PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
argawen napisał/a:
yourNIGHTMARE napisał/a:
Tylko co ze stalek w zakresie 100
Troche mniej to jest A lub FA 85/1.4 :-P

[ Dodano: 2007-09-25, 21:32 ]
Albo Planar T* 1,4/85 ZK - 881,51 euro netto (bez VAT-u)

To moze kogos zainteresuje to?
http://page13.auctions.ya...ction/r40288200
albo to
http://page3.auctions.yah...tion/c140258408

:mrgreen:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
PiotrB., jaka cena i kiedy sie konczy ten fa85/1.4?

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
milo: cena bardzo atrakcyjna

希望落札価格: 110,000 円

aukcja konczy sie jutro (28.09)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
gator, z tego co wyliczylem to ok 2500zl.

ostatnimi czasy pojawilo sie kilka FA*85 na aukcjach, a ich ceny oscylowaly w okolicach 3000 pln.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
ostatnimi czasy pojawilo sie kilka FA*85 na aukcjach, a ich ceny oscylowaly w okolicach 3000 pln.

W USA owszem. Trzeba jednak do tego z reguly obowiazkowo doliczyc przesylke i ze wzgledu na cene clo i VAT. Razem wyjdzie cos blizej 4000 zl, czyli ceny jakie to szklo osiaga na europejskich aukcjach.

sylwiusz: znam historie Twojego szkla, i wiem ze zaplaciles okolo 4500. Na
europejskich aukcjach dawno juz tego szkla nie widzialem. Pozatym nawet jesli sprzedajacy wpisze mi wartosc 1000$ i doliczy 40$ za wysylke to 4000 pln nie wyjdzie - wg mnie cos okolo 3600 z oplatami.

Ja ostatnimi czasy kieruje paczki do niemiec, gdyz tam po pierwsze paczki nie giną, a po drugie clo mi wychodzi nizsze (a jezeli nawet jest zanizona wartosc to nikt sie tego nie czepia)

gator napisał/a:
sylwiusz: znam historie Twojego szkla, i wiem ze zaplaciles okolo 4500.

No to jej nie znasz, bo nie zaplacilem tyle, nawet nie byles blisko ;-) U nas nowy FA* 85/1.4 kosztowal w sklepie okolo 4900 zl...

Cytat
Na europejskich aukcjach dawno juz tego szkla nie widzialem. Pozatym nawet jesli sprzedajacy wpisze mi wartosc 1000$ i doliczy 40$ za wysylke to 4000 pln nie wyjdzie - wg mnie cos okolo 3600 z oplatami.

Wlasnie nie wiem jakie jest teraz clo. Przed wuejsciem do UE bylo 10% na optyke i po takiej stawce i cenie dolara 2,73 zl, to wychodzi niecale 3800 zl.

Cytat
Ja ostatnimi czasy kieruje paczki do niemiec, gdyz tam po pierwsze paczki nie giną, a po drugie clo mi wychodzi nizsze (a jezeli nawet jest zanizona wartosc to nikt sie tego nie czepia)

Jak moze Ci clo wyjsc nizsze, skoro jest jednakowe dla calej UE, w ktorej juz od jakiego czasu jestesmy??? Chyba, ze masz na mysli VAT - ten jest troche nizszy w Niemczech - 16% zamiast 22% jak u nas.

sylwiusz: co do historii to pewnie pomylilem ktorąś z bajek (a mozna wiedziec ile wyszlo Twoje *85 ?).
Co do cła to w niemczech vat 16% to juz historia, pozatym zawsze mi naliczają tylko vat bez cla (nie wiem dlaczego). A jezeli jeszcze dojdzie np wartosc na deklaracji np 200$ a nie 600-1000$ to juz samo mowi za siebie (i jakos mi tego nie kwestionują). A u nas nawet musze pokrywac koszty agencji celnej, gdyz celnikom nie chce sie wypelniac dokumentow.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sylwiusz napisał/a:
w Niemczech - 16%
ju nie, teraz 19%
gator napisał/a:
pozatym zawsze mi naliczają tylko vat bez cla (nie wiem dlaczego)
kupowałem za oceanem 50-tkę i też mi nie naliczyli cła i też nie wiem dlaczego

gator napisał/a:
sylwiusz: co do historii to pewnie pomylilem ktorąś z bajek (a mozna wiedziec ile wyszlo Twoje *85 ?).

Moje wyszlo miej niz 4900 w detalu, ale wiecej niz 3000, za to to byla noweczka z gwarancja PL ;-)

Cytat
Co do cła to w niemczech vat 16% to juz historia, pozatym zawsze mi naliczają tylko vat bez cla (nie wiem dlaczego). A jezeli jeszcze dojdzie np wartosc na deklaracji np 200$ a nie 600-1000$ to juz samo mowi za siebie (i jakos mi tego nie kwestionują). A u nas nawet musze pokrywac koszty agencji celnej, gdyz celnikom nie chce sie wypelniac dokumentow.

Bo u nas to nadal pewnie jest to jakas klika niestety. Kiedys celnicy brali w lape, teraz maja agencje celne i ograbiaja nas legalnie :-D

Sylwiusz: celnicy bardzo chetni brali by w lape, ale problem jest w tym iz siedzą w Urzedzie Celnym w Bytomiu gdzie odprawiają paczki i nie maja z nami bezposredniego kontaktu.

BTW: bardzo mi sie podoba Twoj zakres cenowy - musze to opatentowac w domu

Skocz do: