Jeszcze tego samego wieczora (czyli 22. grudnia) oświeciła mnie jakaś Eureka i wszystko w końcu sklapowało.
squonk, pisałeś wiele razy jak to działa

, ale cały wic polega na złapaniu idei. BTW pół świata (a może i więcej) ma z tym kłopot he he
Nie miałem jednak warunków do pisania wcześniej, robię to dopiero teraz. Więc...
Podczas drukowania używane są profile Epsona (zależnie od typu papieru) lub profil naszego papieru. Ale żeby to zadziałało tak jak trzeba, to w modiule drukowania Photoshopa lub Lighroomu należy podać nazwę profilu naszego papieru, a w sterowniku wyłączyć zarządzanie kolorem.
I tak to działa.
Lightroom - stosowanie profilu papieru Fomei_Velvet...icc w trakcie drukowania
- menu wybieramy
File/Print lub z moduł
Print
- w sekcji
Color Management w pozycji
Profile wybieramy/wyszukujemy nasz profil Fomei_Velvet...icc
- i teraz jeszcze
NIE wybierać drukowania klawiszem
Print
- teraz
należy wybrać Printer... aby wprowadzic odpowednie zmiany w sterowniku Epsona!
czyli
- wciskamy klawisz ekranowy
Printer...
- pojawia się standardowe okienko drukowania (miejsce:
[A])
- wybieramy klawisz
Właściwości[/ b]
- teraz jesteśmy w sterowniku Epsona:
-- w zakladce [b]Główne wybieramy typ papieru (medikon.pl pisze, żeby to był Epson Premium Glossy) oraz Jakość (Standardowa lub Wysoka)
-- w zakładce
Więcej opcji w pozycji
Korekta koloru wybieramy
Niestatndardowy i klikamy klawisz
Zaawansowane
-- pojawia sie okno
Zarządzanie kolorami
---- wybieramy pozycje
Bez dopasowania kolorów
---- oraz zatwierdzamy wybór klawiszem
OK
- teraz znowu OK i jesteśmy w oknie dialogowym drukowania (wyzej jako miejsce:
A)
- teraz znowu
OK i juz poleci druk wykorzystujący profil Fomei_Velvet...
Efekty druku na papierze Fomei Collection Velvet 265g
- w jakości
Standard zieloności (może żółtości) na poziomie podobnym, jak na papierze Epson Premium Glossy (EPG)
-- zafarb występuję szczególnie dotkliwie w cieniach, ale ogólnie powoduje też przesunięcie równowagi barwnej w kierunku żółtawym
-- ogólnie obraz niezbyt kontrastowy
-- i w zasadzie nie do zaakceptowania
- w jakości
Wysokiej zieloności jeszcze są, ale już raczej niewielkie
-- obraz mocniejsz - bardziej kontrastowy, bardziej nasycony
-- kolory nieal idealnie zgodne z fotką testową (porównanie ekran-wydruk)
-- Wadą tego rozwiazania jest czas druku - zdjecie 10x15 drukuje się ok. 2 minut
Dlatego wróciłem do koncepcji druku za pomocą standardowego profilu Epsona (Epson Premium Glossy) w jakości Standard.
Ustawienie wartości parametrow w module
Zarządzanie kolorami mam nastepujace:
-
Zarzadzanie kolorami - Korekta kolorów
- tryb koloru
Epson Standard
- gamma
2.2
- metoda dopasowania kolorów:
Koło kolorów
-- Jasność 0
-- Kontrast +5
-- Nasycenie 0
-- Gęstość +5
Na kole kolorów: poziomo +14, pionowo +6
co odpowiada wartościom: Cyan 0, Magenta +8, Yellow +8)
Dodatkowo w Lightroomie stosuję w module Develop profil Adobe, anie Embedded (z K3) ponieważ K3 daje mi mocno prześwietlone/przejaskrawione czerwienie...
Efekt na zdjęciach wydrukowany w trybie Standard jest co najmniej dobry, a powiedziałbym nawet, że bardzo dobry - subiektywnie
Dochodzę do wniosku, że osiągnięcie lepszych efektów z profilami Fomei byłoby możliwe dopiero po wysłaniu wydrukowanych próbek (w trybie Standard oraz Wysokiej jakości) do firmy, w celu utworzenia profili zwiazanych z moją drukarką, papierem i atramentami (wydatek sumaryczny ponad 200 zł, więc nie jestem pewien, czy na obecnym etapie się na to zdecyduję - raczej kupię jeszcze jedną partię Fomei Velvet, póki mają w medikonie w dobrej cenie