Ryszard, nie wiem jak w d700, ale d7000 to nieco młodszy brat. Nie wiem dokładnie kiedy to wprowadzili i nie będę wymyślał, ze dawno temu. W każdym razie notka jaka czytałem mnie ubodła bo miałem wtedy Pentaxa i byłem bardzo dumy z tego programu. Moge zapytać znajomego czy ma w d90. To byłyby czasy d700. Zreszta Mertz z tego co mi wiadomo nie szuka d700. To sa juz stare i najcześciej dobrze wysłużone aparaty. W nowych nie musi sie martwić o to. Ale dzisiaj, bo tez sobie ostrze zeby na coś lepszego zauważyłem, ze nikon wprowadził adapter do fotografowania klisz i slajdów. Jest dedykowany dla d850 z której przy włączeniu odpowiedniej opcji otrzymuje sie obraz właściwy zapisany w jpg. Bardzo ładnie wykonany adapter. Cena dosyć bolesna jak na takie proste urządzenie, ale biorąc pod uwagę osiągana jakosc to raczej niska.
[ Dodano: 2017-11-21, 21:00 ]
Odnosząc sie do wypowiedzi Mertza dlaczego nikon pokazuje niedoświetlenie i prześwietlenie - jesli jest auto ISO i parametry ustawione w M dadzą poprawnie naświetlony obrazek to indykator bedzie na 0. Natomiast jesli ustawione parametry wraz ze zmieniającym sie ISO nie dadzą poprawnego naświetlania bo brakuje zakresu ISO to indykator to pokazuje.