie napawa to optymizmem.
Grzechotnik napisał/a:Długi ruch pierścienia ostrości = większa precyzja ale wolniejszy AF,
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
WuWu84 napisał/a:Ciekawe jak z Safox XI i XII radzą sobie sigmy 50-150/2,8 i 70-200/2,8. Montowano w nich całkiem fajne silniki, ale średnio moja 50-150/2,8 dogadywała się z K-7 i notorycznie przestrzeliwała tracąc tym samym czas na poprawki.
plwk napisał/a:Pentaksowy 70-200 to prawdopodobnie przebrandowany Tamron 70-200
Dużo różności
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Fenol napisał/a:Sigma 70-200/2.8 II z K-5 II dogaduje się bardzo dobrze, a to Safox X. Także myślę, że z XI i XII może być tylko lepiej