YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Życie jest nieustannym podróżowaniem
Kahlan napisał/a:Mam jednak nadzieję, że dadzą radę
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
NAFO expansion is non-negotiable
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Kahlan napisał/a:
Jak już myślałam, żeby sprawić sobie chociaż zastępczo małpkę...
Nowe body to dla mnie duży wydatek.
Pentax K-30, DA70_Ltd, DA50-200_WR, M50_F2, K135_F3.5, F70-210, S17-50_F2.8
Czekam na stokrotki...
Kahlan napisał/a:po włączeniu aparatu i naciśnięciu spustu migawki, słychać było ruch lustra (ale nie do końca, bo blokowało się, nie chcąc wrócić), aparat ''rzęził, tak cichutko ''mruczał'', chcąc by lustro wróciło, mielił aż padała bateria
Całkiem tak samo jak zachowują się MZ-ki z chorymi zębami. Na mojego nosa to może być silnik, lub (raczej) zębatka napędu lustra.i444 napisał/a:może ktoś zna przyczynę tej przypadłości
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Kytutr napisał/a:Kahlan, życzę powodzenia w podróży i udanych zdjęć. A jak wyjdą, to przyjedź w przyszłym roku na PPD (Polish Pentax Days) i zrób pokaz slajdów.
CytatGdybyś była w Niemczech, Francji, Stanach, Japonii czy choćby Singspurze, to naprawa należałaby do kategorii realnych. Ale jesteś w regionie techniczno-fotograficznego trzeciego świata, gdzie trzeba liczyć na szczęście, ze cudem w jakimś serwisie będzie leżał dawca części, bo samych części raczej mieć nie będą. Życzę Ci tego szczęścia.
CytatTo może uda się coś wyhaczyć na lokalnym rynku wtórnym. Lima to duże miasto, może ktoś sprzedaje jakiegoś starszego Pentaxa (k10d, k20d). Dasz mniej za zaawansowaną małpkę, a szkieł szkoda by się marnowały. To wydaje się sensowniejsze niż zostawianie aparatu fachowcowi na nie wiadomo jak długo, jeśli w ogóle takiego znajdziesz. Pozdrawiam i życzę pięknych wspomnień utrwalonych zdjęciach.
CytatNiestety w całej Am Południowej nie ma żadnego oficjalnego serwisu
0bleblak napisał/a:Kahlan, tak przy okazji, bardzo ciekawy blog, dużo fajnych zdjęć; miło się czyta i ogląda. Trzymajcie się tam, bezpiecznego i sympatycznego podróżowania
i444 napisał/a:Podobna przypadłość która trapi i mój k5II niestety nie zdiagnozowana i nikt nie chwalił się jak pozbyć się problemu i ile to kosztowało, możliwe że wystarczy zwilżyć olejkiem silnik lub przełożenie, lub blokuje się ze wzg na wyrobienie...,zapewne wilgoć ma w tym udział, u mnie po leżakował miesiąc i ruszył, porobił kilka zdjęć i jest to samo opisywane w tym wątku
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
a może ktoś zna przyczynę tej przypadłości k5
Dada napisał/a:
Kahlan napisał/a:po włączeniu aparatu i naciśnięciu spustu migawki, słychać było ruch lustra (ale nie do końca, bo blokowało się, nie chcąc wrócić), aparat ''rzęził, tak cichutko ''mruczał'', chcąc by lustro wróciło, mielił aż padała bateria
Całkiem tak samo jak zachowują się MZ-ki z chorymi zębami. Na mojego nosa to może być silnik, lub (raczej) zębatka napędu lustra.i444 napisał/a:może ktoś zna przyczynę tej przypadłości
Kot72 napisał/a:Kahlan, cytowałem Twoje słowa . Poniżej napisałem o liczbie autoryzowanych serwisów . Na stronie Ricoh masz wszystko z adresami włącznie .