gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Cobretti napisał/a:
Oczywiście ideałem jest wizjer z Nikona D200:-)

Gdzieś, dawno temu podawałem tabelkę z porównaniami wizjerów, z których to wynikało, że jednak D200 i KM7D mają mniejszy wizjer niż *istD i *istDS, z których to najprawdopodobniej żywcem wzięty jest wizjer do K10D/GX-10, więc nie wiem co miałoby się zmienić w tej materii, dlaczego teraz nagle D200 jest taki super? Chyba, że chodzi o matówkę, która podobno zmieniła się na jaśniejszą w K10D i może podobnie jest w D200? Nie wiem, nie zaglądałem do Nikona. Może przez minimalnie mniejsze powiększenie w wizjerze, obraz z Nikona wydaje się jaśniejszy? A może chodzi o lepsze wyświetlanie informacji w wizjerze? Dla mnie to było dodatkowym atutem przy wyborze GX-1S a nie GX-1L/*istDL/DL2.
Ponieważ na szybko nie mogę znaleźć tej tabelki, więc podaję link do zestawienia dokonanego przez Marka Wyszomirskiego:
http://groups.google.pl/g...cd2d7912abe8604

Wizjer Pentaksa górą :-D Dobra, dobra, jestem Pentalibem :lol:

Oczywiście, zgadzam się z Danem, że wizjer w ME jest super, ale co zrobić jak się nie ma tego w cyfrankach to dobrze mieć i tak wizjer najlepszy z możliwych.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
DS + FA100/2.8 Macro
Ja mogę polecić DS + FA100/2.8 Macro -był nawet na Allegro tydzień czy dwa temu (ja też kupiłem swój na Allegro).
Używam, nie narzekam.

http://www.pbase.com/piotreks/bestofmacro

Możesz podziałać też z lampą FZ360 i pierścieniami.

Pentax *ist DS ,Pentax smc P-FA 100mm f/2.8 Macro
+TC1.7 +3tubes (68mm) 1/180s f/22.0 iso200

Polecam też Voigtlandera 125/2.5 ale to trzeba ściągnąć ze Stanów.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Dziękuję Chłopaki ;-) Zdecyduję sie w takim razie na używany DS albo ewentualnie GX1S i za rok może dwa kupię Kadyszkę :) Myslę, że na pierwsze lustro to będzie optymalne rozwiązanie. Pozdrawiam ;-)

A jeszcze pytanie, czy w DS można samemu czyścić matrycę, bo gdzieś wyczytałem że nie ma możliwości podnoszenia lustra.. Ale to chyba bzdura :?:

No i drugie pytanko, ile za używane body DS/GX1S opłaca się dać?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Podnoszenie lustra masz przy 2-sekundowym samowyzwalaczu. Tobie chodzi jednak o czyszczenie matrycy, a tą funkcję uruchamiasz w menu. Wkładasz dobrze naładowane baterie, żeby lustro Ci nie opadło w trakcie czyszczenia matrycy, uaktywniasz funkcję w menu i czyścisz.
Pamiętaj! Nie ma funkcji, której nie ma w DS-ie! Takie plotki roznoszą zazdrośni posiadacze wspaniałego D40 :lol:

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Diamond32 napisał/a:
ile za używane body DS/GX1S opłaca się dać?

Ja dałem 1200. Przed wakacjami. Na Allegro.
I matrycę też już czyściłem.
I to urządzenie i tak ma za dużo funkcji jak dla mnie.
Wolę MZ-5n.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
fotonyf napisał/a:
Wolę MZ-5n.

To teraz powiedz nam laskawie ile od czasu zakupu tego obrzydliwie skomplikowanego DSa zrobiles fotek MZ-5nem??:-P

Pzdr
Spinner

Kupiłem :-)
http://allegro.pl/item249...55mm_sd_1g.html

Mam nadzieję, że aparat bedzie ok i będę wreszcie focił lustrzanką i moim ulubionym SMC-A-50/2 ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Diamond32 napisał/a:
Kupiłem
niech ci służy jak najlepiej

piotr_luk napisał/a:
Diamond32 napisał/a:
Kupiłem
niech ci służy jak najlepiej

dzięki ;-) Już nie moge sie doczekać, mam nadzieję, że ze 2-3 lata pociągnie ;-) Poźniej może Kadycha :?:

Teraz będę polował na jakiś obiektyw do macro

Diamond32 napisał/a:
2-3 lata pociągnie Poźniej może Kadycha
pewnie będzie już coś innego na rynku
Diamond32 napisał/a:
sigma 105 mm f2.8,
tamron 90 mm f2.8,
pentax 100 mm f2.8,
wersja budżetowa (choć ostatnio też znacznie podrożała): cosina 100 mm f3.5

[ Dodano: 2007-10-04, 09:56 ]
ostatnio licytowałem pentaxa smc-a 200 f4, ale cena trochę mnie przerosła, powyżej 1200€

piotr_luk napisał/a:
Diamond32 napisał/a:
2-3 lata pociągnie Poźniej może Kadycha
pewnie będzie już coś innego na rynku

i tak pewnie kupie używany ze wzgledów finansowych..

Diamond32 napisał/a:
sigma 105 mm f2.8,
tamron 90 mm f2.8,
pentax 100 mm f2.8,
wersja budżetowa (choć ostatnio też znacznie podrożała): cosina 100 mm f3.5

[ Dodano: 2007-10-04, 09:56 ]
ostatnio licytowałem pentaxa smc-a 200 f4, ale cena trochę mnie przerosła, powyżej 1200€

A jaka ogniskowa z tych obiektywów najbardziej użyteczna do sporego macro, obiekty ok 1-15cm :?: Myslałem o tamronie ze względu na fundusze

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Pewnie obiektyw ze skala 1:1 tak jak ten Tamronik i Cosina to super by sie sprawowal. Zalezy tez z jakiej odleglosci chcialbys focic.

Mam pierscien odwrotnego mocowania. Po podpieciu obiektywu 50mm jednogroszowka miesci sie jeszcze w kadrze, choc zajmuje wiekszosc. Jak zaloze odwrotnie 28mm to juz nie. Tylko trzeba wjechac prawie obiektywem w robala :)

tamron wydaje się dobrą inwestycją, kilka osób na forum ma to szkło

[ Dodano: 2007-10-04, 10:24 ]
kierdel napisał/a:
Tylko trzeba wjechac prawie obiektywem w robala :)
ale najpierw go oswoić :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
kierdel, na jednogroszówce - podobnie jak na innych monetach - to jest orzełek a nie żaden robal! :-P

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
matb napisał/a:
kierdel, na jednogroszówce - podobnie jak na innych monetach - to jest orzełek a nie żaden robal! :-P

Zgadza sie, zalozylem, ze Diamond32 bedzie focic kwiatki, pszczolki i robale a nie orzelki.

Poza tym mozna zawsze treningowo focic wieczorami orzelki zamiast robali. Wyobrazac zobie ze to taki paskudny robal, ze ma szpony, ze chce uciec. Moze poprawi to skutecznosc operowania GO w ostatecznej konfrontacji z zywym robalem :mrgreen:
:-B

Mam pytanie, do Samsunga GX-1S jakie maksymalnie karty pamięci mogę wsadzić :?:

Skocz do: