Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Wyregulować położenie matówki zmieniając grubość podkładki.
Pozdrawiam
Pentax
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Podkładki to właśnie fabryczna końcowa regulacja matówki. Zależnie od egzemplarza może być różna ilość tych podkładek i o różnej grubości. Niemniej lustro też jest ważne ale jego regulacja jest po to aby w wizjerze był widziany odpowiedni kadr - ważny jest kąt ustawienia lustra. Dopiero po prawidłowej regulacji kąta lustra, trzeba ustawić matówkę podkładkami. Regulacja tylko lustrem może pozornie "poprawić" pracę samego klina ale nie całej matówki.v1ck napisał/a:wyjąłem 2 podkładki i jest OK, klin trafia w punkt, razem z potwierdzeniem ostrości.
W K-30 mam podobnie. Spot mocno prześwietla, matrycowy lekko niedoświetla, centralno-ważonemu to wisi. Ale że lubię swoje manualne obiektywy czasami, to zostawiłem tę matówkę.Ryszard napisał/a:spot mocno oszukiwał, matrycowy działał jako tako, uśredniający najlepiej i dawał powtarzalne rezultaty.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Miałem w K200D K3 Focusing Screen (Grid) - każdy pomiar światła dawał dobre rezultaty.Ryszard napisał/a:Za to ze światłomierzem mogą być problemy. Dopytaj dokładnie tych, co używają. Ja przetestowałem w Olympusie: spot mocno oszukiwał, matrycowy działał jako tako, uśredniający najlepiej i dawał powtarzalne rezultaty.
K-S2, Z-1, P30t, MZ-7, MZ-5, SFXn
Bronica ETRS, Yashica Mat124G
Nie każdy facet z aparatem jest fotografem, podobnie jak nie każdy z widłami jest Neptunem...
Pentaxy + pelikan obiektywów | www.vitowerner.com
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
moonraker napisał/a:Zmieniłem w Z-1 matówkę na klin z MG.
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
Pozdrawiam
Matówka może mieć negatywny wpływ na pomiar światła.m@cias napisał/a:Czy matówka do manualnego ostrzenia może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na pracę AF ?