Co sądzisz o dziale dla majsterkowiczów ?
Świetny pomysł.
76% Complete
35 (76%)
Jestem Przeciwny zakładaniu nowych działów!
6% Complete
3 (6%)
Nie mam zdania.
17% Complete
8 (17%)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
  <DZIAŁ MAJSTERKOWANIE>
Własnie jeździłem wzrokiem po stronie głównej w poszukiwaniu odpowiedniego działu do założenia nowego tematu związanego z modyfikacjami sprzętu ale widzę braki ( podobnie jak fotonyf
fotonyf napisał/a:
Im więcej czytam takich rzeczy, tym bardziej jestem przekonany o potrzebie zrobienia działu dla majsterkowiczów.
Już by się niemało tego uzbierało....
zaczerpnięty cytat z tego wątku.

Mam tu pytanie do was. czy również uważacie, że taki dział jak majsterkowanie by się przydał ??

z góry przepraszam admina, junior admina i modów za wtrącanie się w nieswoje sprawy :-B

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Tak zwane DIY - fajny pomysł.
Sam teraz [choć żmudnie mi to idzie] projektuję sobie dość złożoną i specyficzną rzecz do współpracy z aparatem - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jeśli wyjdzie, to warto pokazać się światu :)

Ostatnio był też tu temat do makro od Smieny - kolejny pasujący. Kiedyś też rzucił mi się w oczy obiektyw na przegubie od przepychaczki do rur :mrgreen: - lubię o takich rzeczach czytać i czasem warto samemu podłubać.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
z tego co pamiętam, to takie tematy już były zakładane (nazwa topicu zaczynała się od [DIY] ). z tego co pamiętam, przeważnie pisał je alkos i nie było tego zbyt dużo (6-7), więc nie wiem czy jest większy sens w tworzeniu nowego działu (chociaż zebranie tego wszystkiego w kupę było by fajne).

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Może wystarczy po prostu oznaczać post [DIY] na początku tematu?

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
a moze [ZTS]? po comamy jakichs angielskich zwrotow uzywac, jesli ammyswoje wlasne? ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
kosafwc napisał/a:
a moze [ZTS]? po comamy jakichs angielskich zwrotow uzywac, jesli ammyswoje wlasne?

Ja tam tego twojego wlasnego nie mam. :-P Mi sie bardziej DIY, bo sie kojarzy.

A jesli komus sie zechce zebrac linki do wszystkich tematow (tref!?! :-P ), to chetnie zaloze nowy dzial.

Bo mi sie (tak) podoba, o.

:-D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Za moich czasów nazywało się to ZPT [zajęcia praktyczno-techniczne].

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia, ale ZPT to obecnie (chyba jeszcze to działa?) Zdjecie Przez Tydzień.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Nowy dział założony. Pod paseczkiem Jak... [w domyśle to zrobić] jest dział Złota rączka. Tam będą wszelkiego rodzaju opisy własnych dokonań na polu tworzenia sprzętu, napraw sprzętu, itp.

Proszę podać w tym wątku adresy do wątków, które znajdziecie na forum, a dotyczących wspomnianych wyżej działań. Nie mam czasu szukać teraz, a wspólnie pójdzie szybciej.
Dzięki.

[ Dodano: 2007-10-08, 11:37 ]
przesunąłem już:

DIY - Wężyk spustowy do Samsung GX, Pentax, Canon ;-)

Korpus bez obiektywu [tref'ny limited]

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Gripy, m.in. jak dostosować Canonowski - http://pentax.org.pl/view...em+grip&start=0

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
A ja już myślałem, że i takim DIY będzi można się pochwalić

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7117
Macro za 20zł? Tylko obiektywem ze starej Smieny

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Słuchajcie, przyszło mi do głowy teraz. Jeśli do tego nowego działu powrzucamy to tam też będzie mały bałaganik i ciężko coś znaleźć. Może zrobić przyklejony wątek ze spisem? np. coś takiego:

Gripy:
jak dostosować Canonowski
grip do K10D

Obiektywy:
naprawa 50ki

Slajd:
kopiowanie slajdów

Korpusy:
Naprawa AF

tytuły wątków powyżej zmyslałem

Dobry pomysł :?:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tref napisał/a:
Dobry pomysł
to ja od razu mam taki pomysł
tref napisał/a:
Jeśli do tego nowego działu powrzucamy to tam też będzie mały bałaganik i ciężko coś znaleźć. Może zrobić przyklejony wątek ze spisem?

ale pomysł dobry

Hm, wątków raczej nie będzie 30 stron, a i szukarka jest przecież - a dzięki osobnemu działowi można w niej właśnie przeszukać tylko DIY.
Z wątkami zbiorczymi jest zawsze problem z uaktualnianiem na bieżąco - jeśli tylko tematy wątków będą opisowe to imho to wystarczy.

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
GRZESIO,
Wyglądają świetnie, podobne do moich AE, z tym że wylot bas reflex z tyłu. Jak sam robiłeś skrzynki to respect.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jestem za. Pomysł bardzo mi sie podoba.

tref, pomysł z linkami jest ok.

Może dział majsterkowicz powinien być moderowany (akceptacja postów) jak giełda co by nie byo w nim OT krótko i na temat. Pozowliłoby to na łatwe odnajdywanie potrzebnych nfo

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Wojtek.A jak interesują Cię taki rzeczy to zapraszam na WWW (pod moją stopką), jestem współautorem tej stronki, tam znajduje się duuuużo różnych ciekawych konstrukcji, ale na tą chwile forum zostało wyłączone z powodu ataku.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
jestem za, przyda się dział, tylko że od razu trzeba będzie podzielić go na część foto i cześć dotyczącą innych rzeczy/sprzętów/wynalazków

DIY to nic innego jak zrób to sam, i jeśli to sformułowanie nie jest chronione prawem autorskim, patentem czy czymś takim
to tak powinno to się nazywać "ZTS" po polsku, angielszczyzną powiedzmy nie!

a może po prostu nazwać to "WARSZTAT".

Skocz do: