PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
bEEf, a czy nieooddawanie moczu na ulicy (albo i nawet kału) to już podstawowe wartości czy jeszcze dobra maniery, których prawem chronić nie należy?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zorzyk napisał/a:
u nich na pewno najpierw było, że nie wypada

Nie jestem co do tego przekonany ale wiem, że wszelkiego rodzaju śmiecenie jest wysoko karane. Na dodatek każdy przypadkowy świadek takiego uczynku bardzo chętnie zadzwoni na policję z informacją kto to zrobił.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
PiotrR, nie, nie sądzę, żeby prawem. Nie o to chodzi, że takiego prawa być nie powinno, tylko, że to nie prawo powinno stać za powstzymywaniem się od takich zachowań.

Coś mi się wydaje, że ludzie nie srają na ulicy nie dlatego, że jest zakaz, tylko dlatego, że to taki lekki przypał. Innymi słowy - kulturowo jest to uregulowane od dawna, a oficjalny zakaz publicznej defekacji, jesli nawet istnieje, to jeno pro forma.

Więc wyszło, że w sumie zgadzam się z Zorzykiem. Liczy się kolejność :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
bEEf napisał/a:
Nie o to chodzi, że takiego prawa być nie powinno, tylko, że to nie prawo powinno stać za powstzymywaniem się od takich zachowań

Dlatego wyroznia sie cos takiego jak prawo zwyczajowe 8-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dan napisał/a:
Dlatego wyroznia sie cos takiego jak prawo zwyczajowe

Dobry obyczaj i prawo zwyczajowe to dwie różne rzeczy.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Dobry obyczaj i prawo zwyczajowe to dwie różne rzeczy.

Hmm... ale ja nie pisalem nic o dobrym obyczaju - mialem na mysli cos, co nie jest ujete w aktach prawnych, a mimo to jest przestrzegane w danym spoleczenstwie (np. ze wzgledow historyczno-kulturowych).

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
co nie jest ujete w aktach prawnych, a mimo to jest przestrzegane w danym spoleczenstwie (np. ze wzgledow historyczno-kulturowych).

Tak jak np kitłaszenie na ulicy. Jesli jego zakaz jest ujęty w prawie (w postaci zakazu nieprzyzwoitych akcji czy coś takiego), to raczej jako narzędzie do penalizacji działań chuligańskich bądź prowokacyjnych, a nie jako narzędzie szerzenia dobrych manier wśród ludu. Takim zakazem powinny być (ewentualnie) obejmowane działania uznawane powszechnie za niedopuszczalne, a nie na odwrót.

Ale nie rozszerzajmy tego za daleko - mówię tu o dobrych manierach w wąskim znaczeniu, pluciu na ulicę, ustępowaniu staruszkom w tramwaju - takie sprawy. O niczym więcej. Bo np ogólnie akceptowane w Polsce jest piractwo, co nie znaczy, że nie powinno być zabronione stosownymi przepisami. Bo tu już wkracza kwestia podstawowych wartości, na jakich opiera się życie społeczne, poszanowania dla wartości, pracy itd. Ja tu ciągle o manierach i przeginaniu w stosowaniu prawa tam, gdzie nie trzeba.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat

Hmm... ale ja nie pisalem nic o dobrym obyczaju - mialem na mysli cos, co nie jest ujete w aktach prawnych, a mimo to jest przestrzegane w danym spoleczenstwie (np. ze wzgledow historyczno-kulturowych)

Prawo zwyczajowe -Wikipedia.

Do wymogów, które musi spełnić zwyczaj, aby mógł stać się obowiązującym prawem, można zaliczyć:

* praktykę (usus) - ustaloną, jednolicie wykonywaną i trwała praktykę postępowania w określonej sytuacji,
* przekonanie o mocy prawnej (opinio iuris) - powszechne przekonanie społeczeństwa o prawnie wiążących charakterze normy zwyczajowej.

Nic tu nie ma o historyczno-kulturowych powodach -chociaż praktyka z nich się bierze oczywiście. Za to obyczaje takie jak najbardziej mają. A napisałeś o prawie zwyczajowym w odniesieniu do postu beefa, który napisał, iż prawo nie powinno tego regulować, co powinno być przestrzegane ze względu na kulturę, czyli obyczaj.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
zorzyk, Wygrałeś uścisk ręki prezesa, a odemnie piwo :-B i nie wiem dlaczego przecież ja "nie chodzę w ich wadze"

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
corn, widocznie Twoja aura i feromony tak działają :mrgreen: . A :-B jak najbardziej, dziękuję, proszę :-B

Skocz do: