Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Też stosuje UV jako ochronę przed palcowaniem, zwłaszcza dla Sigmy 10-20. Z filtrem nie wygląda tak bardzo na szeroki kąt. ;-)
Podobno kadyszka ma znakomity filtr na matrycy i jej filtry są niepotrzebne.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Podobno kadyszka ma znakomity filtr na matrycy i jej filtry są niepotrzebne.

???

alkos, filtr UV.

Gwiazdor napisał/a:
alkos, filtr UV.

Po co niby miałby mieć?

Wykres transmisji dla DA40/2.8 :

Czyli prawie caly Uv jest odciety...

No to może IR? Sam już nie wiem. :roll: Któryś na pewno. :mrgreen:

Gwiazdor napisał/a:
Sam już nie wiem.

Ano :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso, - to zrob troche zdjec pod slonce z filtrem a potem bez filtra .... :-P

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
mialem, nie widzialem roznicy, sprzedalem. :-D

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
PiotruśP napisał/a:
Widać zależy od filtra :). Gdy pierwszy raz podpiąłem 80-320 do aparatu, pomyślałem że kupiłem niezły shit. Dopiero po odkręceniu filtra, szkło pokazało co potrafi :).

:mrgreen: miałem identyczną przygodę z CLE i rokkorem 40/2,8 - kupiłem aparat i od razu zrobiłem rolkę - zachwyt! Kilka dni zajęło mi szukanie filterka 40,5mm i go załozyłem. Niestety następne naświetlone filmy nie były powalające - niby OK ale nie do końca. kilka filmów później szukając przyczyny takiego stanu rzeczy zdjąłem rzeczony filterek i zachwyt powrócił :mrgreen:
dawno temu filtry UV były potrzebne - dziś są one wbudowane w filmy i matryce obiektywy mają mnóstwo różnistych powłok. UV-ki to ZŁOOOO :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba przyzwyczaić się do zakładania osłony przeciwsłonecznej jako ochrony przed paluchami.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Witajcie.
Nie mam zamiaru negować osobistych doświadczeń z poprzednich wypowiedzi.Każdy ma jakieś za i przeciw.Moje są nastepujace:
1.w czasie wymiany obiektywu,"wział sie" i mi wymsknął;całą swoją masą rąbnął w podłogę czołowo;gdyby nie filtr,byłby do wymiany,bo mam wrażenie,że czołowa soczewka poszłaby w diabły.
2.w czasie pobytu nad morzem "w szale tfurczym" majtałem fotki,nie zwracając uwagi na wiejący wiatr.Zgadnijcie ,w jakim stanie były powłoki filtra? A w jakim stanie byłby obiektyw,gdyby nie to akcesorium?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
Zgadnijcie ,w jakim stanie były powłoki filtra?

no to trzeba zacząć od tego jaki to był filtr (jakiej firmy, jakiej serii)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
sołtys napisał/a:
no to trzeba zacząć od tego jaki to był filtr

Nic wybitnego-nie miał nawet nazwy na oprawie.Był to pierwszy filtr z powłokami,jaki udało mi się zdobyć. Na powłokach pojawiły sie odpryski,których wcześniej nie było.Być może powłoki na obiektywach sa lepsze i piasek podrywany przez wiatr nie uszkadza ich,ale... nie będę sprawdzał "na żywca".

blyscyk  Dołączył: 14 Lut 2007
Witam :-> to i ja dołoże coś o filtrach. Posiadam Sigme 28-300 tzw. spacerzoom z którego jestem zadowolony ale nie chodzi o obiektyw. Zaczęło się od tego że zdjęcia były zamydlone po czym obiektyw wylądował w serwisie i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wrócił z adnotacją że jest całkowicie sprawny. Jakoś nie powiązałem tego z faktem że od jakiegoś czasu założyłem filtr UV i po powrocie obiektywu pierwszy odruch - założenie filtra :arrow: efekt - mało mnie krew nie zalała :-? mydło. Okazało się że moja Sigma nie toleruje nic założonego przed szkłem oprócz dekielka osłony.
Jak widać nie zawsze UV pomaga :-( mi niestety zaszkodził nerwowo bo fizycznie leczyłem się :-B ;-)
Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku :mrgreen:

A to:
MarWoj napisał/a:
Na powłokach pojawiły sie odpryski,których wcześniej nie było.

wynika prawdopodobnie z tego:
MarWoj napisał/a:
Nic wybitnego-nie miał nawet nazwy na oprawie.Był to pierwszy filtr z powłokami,jaki udało mi się zdobyć.

Z tego co czytałem powłoki na obiektywach (oczywiście nie wszystkie powłoki i nie na wszystkich obiektywach) są bardzo .. jakby to nazwać ... "twarde" i trwałe jeśli oczywiście nie szoruje się po nich czymś specjalnie. Jednakowoż "piasek podrywany przez wiatr nie uszkadza ich" :!:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
piasek podrywany przez wiatr nie uszkadza ich
- ekhm .... ostroznie z takimi twierdzeniami.....bo to ze bezposrednio nie bedzie przyczyna uszkodzenia powloki to bardzo mozliwe... natomiast zaaferowany uzyszkodnik moze szklo doprawic czyszczac nie tak jak potrzeba.....
natomisat wiatr taki jak byl na PPD w Lebie chyba ostatniego dnia to nie wyciagal bym szkla bez UV....

Fafniak napisał/a:
.....bo to ze bezposrednio nie bedzie przyczyna uszkodzenia powloki to bardzo mozliwe...

iii tylko o "bezpośredniość" mi chodzi ii tylko o powłoki no bo praktycznie filtr uv może jedynie powłoki ochronić i w takim przypadku może być rzeczywiście przydatny, ale reszty obiektywu jak i aparatu już nie ochroni :roll:

Istreed  Dołączył: 04 Lut 2007
Może ameryki to ja nie odkryłem ale...
Niedawno gdy z uczelni byłem na odkrywce w Bełchatowie robiłem tam trochę zdjęć z tarasu widokowego i no właśnie. Ogólnie rzecz biorą był zachód słońca i w ten dzień widoczność była słaba, taka mgiełka jak by była w powietrzy lekka.
Robiłem więc zdjęcia, a tym tarasie myśle daleko to jest cropa będzie trzeba zrobić zdejmę UVkę na chwilkę. No i efekt jest taki że zdjęcie bez UVki jest gorsze :-/
Szkło: 70-200/4 L, UV: czarna hoya
Podobne spostrzeżenia mam z drogi na silvrette gdzie moja 2 połowa robiła kompaktem fuji S20 pro a ja 7D z 28-75 i tą czarna hoyą która w spadku na Lce teraz siedzi.

Zdjęcia są tylko wywołane i pomniejszone.
Z UV

Bez UV

DO tego mogę doliczyć ochronę przed uderzeniami. Już 1 filtr skasowałem :evil:

Tak więc jak filtr to tylko dobry :mrgreen:
Na tamronie 200-400/5.6 miałem w prezencie od poprzedniego właściciela zieloną hoye...
Wiecie że spadek kontrastu i ostrości był widoczny na wyświetlaczu w aparacie 8-)

Skocz do: