dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jaśniejsze centrum FA 50/1.4
Robiąc zdjęcia dotychczas nie zwracałem uwagi na centrum swojej 50-tki. Brak należytej ostrości tłumaczyłem BF, a jednak szukając paprochów na matrycy zauważyłem że przy F 22 centrum jest wyraźniej jaśniejsze. Zapiąłem Sigmę 17-70 i nie było tego efektu. Czy może to być przyczyną BF, czy może inne też tak mają i jestem przewrażliwiony? :-| Z Sigmą BF jest jakby mniejszy.

Jedno z wielu zdjęcie, trudno nazwać jakiego efektu.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: Jaśniejsze centrum FA 50/1.4
dyptam napisał/a:
Robiąc zdjęcia dotychczas nie zwracałem uwagi na centrum swojej 50-tki. Brak należytej ostrości tłumaczyłem BF, a jednak szukając paprochów na matrycy zauważyłem że przy F 22 centrum jest wyraźniej jaśniejsze. Zapiąłem Sigmę 17-70 i nie było tego efektu. Czy może to być przyczyną BF, czy może inne też tak mają i jestem przewrażliwiony? :-| Z Sigmą BF jest jakby mniejszy.

Widocznie jakies odblaski (wielokrotne odbicia?) na powierzchniach soczewek sie generuja. Normalne, choc warstwy powinne to wytlumic.
BF - raczej nie.

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Na środku masz ewidentny odblask. Masz szarą kartke? Ew coś innego miarodajnego? Bo takie zdjęcie z kwiatkiem to jest niemiarodajne.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dyptam, mialem cos podobnego.....fragment czegos odblaskowego (nie wiem czego) mialem na jednej z soczewek wewnatrz.....u rendaszki wyczyszczone i zjustowane....ciezko to nawet bylo dostrzec ale pojawialo sie gdzy robilem zdjecia na tle jasnych obiektow

Fafniak napisał/a:
ciezko to nawet bylo dostrzec
Też ciężko to dostrzec, z Sigmą tego nie mam, czyli po zrobieniu dokładnego testu na ciemnym polu mogę odesłać to do Astera. Nie to że się czepiam, ale jestem aptekarzem :-D

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Musisz coś z tym zrobić - na zdjęciu jest kompozycyjnie nie do przyjęcia... Zbyt centralnie... :evilsmile:

jaad75 napisał/a:
jest kompozycyjnie nie do przyjęcia
wrrrrrrrr. Gdybym miał tyle ltd co u Ciebie to też bym się bawił kompozycją. A tak mam chińską lampę w którą trzeba trzepnąć profilaktycznie aby działała, 50/1.4 z jaśniejszym centrum, i body z BF, ale twardy jestem nie narzekam. Pentax dobry jest, dobry jest, la la la dobry jest dobry jest,

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dyptam napisał/a:
jestem aptekarzem

Miło spotkac brata w zawodzie. :-) Też wykonuje ten zawód-dodatkowo szkole młode kadry w studium farmaceutycznym.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
dyptam napisał/a:
jaad75 napisał/a:
jest kompozycyjnie nie do przyjęcia
wrrrrrrrr. Gdybym miał tyle ltd co u Ciebie to też bym się bawił kompozycją. A tak mam chińską lampę w którą trzeba trzepnąć profilaktycznie aby działała, 50/1.4 z jaśniejszym centrum, i body z BF, ale twardy jestem nie narzekam. Pentax dobry jest, dobry jest, la la la dobry jest dobry jest,

Nie przejmuj sie, teleskopy za parenascie milionow dolarow tez maja takie odblaski...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja też jestem aptekarzem :-)

To skrzywienie zawodowe :-) wszystko musi być perfekcyjne...

Plamka jest ewidentna :-)

Pozdrawiam Marek

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dyptam napisał/a:
jestem aptekarzem
MarWoj napisał/a:
Miło spotkac brata w zawodzie
Markus napisał/a:
Ja też jestem aptekarzem

Może zatem pora załozyć jakis klub wirtualny farmaceutów focących pentaksami? :-D Taka fotograficzna "izbę aptekarską"(oj,temat SIĘ zOTował :mrgreen: .Zaraz ktos wpadnie i pozamiata do HP) ;-)

Skocz do: