plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
"Fotki na czas"...
Cześć. Mam pytanie do użytkowników k10.
Czy można ustawić tak aparat (np. na statywie), aby wykonywał foty np. co 30 sekund lub co minutę. W kompaktach to się zdarza. Proszę o odpowiedź.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sam z siebie, nie.
Z pomocą komputera z zainstalownym Pentax Remote Assistantem, tak (na 99%).

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
można kupić zdalnego pilota z taką funkcją

Dzięki.
Muszę spróbować z laptopem. Czasem jest to przydatna funkcja.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Dokladnie sam jako taki nie posiada takiej funkcji. Widzialem jednak kiedys na allegro takie urzadzenie, ktore wyzwalalo migawke w rownych odstepach czasu. To sie stosuje do filmow poklatkowych i takiego czegos trzeba szukac.
Pozdrawiam

Znalazlem w necie instrukcje jak cos takiego zrobic za pomoca kompa LINK

algorytmy-Ok! Sporo jeszcze nauki mnie czeka..))

[ Dodano: 2007-09-25, 19:11 ]
Dzięki za wiadomości.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
plastyk, Tylko do Pentax Remote Assistanta musisz mieć firmware przynajmniej 1.20.
Ja mam 1.10, soft rozpoznaje aparat, można edytować z kompa menu, ale nie chce wyzwalać migawki. Na razie nie robię upgrade'u, bo nie mam takiej konieczności.

UAz  Dołączył: 27 Kwi 2007
Jest takie coś, co się nazywa fotowyzwalacz ( http://redfish.pl/fotowyzwalacz ) i to urządzonko daje możliwość robienia zdjęć w zadanym odstępie czasowym. Kupiłem je i zdaje się, że nawet działa :-D , choć bawiłem się nim dotąd niewiele. Wygląda dokładnie tak, jak to jest pokazane na podanej stronie www. Jest tam napisanoe, ze kompatybilne z Canonami, ale działa również z kasetką, zresztą zgodnie z tym co mi autor tego urządzonka - napisał w mailu: ..." fotowyzwalacz jest przeznaczony dla lustrzanek wyposażonych w gniazdo dla wężyka spustowego typu micro-jack (popularne w aparatach Canon). Jeśli Pana aparat nie jest wyposażony w takie gniazdo to istnieje możliwość dorobienia odpowiedniej wtyczki (kabelek jest wymienny), ale to już niestety w Pana własnym zakresie"...

pozdrawiam

No dokladnie o takie cos mi chodzilo widzialem kiedys na alledrogo ktos sprzedawal i napewno dedykowal to Pentaxom wiec mozna takie cosik zdobyc. Nie potrzeba wtedy kompa a efekt mozna osiagnac taki sam ;-)

UAz  Dołączył: 27 Kwi 2007
Czyli: http://redfish.pl/fotowyzwalacz

PS. nie mam nic wspólnego ze sprzedającym :-D

Dzięki Uaz, to już coś. Z tym urządzonkiem można powalczyć. ;-)

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Heh, super. Teraz bede mogl postawic aparat na lace i ustawic wyzwolenie migawki co 3 miesiace. Widzialem takie piekne zdjecia tego samego motywu w czterech porach roku. Wreszcie wiem jak to sie robi, hehehe :mrgreen:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Grzegorz napisał/a:
Teraz bede mogl postawic aparat na lace ... co 3 miesiace
inny

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
yourNIGHTMARE, Nabyłem takie cudo przedwczoraj, już jestem po wytworzeniu pierwszego filmiku pt. "Gasnąca świeca". Dla mnie bomba, teraz się uczę jak zachować powtarzalność ekspozycji. Jak będę gotowy to może coś pokażę (jak nie będę się wstydził). Jestem otwarty na pomysły jak to i do czego wykorzystać.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
corn, nie widzę linka do tej świecy...

Wlasnie pokazuj efekty bo to moze byc ciekawe ;-)

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Grzegorz napisał/a:
Widzialem takie piekne zdjecia tego samego motywu w czterech porach roku.

W starożytności, w "Młodym Techniku", był kącik foto i tam kiedyś pokazali zdjęcia prawdziwych tfardzieli - wielokrotna ekspozycja pozycji słońca na niebie na tle widoczku wiejskiej chaty. Ekspozycja wykonywana była chyba raz na tydzień dokładnie co do sekundy o tej samej godzinie dla pokazania jak to rzeczone słońce po niebie wędruje.
Robiło ósemkę, którą podobno nazywa się analemmą ;-)
I to wszystko w czasach kiedy komputer to była bajka o żelaznym wilku.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
^mmm^ napisał/a:
Robiło ósemkę, którą podobno nazywa się analemmą ;-)

:-)
Za Astronomy Picture of the Day

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
corn napisał/a:
yourNIGHTMARE, Nabyłem takie cudo przedwczoraj, już jestem po wytworzeniu pierwszego filmiku pt. "Gasnąca świeca". Dla mnie bomba, teraz się uczę jak zachować powtarzalność ekspozycji. Jak będę gotowy to może coś pokażę (jak nie będę się wstydził). Jestem otwarty na pomysły jak to i do czego wykorzystać.

Mam pytanie, czy kolega uzywa tego "cuda" z Pentaxem K10D, czy K100D ?

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Maciek, gratulacje! To, na co 'młody technik' musiał przeznaczyć kilka(kilkanaście) wieczorów co tydzień (ukłony dla ^mmm^ ), tobie się udało znaleźć w kilka minut w góglach (jak mniemam:). To się nazywa postęp!!!

Skocz do: