Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
SMC-DA 18-250mm f/3.5-6.3 ED AL (IF)
Chyba będziemy mieli superzuma. Na kilometr śmierdzi Tamronem, ale w tym przypadku to chyba nieźle.

http://www.pentaximaging....gital_35mm_zoom

Screenshot, jakby zdjęli:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Poniżej 500$. Ciekawe jak bardzo.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Na kilometr śmierdzi Tamronem
nie pierwszy to raz. Ale IMHO dobrze szkło w swojej kategorii jest dobre. Bedzie kolejny Pentax na rynku, a to ważne.

Boże żeby tak zrobili Pentaxa 17-80/2.8 (Tamron in side :mrgreen: )

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
He, właśnie się miałem podzielić tym newsem, ale jak widać Jarek po nocach nie śpi ;-)

Ciekawe tylko kiedy i gdzie będzie dostępny :]

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To nowy obiektyw, więc podejrzewam, że z dostępnością nie będzie problemu.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
strasznie interesujące bo własnie szukam czegoś dłuższego.

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
jeśli tamronowy smród stanie się faktem, to trzeba przyznać że szkiełko ma bardzo dobre geny.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
inzynierowie z pentaxa chyba z wczasow wrocili, i wzieli sie w koncu za robote. Tylko ciekawe jakie beda tego efekty.

Tamron w sumie zle sie nie prezentuje, a placic za spacer zoom-a 1500zl to wole poczekac na *60-250/4 (i pewnie sie rozczarowac i zaczac szukac sigme 70-200/2.8 - tak to sie pewnie skonczy)

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Taaaa. 6,3 na długim końcu - po co komu taki ciemny obiektyw. Już chyba lepszy zestaw KIT + Sigma 70-300 do zastosowań tele, i wszystko 2 razy taniej.

Cytat
Boże żeby tak zrobili Pentaxa 17-80/2.8 (Tamron in side )

podpisuje się obiema nogami pod tym - 20 razy bardziej przydatny byłby taki obiektyw niż taki superzoom do wszystkiego czyli do niczego.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Ice napisał/a:
Taaaa. 6,3 na długim końcu - po co komu taki ciemny obiektyw. Już chyba lepszy zestaw KIT + Sigma 70-300 do zastosowań tele,

Jakość duetu zapewne lepsza, ale tu chodzi o to by nie przekładać szkieł. ;-)

Ice napisał/a:
wszystko 2 razy taniej.

No nie bardzo, na razie wiemy, że ma kosztować poniżej 500$, co daje poniżej 1350zł ;-)
duet; kit ok 300zł + 850zł za sigme więc sumują niewiele więcej

Poza tym spory odsetek nabywców lustrzanek (nie tylko pentaxa) nigdy nie wychodzi poza kita... właśnie dla nich jest takie szkiełko, w miarę szeroko oraz niezłe tele, kosztem jakości, ale bez potrzeby wymiany szkieł

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Ice napisał/a:
podpisuje się obiema nogami pod tym - 20 razy bardziej przydatny byłby taki obiektyw niż taki superzoom do wszystkiego czyli do niczego.

No to jeśli ma być koncert życzeń to ja proszę parę przyzwoitych stałek z SDM, niekoniecznie superjasnych, w przyzwoitej cenie.

[ Dodano: 2007-10-01, 13:05 ]
siwyyy77 napisał/a:
Poza tym spory odsetek nabywców lustrzanek (nie tylko pentaxa) nigdy nie wychodzi poza kita... właśnie dla nich jest takie szkiełko, w miarę szeroko oraz niezłe tele, kosztem jakości, ale bez potrzeby wymiany szkieł

I o to chodzi, nawet goście z Pentaksa nie są szaleni, nie wyskoczą na rynek z niczym czego uprzednio maltretingowcy nie przetestują na modelu teoretycznym... A firma, która postawiłaby na porządne stałki - jak dowodzą tego znane przykłady - rychło skończyłaby w piachu...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ice napisał/a:
po co komu taki ciemny obiektyw.

Jak to, po co? Na wakacyjne wyjazdy, masz jeden obiektyw, lekki, światło w wakacje jest dobre, więc małych przysłon nie potrzebujesz, matryca się nie kurzy. Idealny :->

olgierd napisał/a:
I o to chodzi, nawet goście z Pentaksa nie są szaleni, nie wyskoczą na rynek z niczym czego uprzednio maltretingowcy nie przetestują na modelu teoretycznym...

No to w takim razie w przypadku 16-50* chyba mieli model teoretyczny z defektem.
Pominąwszy ten fakt zdarzyło mi się niedawno focić K10D+kit+sigma 70-300 na turnieju tenisowym, na którym był też pan z D200 w ręku i sigma 24-70/2,8 na pokładzie i jak sobie porównałem zdjęcia i szybkość serii...a co ja Wam będę pisał - sami wiecie :-?

Ice napisał/a:
Pominąwszy ten fakt zdarzyło mi się niedawno focić K10D+kit+sigma 70-300 na turnieju tenisowym, na którym był też pan z D200 w ręku i sigma 24-70/2,8 na pokładzie i jak sobie porównałem zdjęcia i szybkość serii...a co ja Wam będę pisał - sami wiecie :-?

Myślę, że o szybkości układów AF Pentaksa wiadomo było od zawsze, jeśli ktoś chce naprawdę szybkiego AF to bierze chociaż Canona, jeśli dodatkowo powinien być niezawodny to raczej Nikon. Jak to mówią "widziały gały co brały".
Ale weź też pod uwagę, że im jaśniejszy obiektyw tym automatyce ostrości łatwiej; ciekawe jaki byłby efekt porównania gdybyś Ty miał obiektyw f/2,8 a on pstrykał na nastawach f/4,5-5,6?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ice napisał/a:
zdarzyło mi się niedawno focić K10D+kit+sigma 70-300 na turnieju tenisowym, na którym był też pan z D200 w ręku i sigma 24-70/2,8 na pokładzie i jak sobie porównałem zdjęcia i szybkość serii...
to porównanie wogóle nie ma sensu

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ice napisał/a:
a co ja Wam będę pisał - sami wiecie
- ja np. nie wiem
ale wiem ze sigma 70-200 2.8 i K10D pieknie wyrabia z AF-C na samochodacj ajdacych z predkoscia ok 80km/h

Fafniak napisał/a:
Ice napisał/a:
a co ja Wam będę pisał - sami wiecie
- ja np. nie wiem
ale wiem ze sigma 70-200 2.8 i K10D pieknie wyrabia z AF-C na samochodacj ajdacych z predkoscia ok 80km/h

Ale się uparli :) Ja mówię o szybkości zdjęć w serii a nie szybkości autofocusa. Zresztą porównanie z D200 miało sens bo celowo ustawiliśmy ten sam czas i przysłonę.

Ice napisał/a:
Ale się uparli :) Ja mówię o szybkości zdjęć w serii a nie szybkości autofocusa. Zresztą porównanie z D200 miało sens bo celowo ustawiliśmy ten sam czas i przysłonę.

No tak, D200 ma nawet w papierach 5 kl/sek, więc trudno się dziwić, że np. K10D, który ma 3 kl/sek będzie wolniejszy.
Co do szybkości AF nie ma znaczenia jaki ustawisz czas i przysłonę tylko ile ten obiektyw dostaje światła. Załóż na oba aparaty taką samą Sigmę, ustaw na 70 mm i porównuj.

Ja powiem tak. D200 to nie mój przedział cenowy - myślałem nad D80 vs K10D - wybrałem Pentaxa - zaważył bardziej nowoczesny korpus, stabilizacja, czyszczenie matrycy i coś jeszcze - sentyment do sprzętu tej marki.

Nie mogę jednak pojąć tego co napisał siwyyy77:

Cytat
Poza tym spory odsetek nabywców lustrzanek (nie tylko pentaxa) nigdy nie wychodzi poza kita...

Jak to? Kupować puszkę za >3000 PLN i pstrykać obiektywem za 200 PLN (allegro)? Ludzie, gdzie tu logika? To nie lepiej Panasonica FZ-50?

Ice napisał/a:
siwyyy77 napisał/a:
Poza tym spory odsetek nabywców lustrzanek (nie tylko pentaxa) nigdy nie wychodzi poza kita...

Jak to? Kupować puszkę za >3000 PLN i pstrykać obiektywem za 200 PLN (allegro)? Ludzie, gdzie tu logika? To nie lepiej Panasonica FZ-50?

Nie znam badań statystycznych, ale podejrzewam, że faktycznie znaczny odsetek nabywców najtańszych lustrzanek - K100, EOS 400, D40 - nie wykracza poza to co dała fabryka.

Więcej powiedziałyby nam dane o sprzedaży obiektywów i to wszystkich producentów.

Skocz do: