Nie wiem czy to lepiej czy gorzej niż grzyb? Generalnie spisałem ten obiektyw na straty bo biorąc pod uwagę jego wartość to chyba jakakolwiek naprawa nie będzie opłacalna?Grzechotnik napisał/a:To coś na 18-55 nie wygląda mi na grzybka a bardziej na zaciek smaru - skoro obiektyw stał nieruchomo przez rok, jest to bardzo prawdopodobne.
Dziękuję, cenna uwaga odnośnie odwracania obiektywów - będę stosował.Grzechotnik napisał/a:Ad. 1 - Obiektywy przechowujemy w suchym pomieszczeniu i jeśli nie używamy to co jakiś czas odwracamy czyli raz stoi na deklu raz na bagnecie.
Są na to jakieś skuteczne domowe sposoby czy tylko serwis?Grzechotnik napisał/a:Ad. 4 - Można i trzeba
Niestety nie posiadam obiektywu, którym mógłbym pokazać to w większym przybliżeniu. Załóżmy, że to faktycznie grzyb (mały jak widać) i nie ma wpływu (wg mnie) na jakość obrazu - warto zostawić ten obiektyw? Sklep zaproponował bezpłatne czyszczenie w ciągu roku gdyby grzybek się powiększył a po upływie roku w cenie 150-200zł. Mogę też go oczywiście zwrócić bez problemu. Generalnie staram się kupować nowe obiektywy ale 15-tka w wersji smc i bez zaokrąglonych listków przysłony nie jest już dostępna od dłuższego czasu. W wersji smc bardziej podoba mi się sposób w jaki oddawane są źródła światła dlatego muszę wybierać wśród używanych egzemplarzy.Grzechotnik napisał/a:Co do Limiteda - słabo to widać więc wróżyłbym z fusów.
Ja też je stosuję, zamierzam zamówić większą ilość 0,5 -1kg i sam zrobić większe saszetki i co jakiś czas wymieniaćidzi napisał/a:Ja dla pewności w plecaku i w pudełku w którym trzymam sprzęt foto mam powkładane torebki z opakowań do butów (silica gel)
Dzięki, higrometr kupię i sprawdzę wtedy czy potrzebne będą jakieś dodatkowe zabezpieczenia oprócz silica gel w szafceKot72 napisał/a:Kup sobie hydrometr i posprawdzaj gdzie jest najmniejsza wilgotność
Rafał | K-r | K-5IIs | XZ-2 | Sigma 10-20 f/4-5.6 | A 50 f/1.7 | DAL 18-55 | DA 50-200 ED WR | HD DA 35/2.8 Ltd | HD DA 70/2.4 Ltd | Metz 50 AF-1 |
ralf napisał/a:Ja też je stosuję, zamierzam zamówić większą ilość 0,5 -1kg i sam zrobić większe saszetki i co jakiś czas wymieniaćidzi napisał/a:Ja dla pewności w plecaku i w pudełku w którym trzymam sprzęt foto mam powkładane torebki z opakowań do butów (silica gel)
K200D oraz Z-1 + Rikenon 50 1.7 + SMC K 55 1.8 + KIT
https://www.flickr.com/photos/brylomistrz/
Grzenio napisał/a:A czy można zastosować ozonowanie do odgrzybiania obiektywu tak jak to się robi z klimatyzacją w aucie?
Pentax K5II
NAFO expansion is non-negotiable
Kytutr napisał/a:Mam dylemat czy zwracać, czy zwrócić się o refundację kosztów leczenia zagrzybienia, bo mechanicznie jest bez zarzutu