zszywka  Dołączył: 28 Wrz 2007
Filtry do obiektywu kitowego
czesc
do obiektywu kitowego jaki filtr kupic?
zastanawiam sie nad uv albo polaryzacyjnym kolowym tylko nie wiem czy te oznaczenia np "filtr 62mm" odnosza sie do obiektywow - np 18-55mm czyli filtr 55mm?
wiem ze to glupie pytanie ale mam nadzeje ze bedziecie wyrozumiali dla takiej zieleniny jak ja.
pozdrawiam

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Witaj zszywka!
No zgodnie z Twoim rozumowaniem do swojego szkła 80-320 potrzebowałbym filtra 320 mm ;-) .
Na dekielku Twojego obiektywu jest wytłoczona średnica mocowania filtra. W przypadku krótkiego obiektywu kitowego średnica wynosi 52 mm i takich filtrów szukaj.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
kit ma gwint 52mm, ale lepiej dokupic wiekszy filtr, zeby nie było winietowania wtedy montuje sie go do obiektywu za pomocą specjalnego adaptera- pierscienia redukcyjnego np 52->58 jeśli zakładamy filtr 58mm. Ja stosowałem własnie 58mm i przy szarej połowcei polarze na 18 była minimalna winieta ktora znikała przy minimalnym przesunieciu na wieksza ogniskową. przy załozonych 2 filtrach 52 mm winieta byłaby olbrzymia, wiec szersze ogniskowe nieuzywalne

dzieki !
W takim razie musze kupic przejsciowke i 58mm a co do tematu przejsciowek mam stary obiektyw zeiss jena - zalozylem przejsciowke M42 i wyskakuje mi ten obiektyw przy ustawianiu ostrosci (tak jakby sie odkrecal) do tego wszystkiego nie moge zdjac teraz tej przejsciowki z jeny. hmmm

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
W takim razie musze kupic przejsciowke i 58mm

Nie, nie słuchaj Gringo ;-) Kup filtr taki, jaki pasuje. Na początek na pewno wystarczy, po co komplikować sobie życie.
Co do m42, to robisz tak - patrzysz, gdzie ten didolek od blokowania opiera się o tył obiektywu i nawiercasz tam dziurkę, żeby się zblokował. Zobacz, że obiektyw kitowy tak ma (a w zasadzie jest to coś w rodzaju rowka).

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oj mieszasz :-) "Filtr 62mm" oznacza, że średnica gwintu filtra właśnie tyle wynosi i pasował on będzie tylko do obiektywów o takim rozmiarze gwintu. Natomiast 18-55mm to zakres ogniskowych obiektywu (w tym przypadku zapewne kitowego). Nie istnieje wyraźna zalezność między rozmiarem filtra a ogniskową. Obiektyw o ogniskowej 28mm może mieć taki sam rozmiar filtra jak obiektyw o ogniskowej 200mm. Można się natomiast dopatrzeć wyraźniejszej zależności pomiędzy jasnością obiektywu a rozmiarem gwintu filtra obiektywów o podobnej ogniskowej. I tak np. obiektyw o ogniskowej 50mm/f1,7 będzie miał najczęściej filtr 49mm. Obiektyw 300mm/f4 będzie miał zazwyczaj rozmiar filtra 77mm. Wynika to z tego, że przednia soczewka każdego obiektywu ma średnicę odpowiadającą zgrubsza rzecz biorąc ilorazowi jego ogniskowej i jasności. I tak obiektyw 200mm/f4 musi mieć przednią soczewkę o średnicy minimum 50mm. Średnica gwintu filtra jest nieco większa, więc obiektyw o takich parametrach będzie miał filtr o rozmiarze 52mm lub 55mm. Proste? :mrgreen:
A jeśli chodzi o pytanie o to jaki filtr: UV czy polaryzacyjny, to musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie, czy będzie ci potrzebny w praktyce efekt jaki te filtry dają. Mam nadzieję, że wiesz do czego oba filtry służą :-)
Pozdrawiam

Cytat
Mam nadzieję, że wiesz do czego oba filtry służą

Przy czym odpowiedź jest o tyle prostsza, że filtr UV nie służy w zasadzie do niczego, poza generowaniem efektów specjalnych typu "flara" :evilsmile: Ale te łatwiej dodać w PhotoShopie.

[ Dodano: 2007-09-28, 14:34 ]
Za to polar - jak najbardziej.

Dzieki !
Przedewszystkim kupuje filtr zeby chronic obiektyw - palce juz mi sie odbily - tu od razu pytanie jak to wyczyscic ? Przy okazji chce zeby podbijal kolory i nie robil odblaskow wiec pewnie polaryzacyjny ale chce tez zeby matryca mi sie nie spalila przy zdjeciach pod slonce (juz kilka mam - troche sie juz boje) ale tu chyba zaden filtr nie pomoze, co? tym bardziej juz teraz? hmmm ale jestem zielony ...

Cytat
tu od razu pytanie jak to wyczyscic ?

Microfibrą, najlepiej uprzednio chuchnąć na soczewkę. Serio, to nie jest jakiś nie-wiadomo-jak-delikatny instrument, od biedy można czyścić skrawkiem koszulki, byle nie była za bardzo umorusana.
Cytat
zeby matryca mi sie nie spalila przy zdjeciach pod slonce (juz kilka mam - troche sie juz boje) ale tu chyba zaden filtr nie pomoze,

Z tym paleniem matryc to bzdura internetowa jakich mało. Uspokoję Cię - nic Ci się nie spali. Lustrzanka ma taki bajer, że matryca jest schowana za migawką. A jak wycelujesz w słońce, to siłą rzeczy czas naświetlania się ustawi krótki. Nie ma problemu. Bardziej bój się o swoje oczy - im patrzenie prosto na słońce przez wizjer na pewno zaszkodzi ;-)

[ Dodano: 2007-09-28, 14:42 ]
Cytat
Przedewszystkim kupuje filtr zeby chronic obiektyw

To kup UV, najdroższy, na jaki Cię stać, bo tanie popsują Ci obraz i nawalą odblasków. Była już tu długa dyskusja na ten temat, jedni polecają UV-ki jako ochronę, inni odradzają. <oje zdanie jest takie, że obiektyw najlepiej chronić dekielkiem + pośrednio, osłoną przeciwsłoneczną, nosić ze sobą w torbie mikrofibrę do czyszczenia i już.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
zszywka, jeśli chcesz uniknąć winiety na krótkim końcu kup sobie -troszkę droższy- filtr w wersji slim.

Skocz do: