lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
jaad75, piszesz "w światku metalowym traktuje się go jako wirtuoza basu". I o to chodzi. Każdy z tych światków muzycznego świata ma swoich reprezentantów w alei gwiazd.

[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2007 01:08 ]
Ale się ten wątek rozrósł.

[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2007 01:09 ]
I nikt nie wspomniał o A-Ce-piorunek-De-Ce, jak to czytał mój kolega z podstawówki.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
lipalipski napisał/a:
jaad75, piszesz "w światku metalowym traktuje się go jako wirtuoza basu". I o to chodzi. Każdy z tych światków muzycznego świata ma swoich reprezentantów w alei gwiazd.

Owszem, zgadza się, ale podałem wyżej, kogo uważam za prawdziwych metalowych wirtuozów basu, czy perkusji...
Wiesz, jak miałem 15 lat, to wszyscy wokół jarali się jakim to j** gitarzystą jest Hammet. Oczywiście wszyscy wokół graliśmy sztandarowe sola z "Fade to Black", "Sanitarium", czy wstęp do "One"... Pamiętam, że poznałem wtedy kolesia, który stwierdził, że są to ładne melodie, ale nic szczególnie wymagającego. Popatrzyłem na niego jak na totalnego idiotę, ignoranta i bluźniercę w jednej osobie, ale on wziął wtedy moja gitarę i nawet jej nie podłączając (dodajmy, ze byłem wtedy na etapie "im więcej przesteru tym lepiej") zagrał kilka arcyszybkich i trudnych (tak mi się wtedy wydawało) pasaży Kirka bez najmniejszego wysiłku... Kilkanaście lat grania zmieniło moje postrzeganie tego co jest wirtuozerią, a co nie i odbrązowiło wielu moich idoli z okresu gdy byłem nastolatkiem...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
Kilkanaście lat grania zmieniło moje postrzeganie tego co jest wirtuozerią, a co nie i odbrązowiło wielu moich idoli z okresu gdy byłem nastolatkiem...

Tak to już jest. :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
(przyznaje, że nie slędzę szczegółów tego wątku, więc jak już było, to :oops: , a jak nie było to) Metallica zrobiła znakomitą wersję "Whisky In The Jar".... Ich jest lepsza niż Thin Lizzy :mrgreen: Dla mnie, wielbiciela żywiołów rokendrolowych to jest miód na serce i uszy!

A propos coverów, to przypomniało mi się, że jedne z najlepszych coverów Metalliki usłyszałem w wykonaniu Nickelback, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu... Koleś ma wokal jak Hetfield za najlepszych czasów, a zespół też świetnie brzmi...
The Four Horsemen:
http://www.youtube.com/watch?v=0QSBD9EZT34
Sad But True:
http://www.youtube.com/watch?v=XzLvWgHe28M

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja zaczalem sluchac Metallici za czasow "And justice..", ta kaseta w mojej Hanii krecila sie praktycznie na okraglo, koncowka podstawowki... Potem przyszla czarna plyta i ja ja do dzis moge meczyc w kolko...
I jak tak Was czytam, to sie zaczynam cieszyc, ze mam lekko uposledzony sluch muzyczny i nie slysze niuansow gry na basie czy werblu ;-) . Ot slucham i mi sie calosc podoba. Cos mnie kreci albo nie. I ta energia... :mrgreen:
A Metallica sie zmienia, jest rozna i szuka i to chyba dobrze. Czasem bladzi, czasem wraca na dobry trop. Ja tez sie zmieniam, w roznych momentach slucham innej muzy, od "SDM" do Slayera... Ja bym chyba nie chcial ogladac i sluchac tych kolesi, majacych po 60 lat, w perukach, grajacych ciagle odgrzewane kawalki w stylu pierwszej plyty. Niech kombinuja...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja powiem wam nigdy nie interesowałem się muzykami większości nawet nie znam nazwisk i szczerze jest mi obojętne kto zacz :evilsmile: Dla mnie ważne jest tylko czy podoba mi się dana muzyka, a wykonawca jest mi obojętne. Pewnie wynika to z faktu że sam nie jestem muzykiem i nie gram na żadnym instrumencie.
Zawsze wychodziłem z z założenia że jak podoba mi się muzyka jakieś kapeli to jej słucham i kropka

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
zorzyk napisał/a:
Metallica zrobiła znakomitą wersję "Whisky In The Jar"....

Prawda? Też wolę ich wykonanie, od TL :-B

Skoro zahaczyliśmy o covery: co sądzicie Paikillerze w wykonaniu Death?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Będzie się nazywać "Metale kolorowe"

aa to kiedyś odjechaną pocztówkę widziałem - siedział sobie murzyn, biały, japończyk i jeszcze jacyś "kolorowi" ubrani na metalowo ii na pierwszym planie zdjęcia były ich gołe stopy a na górze podpis "Stopy metali kolorowych" :mrgreen:

A jeśli chodzi o ulubioną "płytę" Metalliki (o właśnie, czy w tym przypadku powinno się pisać przez k podpobnie jak pentaksa?) to zdecydowanie .... stara, obdarta, niemiłosiernie trzeszcząca koncertówka z chyba 86roku z Kalifornii wydana przez nieodżałowany "TAKT" - dostałem w prezencie od kumpla, a wtedy mój krąg muzycznych zainteresowań był mocno ograniczony iii raczej takiej muzy w nim nie było tak więc przeleżała w szafie dobre 2,3 lata za nim ją odkryłem 8-)

A poza tym to co w nich lubie to jakąś taką mimo wszystko naturalność (na tyle na ile można być naturalnym grając w takiej kapeli, mając tyle fanów i jeszcze więcej szmalu), mimo wszystko pewien dystans do tego co robią i do muzyki jaką grają - że nie metal i tylko metal ponad wszystko, nic więcej się nie liczy, wszędzie czerń i diobły (jak to mawiał funfel), że teksty też mają bardziej ludzkie, bardziej z życia wzięte mimo wszystko, a nie że szatan, szatan, piełko itd. itp. - to też może być powód, że mają więcej publiki - są bardziej przystępni, a nie zamknięci w konkretnym kręgu. Ciężko się spierać czy tak jest dla kasy czy tacy po prostu są ... mimo wszystko stawiałbym na to drugie a przy okazji dla kasy a nie odwrotnie 8-)

sołtys, ale w thrashu, a zwłaszcza amerykańskim thrashu, nigdy nie były w modzie teksty o szatanie itp. To nie ten klimat - tylko Slayer się wyłamywał... :-)
kafciok, świetny cover, byłem zaskoczony możliwościami wokalnymi Chucka, ale moim zdaniem zupełnie skopał solówkę. To jest jedna z bardziej charakterystycznych solówek metalowych, a nawet rozpoczynające ją świetne sweep arpeggio jest zupełnie inne w wykonaniu Schuldinera. Moim zdaniem, nie powinien tego zmieniać - tak charakterystyczne elementy powinny być w solówce zachowane.

jaad75, aż tak głęboko w szczegóły nie wnikałem :-) Ja jestem prosty chłop ze wsi, co to gitarre z cepem myli ;-) A! Gdzieś wcześniej pisałeś o Dream Theater. Jak Ci się widzi ich najnowsze dziecko? Mnie na początku odrzuciło... ale po czasie się przekonałem i teraz to inna bajka.

[ Dodano: 2007-09-21, 17:02 ]
Szkoda, że 2 październik to wtorek :/ Grają na torwarze, a ja będę w pracy :cry:

Na początku "Systematic Chaos" wydał mi się strasznie... hmm... chaotyczny? ;-)
Powiedziałbym, że niespójny, a quasi deathowe/industrialne wokale wręcz żenujaco śmieszne w wykonaniu DT, ale z czasem przekonałem się nawet do nich. Ogólnie jedna z lepszych płyt DT, IMHO, a Floydowe "Repentance" to mistrzostwo świata... Bardzo lubię też, zamykajace płytę "In the Presence of Enemies Pt. 2".

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
jaad75, wolę ostatnią płytę Dreamów od "Octavarium". Tamta za bardzo zajeżdżała mi U2.

jaad75 napisał/a:
a Floydowe "Repentance" to mistrzostwo świata

Cała ta płyta wydaje mi się bardzo "floydowska".

Ja u nich nie cierpię tych pseudo gitarowych solówek na klawiszach... facet jest sprawny, owszem, ale mnie to drażni, jak mało co ;-) Poza tym Labrie czasem strasznie nudzi swoim wokalem. Do Twoich typów dorzuciłbym Forsaken (trochę obciachowe, ale mi się podoba) i In the Presence of Enemies Pt. 1. Pozostałe kawałki złe nie są, ale do np. Pull me under im daleko :-)

[ Dodano: 2007-09-21, 17:31 ]
PS. Czuję się strasznie wyeksploatowany tym tematem ;-)

[ Dodano: 2007-09-21, 17:32 ]
Cześ, a ja od tej i Octavarium wolę Scenes from a memory :-) Całkiem przyjemny "koncepcik".

kafciok napisał/a:
Czuję się strasznie wyeksploatowany tym tematem

Jak to? Zły temat? Zainteresowanie nim przerosło moje oczekiwania!

Cześ napisał/a:
Jak to? Zły temat? Zainteresowanie nim przerosło moje oczekiwania!

Skąd, temat fantastyczny... cieszę się, że jest taki odzew...
To dlatego, że jestem w pracy i wiem, że jutro też będę... przez to czuję takie ogólne zniechęcenie :-/ To forum trzyma mnie przy życiu ;-)

Ja lubię solówki na klawiszach, chociaż nadal uważam, że najlepszym ich klawiszowcem był Kevin Moore - bardzo żałowalem, że odszedł. Lubię jego solowy projekt - Chroma Key... LaBrie teraz śpiewa ciekawiej, niż kiedys IMHO, ale najbardziej podoba mi się jak śpiewa w MullMuzzler... "Pull Me Under" trochę mi się przejadło, bo grałem ten numer jako cover (jest jeszcze stosunkowo prosty) - na "Images and Words" jest kilka znacznie ciekawszych kawałków...

kafciok napisał/a:
To dlatego, że jestem w pracy i wiem, że jutro też będę... przez to czuję takie ogólne zniechęcenie

Nic sie nie martw, nie Ty jeden ;-) Ja też mam jutro dyżur w Rimex'ie.

kafciok napisał/a:
To forum trzyma mnie przy życiu

I o to właśnie chodzi :-B

[ Dodano: 2007-09-21, 17:46 ]
jaad75, widzę, że lubisz progowe klimaty. Ja to jednak jestem prosty chłopak i wolę jak muzyka kopie mnie w zęby. Chociaż czasami poszukuję też trochę wyrafinowania.

jaad75, dla mnie ten numer wiąże się z wieloma wspomnieniami, może dlatego tak go lubię :-)
PS. Ja nigdy nie miałem zdolności muzycznych. owszem, kiedyś próbowałem brzdękać na gitarze, ale chyba poświęcałem temu za mało czasu, poza tym jakoś się w tym nie odnajdywałem. Za to uwielbiam słuchać... to pozostałość po próbach :-) I przez to podziwiam ludzi, którzy potrafią grać na czymkolwiek... wielkie :-B dla Ciebie za to właśnie (jak wnioskuję z postów, grasz lub grałeś).

[ Dodano: 2007-09-21, 17:51 ]
Cześ napisał/a:
Nic sie nie martw, nie Ty jeden ;-) Ja też mam jutro dyżur w Rimex'ie.

A u nas jakiś wyborczy obłęd się zaczyna... pracuję w drukarni, więc możesz sobie tylko wyobrazić ;-)

Cześ, lubię różne klimaty nie tylko progowe, ale "metalowe korzenie" zawsze gdzieś tam wychodzą...
kafciok, niestety, nie mam już czasu na poważniejsze granie - bardzo żałuję... Kiedyś grałem po kilka-kilkanaście godzin dziennie - to były czasy...

Skocz do: