magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
  RAW-y- dają gorszy obraz od JPG???
Jestem tu nowy więc witam serdecznie chłopców i dziewczynki.
Od dawna czytam wasze posty z dużym zainteresowaniem. Podoba mi się klimat i cierpliwość z jaką czasami odpowiadacie upierdliwym – czytaj (dociekliwym) forumowiczom. Niejednokrotnie uśmiałem się do łez.
Mam taką dziwną przypadłość jak w tytule.
Może po kolei – kupiłem sobie Pentaxa K100D i rozpocząłem swoją przygodę z lustrzanką.
Zacząłem oczywiście od JPG-ow, pewno jak większość z was gdyż są najprostszym i najszybszym rozwiązaniem. Kedy już sę trochę wstrzeliłem w system postanowiłem wkroczyć z rozmachem do nieco bardziej zawasowanego focenia w RAW-ach.
Co się okazało – że moje RAW-y są mniej wyraźne od JPG. Konwertowałe je za pomocą programu XnView.
Z początku myślałem że może czasy za krótkie i zdjęcia są poruszone. Wykonałem jednak próby w takich samych warunkach tych samych kadrów i nadal przewaga JPG.
Może trzeba coś zmienić w ustawieniach a może tylko ten typ tak ma.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
jpegi sa pewnie wyostrzane w aparacie, podnies ostrosc przy wywolywniu rawa

[ Dodano: 2007-09-26, 11:53 ]
a pozatym xnview to chyba nie najlepszy soft do wolania rawow, sproboj na poczatek PPLa

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
magnum 45 napisz konkretniej skąd to twoje wrażenie. O co chodzi? Ostrość, kolory, ilość detali, szum? Zresztą, jeśli wykorzystujesz XnView jako "wywoływacz" RAWów nie dziwię się. Kiedyś też probowałem, ale szybko olałem. Jeśli nie masz cierpliwości do pentaksowskiego (dołączanego na CD do aparatu) PPLu, przy którym może czlowieka szlag trafić, ale jeśli chodzi o jakość wołania jest niezły, to spróbuj darmowego RAW Therapee. Nasycenie i "akuratność" kolorów oraz jakość odszumiania nie są w tym programie może doskonałe, ale pracuje się przyjemnie, a wszechstronność możliwości wpływania na obraz (niezłe wyostrzanie, niezle wyciągnie szczegółów z cieni itp.) powinny sprawić, że jednak przekonasz się do RAWów. Choć swoją drogą - mimo wszystko - żal, że jpgi z K100D są tak mocno kompresowane (bo w sumie są niezłe). Gdyby miały choć jeszcze jeden mniej agresywny stopień kompresji (cztery gwiazdki w menu ;-) ) byłoby fajnie. Nie zawsze ma się czas i ochotę na wywoływanie zdjęć z byle wycieczki.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
No tak wiadomo, ze RAW wywolany prawidlowo daje dobre efekty, ale nie wszyscy sie na tym dobrze znaja (chocby ja i ciagle z tym kuleje). Moze znacie jakies kursy internetowe badz stronki z fachowym poradnictwem jak wywaolac dobrze RAW badz wyciagnac cos dobrego ze zdjecia, uratowac je itd?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mogę polecić drukowaną ksiązkę: Scott Kelby "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć"

Chodzi konkretnie tylko o ostrość. Zdjęcia robione przy jednakowych ustawieniach.
Zy - czy mówisz o ostrości w aparacie czy w programie do konwersji?
Dla mnie jest trochę dziwne, że muszę sztucznie podciągać ostrość programem gdy JPG sam wychodzi jak żyleta, ale spróbuję wszystkiego co mi radzicie. Na razie szuka jakiegoś innego programu – może SILKYPIX?

Mowie o programie do wywolywania. RAW jest forma surowa ktora sobie mozna bardziej lub mniej wyostrzyc, jotpeg nie pozostawia takiego wyboru.

[ Dodano: 2007-09-26, 12:22 ]
magnum45 napisał/a:
może SILKYPIX?
na poczatek bedzie OK, niestety darmowa wersja nie ma wielu kluczowych (kwestia subiektywna) funkcji.

Do wyostrzenia rawa i zobaczenia roznicy pewnie wystarczy.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
magnum45 napisał/a:
może SILKYPIX?
to dobry wybór, co prawda wersja free jest nieco okrojona, ale funkcjonalna

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
magnum45 napisał/a:

Dla mnie jest trochę dziwne, że muszę sztucznie podciągać ostrość programem gdy JPG sam wychodzi jak żyleta, ale spróbuję wszystkiego co mi radzicie. Na razie szuka jakiegoś innego programu – może SILKYPIX?

W aparacie też jest 'sztucznie', a nawet bardziej sztucznie niż na kompie, bo przez mniejszą wydajność procesora w aparacie cały proces kompresji RAW do JPG jest sporo uboższy niż w przypadku kompresji na kompie.
Programów do konwersji RAW - JPG można znaleźć sporo w dziale lightroom. Kilka:
RawTherapee
Rawshooter Essentials
Bibble
Pentax Photo Laboratory
Mnie pomimo paru ograniczeń najbardziej przypadł do gustu RawTherapee.
Na szybko można przekonwertować w progaramie Picasa.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
magnum45, spokojnie, RAW-y na pewno są lepsze od jpg, ale nie tak z automatu. Bo do automatu to jest jpg :-) Przede wszystkim odpuść XnView. Jeśli chcesz zobaczyć, co można wyciągnąć z RAW-ów, to albo PPL z płytki (dość niewygodna obsługa), albo darmowy SilkyPix. RawTherapee raczej nie na początek - jest ok, ale już dla kogoś, kto ma pewne doświadczenie - domyślne ustawienia dają kaszankę.
Cytat
Dla mnie jest trochę dziwne, że muszę sztucznie podciągać ostrość programem gdy JPG sam wychodzi jak żyleta

Widzisz, i tu jest podstawowe nieporozumienie. Co masz na myśli mówiąc "sztucznie"? Wyobraź sobie to tak, że aparat ma już wbudowany program do wywoływania RAW-ów i jego efektem są właśnie JPG-i, które oglądasz. Różnica jest taka, że na kompie to TY ustalasz wszystkie parametry, a nie głupi automat. Więc nie jest to w żadnym wypadku bardziej sztuczne.
Acha - i ustawienia ostrości, kolorów, balansu bieli itp nie mają wpływu na plik RAW. To są właśnie ustawienia tego programu do robienia JPG-ów w aparacie.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem i błyskawiczną odpowiedź – na pewno inni też skorzystają z wiedzy zawartej w ty wątku.
Ściągnąłem już SilkyPix – demo i co dalej.
Nie widzę tu opcji – konwersja. Mam obrazek otwarty w programie i ugrzęzłem z butami :-(
Proszę o dalsze wskazówki.

[ Dodano: 2007-09-26, 13:02 ]
Jescze jedno - ostrzymy obrazek przed czy po konwersji :-/

magnum45 napisał/a:
Jescze jedno - ostrzymy obrazek przed czy po konwersji

Przed.

Nie pamietam dokladnie ale do zapisania powinno byc cos w rodzaju export, save as, convert, etc.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
RAWshooter to już chyba historia. Chyba nie da się ściągnąć funkcjonalnej wersji. No i nie wiem czy on obsługuje RAWy np. z K100D. Ale to tak na marginesie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zy, według moje wiedzy - ostrzenie jest ostatnim etapem:
- korekcja naświetlenia i kolorów
- zmiana rozmiaru
- wyostrzanie
- zapis w wybranym formacie (JPG lub TIFF)

zorzyk, magnum45 pisząc "konwersja" miał, jak sądzę, na myśli zapis do wynikowego pliku (czyli najczęściej jpg). Tak to zrozumiałem.

Kurcze ZY - nie mogę znalęść nic o podobnej nazwie.
Nie ma też polecenia sharpness do wyostrzenia.

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
To i ja sie podziele moimi uwagami co do orginalnego oprogramowania dodawanego do K100D, czyli mam na mysli Pentax Photo Laboratory.

Na samym poczatku zaczalem od tego programu ale szybko z niego zrezygnowalem ze wzgledu na jak mi sie wtedy wydawalo gorsza jakosc wywolanego zdjecia w formacie jpg w stosunku do tego samego zdjecia wywolanego w np. PhotoShop'ie.
Dodatkowo kozystanie w PPL'a bylo bardzo wolne (mialem wtedy stary komputer).

Niedawno stalo sie jednak tak ze zupelnie przez przypadek przeprosilem sie z PPL'em.
Stalo sie to w momencie kiedy musialem wywolac kilka zdjec ze slubu kolezanki. Poczatkowo wywolywalem w PhotoShop'ie, ale zdjecia wychodzily koszmarnie. Slaby kontrast (mimo wielu prob ustalenia go na zadowalajacym poziomie), kolory skory zypelnie nieodpowiadajace rzeczywistosci (rowniez mimo wielu prob z jego poprawnym ustawieniem), ogromne problemy i prawie niemozliwe poprawne ustawienie odpowiedniego balansu bieli, cale zdjecie bylo rowniez nieostre (przy roznym poziomie wyostrzania).

Wtedy sprobowalem wywolac za pomoca PPL i o dziwo wszystko bylo jak nalezy, kontrast, kolory, ostrosci ktora ustawiona na +1 dawala zdecydowanie lepsze efekt niz ostrosc ustawiona w PhotoShop na 50.

Bylem naprawde w ciezkim szoku porownujac zdjecia wywolane w PhotoShop i PPL.

Moze ktos sie spotkal z taka sytuacja kiedy PS okropnie wywolywal zdjecia w warunkach: kosciol, slabe swiatlo i zewnetrzna lampa.

Wniosek z tego taki ze PPL wcale nie jest taki zly i z powodzeniem da sie go porzadnie wykorzystac.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
magnum45 napisał/a:
Nie ma też polecenia sharpness do wyostrzenia
Jest, ale przy zapisie. Bedziesz miał trzy suwaki.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To ja może jeszcze coś dodam, bo akurat mam przerwę techniczną w pracy spowodowaną wylądowaniem stada mew na pobliskiej płycie stadionu piłkarskiego.
Pytasz o ostrość. Po pierwsze tylko nie XnView. To przeglądarka (całkiem niezła) plików, ale nie program do wołania. Po drugie: JPG to plik wynikowy - RAW plik który daje Ci większe możliwości obróbki. Obrabiając każdy plik graficzny, wyostrza się ZAWSZE na końcu całego procesu. Między innymi po to, by nie wystąpiły wrogie naszemu poczuciu estetyki artefakty. Dlatego RAWy, będąc surowizną nie są aż tak przejechane pod względem ostrości. I dzięki temu można więcej z tego pliku wyciągnąć. Z pewnością zaś wyostrając JPG i RAWa, więcej wydobędziesz z RAWa.
Natomiast jeżeli zamierzasz nadal stosować do konwersji przeglądarki typu XnView, Picasę czy FastStone, to po prostu odpuść sobie PEFy. Nie będziesz w stanie dostrzec możliwości, którą dają pliki typu RAW. Jeżeli masz wątpliwości, ściągnij sobie darmową wersję SilkyPix i wywoałaj RAWa bawiąc się tym softem a potem zrób to samo z XnView. W dedykowanym konwerterze masz po prostu możliwość wpłynięcia na każdy parametr i na dobrą sprawę wszystko zalezy od Ciebie. W przegladarce zdany jesteś na automat.

Cytat
Wniosek z tego taki ze PPL wcale nie jest taki zly i z powodzeniem da sie go pozadnie wykozystac.

Toż to od dawna wiadomo. Jedyną wadą PPL-a jest sknocony interfejs, do którego jednak idzie się przyzwyczaić. Ale jeśli chodzi o jakość fotek, to dorównuje mu chyba jedynie SilkyPix (na którego silniku jest swoją drogą oparty) i to jedynie dorównuje.

Skocz do: