Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  DevalVR praktyczne wykorzystanie do prezentacji panoram WWW
Chciałbym użyć wymienionego w tytule narzędzia do prezentacji własnej panoramy na www.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Może ktoś napisze mi krótki tourtorial?
Mam konto na serwerze WWW,plik jpg z panoramą (sklejka z 10 kadrów w poziomie).
Jak stworzyć prostą stronę korzystającą z tego pluginu ?

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
poszukaj lepiej czegoś w javie lub flashu. Konieczność instalacji dodatkowego programu aby wyświetlić zdjęcie to nieporozumienie. Osobiście prędzej bym zrezygnował z oglądania panoramy niż miał bym instalować jakiś dodatkowy plugin.

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Flash to też zewnętrzny program :-P
Terkoczące javowe playery mnie niesłychanie wkurzają, ale chyba to jedyne rozwiązanie za darmo na PC. Na maca jest darmowy program MakeCubic generujący pliki QuickTime VR, który działa, jak marzenie. Jakby kto szukał (choć wątpię), to jest na stronach Apple Developper Center w paczce QuickTime Legacy Tools :-D
Jeśli ktoś chce, to mogę mu taki QTVR z panoramy wygenerować, niech się odezwie na PW...

Wyświelanie w javie i flashu działa różnie, czasem się zacina itp...
Jak dotąd najlepiej panoramki mi się oglądało w quick time VR i devalVR.

No, toż mówię, że QTVR... Deval VR jest "Windows only", więc np. ja nie zobaczę efektów Twojej pracy. Wiem, wiem, że w pl tacy jak ja to margines, niemniej jednak po co się ograniczać...

W takim razie w jakim formacie zrobić panoramkę aby wszyscy sobie mogli obejrzeć czy to w windows,linux czy mac-os?
I jakich narzędzi do tego użyć?
Ściągnąłem sobie Pano2qtvr konwerter który pozwala w wersji free na stworzenie pliku mov z panoramką :-)
Pozostaje tylko odpowiednio go umieścić w kodzie strony i powinna działać u 75 % oglądaczy :-)

Markus napisał/a:
W takim razie w jakim formacie zrobić panoramkę aby wszyscy sobie mogli obejrzeć czy to w windows,linux czy mac-os?

No, z linuksem to ja Ci nie powiem, bo w życiu nie widziałem komputera z linuksem, chyba tylko terkot javy zostaje...
Markus napisał/a:
I jakich narzędzi do tego użyć?
Ściągnąłem sobie Pano2qtvr konwerter który pozwala w wersji free na stworzenie pliku mov z panoramką :-)
Pozostaje tylko odpowiednio go umieścić w kodzie strony i powinna działać u 75 % oglądaczy :-)

Przeczytaj to.

Po kilku dniach bojów :-) ,wreszcie jest, moja panoramka na www.

http://oxygenum.ovh.org/pano.html

Zapraszam do oglądania, plik ok. 1,3 MB u mnie ładuje się w kilka sek. (Neostrada 640 kB/sek.)

Dostępna dla użytkowników windows i mac-ów :-)

No, a czemu nie można obracać się dookoła? To raz. A dwa, okno trochę chyba za duże, bo panorama od razu rozpycha się na cały ekran przeglądarki, spróbuj z mniejszym, za to bardziej prostokątnym, wielka blacha błękitnego nieba nic nie wnosi, lepiej jest odrobinę przybliżyć te dachy.
Zrezygnowałbym też z wyznaczania wielkości panoramy w procentach (tu jako 100 proc.) na rzecz konkretnych wartości, ale to oczywiście rzecz gustu.

Moja panoramka składa się z 10 ujęć i nie obejmuje pełnych 360*.
To na razie wersja testowa, zoptymalizowana do ekranów 1280 x 1024 czyli przeciętnych 19 calowych.
Na mniejszych faktycznie może być to big :-) )
Lepiej wyznaczać w procentach do wtedy na każdym komputerku wygląda podobnie i dynamicznie dostosowuje do roździelczości ekranu....
W każdym razie dziękuję za wszelkie uwagi.

Jak tylko wyzdrowieje to postaram się nieco wygląd strony poprawić..

Pozdrawiam Marek

abhaya  Dołączył: 19 Sie 2007
Ja pierwszą panoramę
Ja pierwszą panoramę zrobiłem bez głowicy panoramicznej zakładając na koniec obiektywu przewód od ładowarki - obracałem się wokół punktu który był rzucany na podłogę i tak zrobiłem standardowym, kitowym obiektywem pierwszą pełną 360 st panoramę cylindryczną.

Skocz do: