picaro  Dołączył: 04 Wrz 2007
obiektywy zoom
witam wszystkich forumowiczów!

jako że już od paru miesięcy jestem posiadaczem k100 z obiektywem kitowym i zebrałem już troszkę nowych funduszy, to nadszedł czas na zmianę obiektywu. Z uwagi na moje obecne zainteresowania w dziedznie fotografii kieruję się tym czasowo w stronę zoomów. Odwidziłem kilka stron www i sklepów w Krakowie + jeden w Chorzowie (pomacałem obietywy) i dylemty są coraz większe:
1.Sigma 18-200mm /3.5-6.3 DC SLD
2.Sigma 28-200mm /3,5-5,6 Hyper Zoom MACRO
3.Sigma 28-300mm /3,5-6,3 IF Hyper Zoom MACRO
4.Sigma 55-200mm /4-5.6 DC (tu napewno cena działa na plus ale zakres zmusza do częstej zmiany obiektywu)
5.Tamron 28-300mm f/3,5-6,3 D Aspherical XR Di Macro
6.Tamron 55-200mm f/4-5,6 Di II LD Macro (tu podobnie z ceną)

Ogólnie dodam tyle, że ważny jest dla mnie też rozmiar z uwagi na częste i długie wędrówki z bagażem, tak więc odrzucam jakby z założenia sigme i tamorona 70-300.
A może poszukać Pentaxa?
wiem, że dość sporo jest już na forum na temat takich obietywów, ale dodam też, że nie wiele mi to narazie pomogło :-(
więc proszę jedynie o jakieś krótkie i konkretne rady. Dysponuję kwotą do 1300zł ewentualnie z jakimś małym dodatkiem. Wszystkie te obiektywy mieszczą się w tej cenie więc to jakby nie ma znaczenia.
Tylko, który teraz wybrać?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
najlepszy chyba Tamron 18-250, powinienes sie zmiescic w kwocie

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
a nie bierzesz pod uwagę tamrona 18-250, jakość całkiem, całkiem, wymiary też, tylko ten mały dodatek do ceny musiałbyś trochę powiększyć

wiekszosc z tego co podales to mozesz zapomniec (szczegolnie sigmy 28-200, wiem z wlasnego doswiadczenia) ewentualnie Sigma 18-200, ale tamron ponoc lepszy.

Mozesz zaczekac na odpowiednik Pentaxa ale bedzie drozszy i jescze go nie ma (DA 18-250)

zy napisał/a:
odpowiednik Pentaxa ale bedzie drozszy
w DE ponad 500€ przewidywana, bo jak napisał zy jeszcze go nie ma

piotr_luk napisał/a:
tylko ten mały dodatek do ceny musiałbyś trochę powiększyć

no fakt, kolo 300 zl, ale to chyba najlepsza opcja

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
zy napisał/a:
najlepszy chyba Tamron 18-250, powinienes sie zmiescic w kwocie

jak widziałeś gdzieś w cenie 1300 to daj znać , bo ja widuję raczej w obszarze 1600 a jestem zainteresowany

edit
....już nie pytam - jak rozumiem też widujecie po 1600 :-(

picaro, ja bym sprzedał butelki i dołożył do tamrona

1300-1600 to prawie to samo :-)

kojarzylo mi sie ze chodzi po okolo 400e, stad to przypuszczenie

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
zy napisał/a:
1300-1600 to prawie to samo :-)

jak ktoś się napina na 1300 to przy 1600 ... może mu finansowa "żyłka" pęknąć ;-)

10 sekund czy 9 sekund to prawie to samo - a sprinter by zejść do 9 sekund to musiałby być jak sikorka ...... jeść dziennie tyle sterydów ile sam waży ;-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
zy napisał/a:
Mozesz zaczekac na odpowiednik Pentaxa ale bedzie drozszy i jescze go nie ma (DA 18-250)
Jak dla mnie tekst tygodnia. A to dopiero poniedziałek...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Naprawdę musisz mieć kiepskiego zooma? Nie szkoda pieniędzy? To już chyba lepiej kupić kompakta, który ma "zoom 12x", przynajmniej będzie poręczniejsze toto :-P
Albo zainwestować w zestaw szkieł stałoogniskowych. Chyba za 1300 zł to już się uda kupić sensowny zestaw M-ek (na A raczej będzie mało) kryjący mniej więcej zakres 50-200?

matb, chyba ociupinkę wyskoczyłeś z tematu
picaro napisał/a:
Z uwagi na moje obecne zainteresowania w dziedznie fotografii kieruję się tym czasowo w stronę zoomów. [...] z uwagi na częste i długie wędrówki z bagażem
Chcesz mu dołożyć dodatkowy bagaż z M-kami, toż tak mu się będą ręce trzęsły z wysiłku, że aparatu nie utrzyma :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No to przecież napisałem pierwej, żeby kompakta brał!
Mnie w plener idąc/jadąc jakoś normalnym jest tachanie 200, 135, 100, 50, 24 (lub 28) i jeszcze kita. Dwóch body, ze trzech filtrów, soczewek makro, zapasowych aku itd. A jak ktoś chce dobrze i lekko, to niestety - drogo :-(

picaro  Dołączył: 04 Wrz 2007
no niestety ten tamoron jest własnie po nie całe 1600pln, bo nad nim też już się zastanawiałem, ale może w takim razie się wstrzymam miesiąc i dołoze z kolejnej wypłaty - skoro tak radzicie. Co do kompakta to raczej dziękuje za rady. Zrezygnowałem już z tych przyjemność - zupełnie świadomie. Pozatym do cięzkiego bagażu jestem przyzwyczajony, ale zmierzam w kierunku wygody i dlatego szukam obiektywu, który jakoś spełni moje oczekiwania, bez konieczności wymiany szkła. Nad stałką pomyśle, zresztą znam fajny komis i pani mi daje cynk jak cos ma fajnego i starego. Ale chciałem tez coś nowego i w miarę dobrego, także w jakims stopniu uniwersalnego, choć oczywiście bez przesady ;-)

i dalej czekam na opinie :-?
pozdro

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
picaro napisał/a:
no niestety ten tamoron jest własnie po nie całe 1600pln

A czy ten tamron dorownuje/przewyzsza jakoscia kitowy obiektyw (w jego zakresie)?

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
picaro napisał/a:
Z uwagi na moje obecne zainteresowania w dziedznie fotografii kieruję się tym czasowo w stronę zoomów
ale jakiej fotografii? Odpowiedź by pomogła w wyborze szkiełka.

picaro napisał/a:
zmierzam w kierunku wygody i dlatego szukam obiektywu, który jakoś spełni moje oczekiwania, bez konieczności wymiany szkła.
to właśnie tamron jest dla ciebie najlepszy. Sprzedaj flaszki, teściową i co tam jeszcze chcesz i kup tamrona

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hm...a gdzie mógłbym obejrzeć sobie jakieś porządne sample z tego Tamrona 18-250 ? Tak, by ocenić, czy to nie lipa jakowaś ?

argawen, nie pamiętam kto, ale ktoś już coś (jakieś mewy nad morzem itp.) pokazywał, poza tym Dent jeszcze wisi nam sample :mrgreen:

Skocz do: