bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
briho, no to moją teorię o kant ... nie no, teoria jest słuszna, bo tak to działa :-) Tylko, że w takim razie musi być inna przyczyna tego akurat ograniczenia.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
bEEf może tu chodzi o zakres czułości światłomierza ?? Czyli działa do pewnego krańcowego progu i potem już ani rusz, i wtedy tylko doświadczenie fotografującego może pomóc? Tak tylko sobie dywaguję :)

Rafał

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
bEEf, widzę, że masz M 50 1.4. Jak wygląda sprawa u Ciebie?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
briho, - czulosc swiatlomiarki - przy szkle zupelnie manualnym aparat nie jest w stanie przeliczyc ekspozycji dla ustawionej przeslony

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
briho napisał/a:
Spójrzcie na dwa przykładowe zdjęcia zrobione jedno po drugim. Oba na 50 mm.
1. Kit: http://voila.pl/hvsao/index.php?get=1&f=1
2. SMC-M 50: http://voila.pl/nbiuy/index.php?get=1&f=1

Różnica na korzyść tego drugiego widoczna gołym okiem.

Jak dla mnie to różnica wcale nie jest aż tak widoczna (na załączonych przykładach). Wyszło nawet, że kit jest lepszy, bo widać na nim po lewej jakiś ciemny samochód i parę ludzi, a 1.7/50mm zgubiło takie szczegóły :lol: więc coś nie tak z tą ostrością :->
Pewnie to dlatego, że zdjęcie kitem było zrobione przy przysłonie f10 czyli prawdopodobnie w granicach maksymalnych możliwości tego obiektywu.
Oczywiście z osobistych porównań uważam stałkę za obiektyw zdecydowanie lepszy od kita, ale na tych zdjęciach tego nie widać.

Ps. Ooo, mam 303 posty, to tak jak ten dywizjon... :-)

Andrzej75  Dołączył: 19 Wrz 2007
gebi napisał/a:
Oczywiście z osobistych porównań uważam stałkę za obiektyw zdecydowanie lepszy od kita, ale na tych zdjęciach tego nie widać.
ze względu na odległość przedmiotową ;-)

DamianK, Wracając do szkieł używałem A 1.4 i A 1.7. Różnic pomiędzy nimi nie dopatrzyłem się. Z SMC A 1.4 robiłem powiększenia 30x30 i jedyne co się ujawniło to prawda o filmach typu 135 ;-) Poza tym A1.7 jest połowe mniejszy i połowe lżejszy. Do body K100-10 podłączyłbym SMC FA 1:1.4 50mm. Plastic fatastic ale ma AF i w pełni współpracuje z body. Więc jak kto co lubi i jakie ma fundusze. Można kupić wszystkie 4 ;-)

gebi napisał/a:
briho napisał/a:
Spójrzcie na dwa przykładowe zdjęcia zrobione jedno po drugim. Oba na 50 mm.
1. Kit: http://voila.pl/hvsao/index.php?get=1&f=1
2. SMC-M 50: http://voila.pl/nbiuy/index.php?get=1&f=1

Różnica na korzyść tego drugiego widoczna gołym okiem.

Jak dla mnie to różnica wcale nie jest aż tak widoczna (na załączonych przykładach).

Dziwne, że nie dostrzegasz różnicy. Przypatrz się tylko na drzewa po lewej stronie na obu zdjęciach. Na którym są ostrzejsze i wyraźniejsze?
Cytat
Wyszło nawet, że kit jest lepszy, bo widać na nim po lewej jakiś ciemny samochód i parę ludzi, a 1.7/50mm zgubiło takie szczegóły :lol: więc coś nie tak z tą ostrością :->

Żartujesz, prawda? :-)
Cytat
Pewnie to dlatego, że zdjęcie kitem było zrobione przy przysłonie f10 czyli prawdopodobnie w granicach maksymalnych możliwości tego obiektywu.

Maksymalna przysłona dla 50 mm w kicie wynosi F40.
Cytat

Ty nie widzisz, inni widzą.

DamianK  Dołączył: 30 Sie 2007
No ja raczej się na M50/1.4 zdecyduję, chcę go głównie do zabawy z portretem i taka mini głębia ostrości może się przdać:)
Tylko myślę jeszcze o smc takumarze...

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
briho napisał/a:
Dziwne, że nie dostrzegasz różnicy. Przypatrz się tylko na drzewa po lewej stronie na obu zdjęciach. Na którym są ostrzejsze i wyraźniejsze?
Pytanie tylko czy zauważysz te różnice na odbitce :-)
Dodatkowo kluczowym sformułowaniem było tu: "nie jest aż tak widoczna"

briho napisał/a:
Żartujesz, prawda? :-)
Co do samochodu i ludzi to chyba oczywiste, że żartowałem :-)

briho napisał/a:
Maksymalna przysłona dla 50 mm w kicie wynosi F40.
Tylko, że powyżej pewnej wartości przysłony rozdzielczość obiektywu już nie wzrasta, a raczej nawet spada ze względu na dyfrakcję, więc to F40 to chyba nie jest najszczęśliwszy pomysł jeśli szukasz brzytwy. Na ogół obiektywy są najostrzejsze w granicach f8-f11.

briho napisał/a:

gebi napisał/a:

Ty nie widzisz, inni widzą.
Jeśli ktoś się jeszcze wpisze, że widzi to uwierzę :-)
Póki co nadal będę upierał się, że na tych dwóch zdjęciach różnic nie widać :-) chyba, że powiesz, że zdjęcie stałką było zrobione przy przysłonie 2.8 wtedy to rzeczywiście będzie druzgocząca przewaga (wiem, wiem to nie ta głębia ostrości, ale wolę to dodać, żeby nie było niedomówień). Nie robiłem takich porównań, ale zakładam, że między f8 a f11 większość obiektywów Pentaksa będzie podobnie ostra.
Zaletą stałki będzie między innymi to, że będzie ostra jeszcze zanim zaczną się przysłony w obiektywie kitowym, dodatkowo będzie pozbawiona innych wad lub raczej będą one znacznie mniej dokuczliwe.

Podsumowując. Z zoom-ów używam i tak tylko kita i SMC-A 35-105 ze stałym światłem f3.5, a na ogół używam stałek - bo lubię, więc nie musisz mnie przekonywać o ich jakości :-D

Ps. Właśnie sprawdziłem, że u mnie maksymalną przysłoną jaką da się ustawić jest f38, to ciekawe, że Tobie udaje się ustawić f40, tylko, że ja mam GX-1S ze Schneiderem, zaczynam nabierać podejrzeń, że ten 18-55 Samsunga jednak różni się od 18-55 Pentaksa :-? Czy możecie sprawdzić jak to jest w Waszych egzemplarzach?

gebi, na odbitce na pewno różnicy nie zauważę W ogóle daleki jestem od analizy każdego zdjęcia na pełnym powiększeniu z lupą w ręku. Po prostu zrobiłem sobie kilka zdjęć testowych dla porównania i na każdym widzę lepszą jakość z manualnej 50-tki niż kitowego 18-55, zwłaszcza na obrzeżach. A ci "inni", o których pisałem to m.in. dwóch moich kolegów, którzy przyznali mi rację, z czego jednak obaj uznali, że się czepiam ;-)
Jeszcze co do przysłony - oczywiście wiem, że powyżej pewnych wartości jakość spada, zresztą nie napisałem nigdzie, żebym tak wysokich "F" używał. Zazwyczaj maksymalnie przymykam dziurę do F16, mocniej nie wychodzę. A to zdjęcie 50-tką było robione na przysłonie F11.

Cytat
Ps. Właśnie sprawdziłem, że u mnie maksymalną przysłoną jaką da się ustawić jest f38, to ciekawe, że Tobie udaje się ustawić f40, tylko, że ja mam GX-1S ze Schneiderem, zaczynam nabierać podejrzeń, że ten 18-55 Samsunga jednak różni się od 18-55 Pentaksa Czy możecie sprawdzić jak to jest w Waszych egzemplarzach?

U mnie w kicie na 50 mm jest max. F40, sprawdziłem jeszcze raz dla pewności.

DamianK  Dołączył: 30 Sie 2007
Dora decyzja zapadła, leci do mnie M50/1.4 myślę że po długiej pracy z m42 z taką M-ką dam se rade :-D
Tak mnie jeszcze natchło i kupiłem M135/3.5 ale tu nie potrzebowałem pytań już od jakiegoś czasu na niego polowałem :mrgreen:

Skocz do: