Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Miłego dnia
iwasherebefore napisał/a:Giewont?
Niezbyt "celne" zdjęcie, ale damy radę.
kaSetka z zabawkami
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Miłego dnia
kaSetka z zabawkami
Rób jak uważasz, skoro nie uważałeś jak robisz ! ))
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Miłego dnia
Jakaranda napisał/a:Powalos - gratuluję efektu!
Dzięki za wskazówki . Nie mam (jeszcze) LR ale popróbuję w DxO posuwaczkować we wskazanych kierunkach. Nie wszystko jest; nie ma orange, nie wiem co to clarity (microkontrast?), masking - też nie wiem, ale popróbuję co się da.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
Marooned napisał/a:Ale ten odcinek to książkowy przykład jakie możliwości daje raw, jak różne wyniki z tej samej fotki.
iwasherebefore napisał/a:Ale, żeby każdemu zdjęciu poświęcać tyle uwagi, to już nie możliwe.
Jakaranda napisał/a:Nie mam (jeszcze) LR ale popróbuję w DxO posuwaczkować we wskazanych kierunkach. Nie wszystko jest; nie ma orange, nie wiem co to clarity (microkontrast?), masking - też nie wiem, ale popróbuję co się da.
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
ME Super A i szkła
iwasherebefore napisał/a:Ale, żeby każdemu zdjęciu poświęcać tyle uwagi, to już nie możliwe.
Miłego dnia
Jakaranda napisał/a:Każdemu - nie. Warto jednak umieć, żeby ratować zdjęcie zrobione na szybko, w niekorzystnych warunkach, kiedy nie zdążyło się zmienić ustawień w aparacie, a zdjęcie przedstawia jakąś sytuację, która się nie powtórzy.
Jakaranda napisał/a:Całą tę naukę wołanie RAW-ów można sobie przecież odpuścić, zostawiać tylko udane jotpegi prosto z puszki, resztę wyrzucać. A jeżeli wśród tej reszty będą akurat zdjęcia, które chciałoby się zachować? Ponadto, zdjęcie obrobione umiejętnie, z jakimś zamiarem osiągnięcia określonego efektu - to jednak nie to samo co zafundowało oprogramowanie aparatu. Moja opinia, nikt nie musi się z nią zgadzać ale chyba sporo osób tak myśli, jak te RAW-y obrabiają i jeszcze płacą innym (warsztaty), żeby ich tego nauczyć.
Ale się rozgadałam.