Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
plwk napisał/a:Zrób "test bateryjkowy" ostrząc na LV z detekcją kontrastu oraz przez wizjer i porównaj te zdjęcia.
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
kola01 napisał/a:ale ja zabrałem się za testy dopiero po tym jak polatałem z aparatem i zobaczyłem, że nie ostrzy jak powinien. 80% zdjęć z pierwszego egzemplarza jaki kupiłem wylądowało w koszu właśnie ze względu na fatalną ostrość a nie pierwszy raz robię zdjęcia, maiłem kiedyś lustrzankę choć analogową a na moim kompakcie połowę zdjęć robię w manualu. Co byś pomyślał, jakbyś po kilkudziesięciu zdjęciach zrobionych dziecku, okazało się, że twarz na którą celowałeś AF jest mocno nieostra a drobny przedmiot z boku kadru, stojący bliżej obiektywu jest ok. Dopiero po jakimś czasie stwierdziłęm, że coś jest nie tak, że aparat może się pomylić ale nie może to stanowić zdecydowanej większości sytuacji, dopiero wtedy poczytałem i wykonałem testy i wyszło to co wyszło.
Chcąc mieć pewność poszedłem do znajomego fotografa "ślubnego" a ten po godzinnym teście oddał mi sprzęt mówiąc "jak możesz to zwróć aparat jak najprędzej".
Dużo różności
Dużo różności
kola01 napisał/a:W dodatku jak poczytałem, że nowe stałki Pentaxa DA 50mm i DA 35 mm (którąś z tych dwóch planowałem później zakupić) mają koszmarnie mylący się autofocus pomyśłałem, że może pora wycofać się z Pentaxa.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
kojut napisał/a:kola01, mi wychodzi na to, że wszystko jest w porządku (patrząc na zdjęcia z miarą). Znowu powtarzasz ten sam błąd: wysokie iso, dość długi czas i aparat w ręce. Tutaj może też w grę wchodzić Twój błąd.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Czy wyłączyłeś stabilizację? Czy robiłeś ze wstępnym podniesieniem lustra?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron