Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zp13 napisał/a:
Wkurzyłem się po przetestowaniu szkła a jeszcze bardziej gdy z przeczytanych opinii dowiedziałem się, ze teraz już takie te * będą:)
ooooooooo a to jakas nowosc....?!!!!????? Mozesz podac zrodlo informacji?

[ Dodano: 2007-09-19, 08:24 ]
muciaq napisał/a:
canon produkuje gorsze badziewa, a jakos nikt ich za to az tak nie gani ...
??????jakie?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak EF-S 17-85 ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Fafniak EF-S 17-85
ekhm....no chyba jednak jest roznica..... :roll:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak, :mrgreen:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Fafniak napisał/a:
awakqwq napisał/a:
Fafniak EF-S 17-85
ekhm....no chyba jednak jest roznica..... :roll:

Taa... Tylko na czyją korzyść... :mrgreen:
BTW - z ostatnich wieści, to jest szkło 16-50/2.8-3.2... :-/
http://forums.dpreview.co...thread=24865124

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
jaad75 napisał/a:
BTW - z ostatnich wieści, to jest szkło 16-50/2.8-3.2... :-/
http://forums.dpreview.co...thread=24865124

Bardzo ciekawy watek na dpreview!
Czy ktos moglby mi (albo moze ktos jeszcze tego nie wie) objasnic dlaczego zdjecie zrobione w trybie manualnym na F2.8, 1/30sec powinno byc tak samo naswietlone rowniez przy ustawieniach F4, 1/15sec. Jak to sie przelicza, chcialbym to przyswoic.

To jest bardzo ciekawy test i jezeli ta metoda pomiaru rzeczywistej jasnosci szkla jest rzeczywiscie prawidlowa, to gdybym mial takie w domu od razu bym sprawdzil jakie daje wyniki.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
Jak to sie przelicza, chcialbym to przyswoic.

Zwyczajnie - tozto podstawa wiadomosci o aparatach. Jedna dzialka w przyslonie = jednej dzialce w czasach, jesli zwiekszysz jedno o tyle samo co zmniejszysz drugie, ekspozycja bedzie taka sama

Dlatego 1/125 i f:8 = 1/1000 f:2.8 = 1/15 f:22

alkos napisał/a:
Zwyczajnie - tozto podstawa wiadomosci o aparatach. Jedna dzialka w przyslonie = jednej dzialce w czasach, jesli zwiekszysz jedno o tyle samo co zmniejszysz drugie, ekspozycja bedzie taka sama

Heheh, wyczesane ! :shock: :-B :-B
Jakos nie gralo mi ze czas wystarczy dzielic przez polowe a przyslona chodzi nie tak do konca "liniowo", ale OK. Dzieki za wyjasnienia

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
muciaq napisał/a:
canon produkuje gorsze badziewa, a jakos nikt ich za to az tak nie gani
Bo ci z C to robią fotki i oceniają, a my robimy kratki i marudzimy. My z P czekamy najpierw na dobre szkło aby móc z pełną świadomością ideału wyjść na przeciw wyzwaniu.

dyptam napisał/a:
My z P czekamy najpierw na dobre szkło aby móc z pełną świadomością ideału wyjść na przeciw wyzwaniu.

Ale z tamtego postu z dpreview to wynika raczej, ze ludzie czekaja az P wyjdzie naprzeciw postawionemu sobie wyzwaniu jakim jest specyfikacja szkla :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Może ktoś to dokładnie przetłumaczyć ? Znalazłem to info na Dpreview. Ściema ?

Concerned with the critisms their 16-50 f2.8 DA* lenses have faced in the community, Pentax will release tomorrow a new version of the lens with a completely different design (not with Tokina):

The new lens will be a DA* 16-50f2.8 SDM with better image coverage @f2.8, 2% distorsion @16mm and lower CA: MSRP $1600 (FA* quality @ FA* price).

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pentax, zaniepokojony krytyką krótkiej gwiazdki, wypuści jutro kompletnie nową wersję tego szkła.

Na pierwszy rzut oka, ściema, jak z NY do Zalesia Górnego.
Link?

To jest link do tego wątku. Nawet jest dosyć długa dyskusja o tym.

Dpreview

Agrawen, que penis aqua turbat?

Dalej w tym wątku, od autora tego tekstu:
"First a disclaimer, I'm pretty sure Pentax WON'T announce a new lens line tomorrow ;-) "

Jarek Dabrowski napisał/a:
Dalej w tym wątku, od autora tego tekstu:
Nie znam tego języka, więc się pytam.
"First a disclaimer, I'm pretty sure Pentax WON'T announce a new lens line tomorrow ;-) "
Tego języka także nie znam.

To był taki post zaczepny, nie będzie jutro nowej gwiazdki.

To był taki post zaczepny, nie będzie jutro nowej gwiazdki.
Dzięki.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A w dyskusji chodziło o to, czy ludzie kupiliby taką poprawioną "gwiazdkę", ale znacznie droższą (gość zaproponował cenę $1600)...

jaad75 napisał/a:
A w dyskusji chodziło o to, czy ludzie kupiliby taką poprawioną "gwiazdkę", ale znacznie droższą (gość zaproponował cenę $1600)...
Dzięki

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
Hmm,

A ja bym wolał dac więcej za sprawny biektyw niż dac mniej za "sprawny inaczej". Ceny podobne obiektywó konkurencji oscylują w granicach 4K - 4,5K. Ceny krajowe, za ołszenem można taniej. gdyby DA* 16-50 kosztował 4K ale na prawdę byłby gwiazdkowaty to ja bym był szczęśliwy.

Nie jest tak, ze odziedziczyłem jakąś fortunę, w żadnej razie. Wystarczy spojrzeć w stopkę. Jednego się tylko w zyciu nauczyłem - wsjo na prawdę dobrej jakości kosztuje.

Ja tez bym chciał, żeby gwiazdki były znacznie tańsze. Ale wolę ciułać trzy lata na dobry jakościowo obiektyw niż rok na coś gorszej jakości niż konkurencja ma u alternatywnych dostawców a u nas nie ma bo nie.

Ot co

I tym oto optymistycznym akcentem pozdrawiam kłapnięciem lustra!

Skocz do: