K-1 20-35 4.0, 24-50 4.0 , 70-210 4-5.6, 50 1.7, 100 2.8, 135 2.8
Dużo różności
Jakie uzyskujesz parametry ISO/czas/przysłona w twojej hali?Polluks napisał/a:Niestety mój Pentax 18-135 jest za ciemny.
O "dobiegaczce" czytałem już dobrych 20 lat temu - że obiektyw nie przestaje kręcić ostrością mimo opóźnienia lustra/migawki i przewiduje pozycję AF w chwili ekspozycji. Poza tym z 0,2s chyba trochę przesadziłeś - K-3 to szybka bestia przecież jest.Grzenio napisał/a:mija około 0.2 sek więc w tym czasie sportowiec może wyjść już (a raczej wybiegnąć) z zakresu głębi ostrości
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:stara zasada "f/8 i stój we właściwym miejscu"
Grzenio napisał/a:w tym czasie sportowiec może wyjść już (a raczej wybiegnąć) z zakresu głębi ostrości
Polluks napisał/a:stałka i kadrować w post produkcji
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:Dobry fotograf potrafi przewidywać przebieg akcji.
Enzo napisał/a:Polluks napisał/a:
stałka i kadrować w post produkcji
Można ale ma to swoje ograniczenia.
Grzenio napisał/a:Poza tym wraz z kadrowaniem jeszcze bardziej zawęża nam się GO.
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Enzo, w zasadzie masz rację, baletnica, rąbek i spódnica... Z drugiej strony jednak wyprodukowano takie aparaty, gdzie AF-C działa i się wyrabia i takim na pewno łatwiej się fotografuje szeroko pojętą "akcję". Każdy ma gdzie indziej ustawiony "próg bólu" - jeden olewa AF-C a inni to nawet bez światłomierza żyją według "sunny 16" czy innych tabelek. Sam śmiało ciągnę ISO do 2000 gdy potrzeba - a tu na forum czytam, że K-5 II "jest jeszcze używalny na 1600 do małych odbitek"...Enzo napisał/a:Dobry fotograf potrafi przewidywać przebieg akcji. Reszcie pozostają opowieści o dobiegaczkach, opóźnieniach i lepszości świąt.
Grzenio napisał/a:To, że dla f/1.4 i tak masz małą GO jak na potrzeby uchwycenia małego sportowca w ruchu a jak będziesz kadrował jeszcze zdjęcie czyli powiększał je to subiektywnie odbierana głębia ostrości będzie jeszcze bardziej się zawężała.
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Grzenio napisał/a:To może raczej powinien zostać trenerem piłkarskim a nie fotografem?
CytatBędzie ostrzył ręcznie?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Kuba Nowak napisał/a:Grzenio napisał/a:To, że dla f/1.4 i tak masz małą GO jak na potrzeby uchwycenia małego sportowca w ruchu a jak będziesz kadrował jeszcze zdjęcie czyli powiększał je to subiektywnie odbierana głębia ostrości będzie jeszcze bardziej się zawężała.
Brnijże, brnijże żeglarzu całą nockę po morzu...
A jak wykadrujesz nieostry fragment, to głębia w ogóle przestanie istnieć i zamieni się w mieliznę
Dużo różności
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron