stz  Dołączył: 22 Sie 2007
Serwis Pentaksa - czy są jakieś punkty "w terenie"
... czy tylko Apollo w Wawce?
Tak w ogóle to witam :-)
Chodzi o sprawę drobną: po pewnym czasie użytkowania K-10 stwierdziłem, że nie działĸa przycisk AE-L. Jest zablokowany i w ogóle się nie daje wcisnąć. Ponieważ byłem przyzwyczajony do aparatów, w których blokadę ekspozycji można było zrobić wyłącznie spustem migawki na 1/2, wiec odkryłem to dopiero wtedy, gdy chciałem zabezpieczyć zdjęcia przed skasowaniem. Da się bez tego żyć, ale wolałbym mimo wszystko to naprawić. Problem w tym, że aparat jest mi potrzebny do pracy i pozbywanie się go na całe 2 tygodnie, nie bardzo wchodzi w rachubę. Jestem z Gliwic, moze ktoś wie coś o ew. punktach serwisowych na śląsku? Na stronie Apollo znalazłem tylko oddział na Wegrzech, ale to przecież nie musi być ta sama firma...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
stz napisał/a:
.. czy tylko Apollo w Wawce?
obawiam się, że tak, jest jeszcze w Gdyni, ale oni jadą analogowo

[ Dodano: 2007-10-08, 18:57 ]
stz, rozumiem, że chodzi ci o autoryzowany, bo dobrych warsztatów naprawczych na pewno jest więcej, ale nie wiem, jak to się będzie miało do gwarancji

Nie, no - Gdynia :-/ to jeszcze gorzej. Zmartwiłeś mnie Waćpan... Ciekawe, ile czasu może potrwać taka naprawa... zresztą niezależnie ile trwa naprawa pewnie swoje 2 tyg. musi odleżeć :-(

[ Dodano: 2007-10-08, 18:59 ]
Tylko autoryzowany... Nie mam pewności, że za miesiąc, czy pół roku nie padnie całkiem i co zrobię bez gwarancji... Będę spłacał kredyt za aparat, którego już nie mam :-/ raczej nie ciekawa perspektywa...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
stz napisał/a:
zresztą niezależnie ile trwa naprawa pewnie swoje 2 tyg. musi odleżeć
Zmartwię Cię, popatrz na stronę Pentax.pl, tam masz maila do serwisu. Napisz do nich o swoim problemie, a Twoja mina z już smutnej przerodzi się w tragikomiczną. Serwis luster cyfrowych Pentaksa - najbliżej masz w Niemczech!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
Serwis luster cyfrowych Pentaksa - najbliżej masz w Niemczech!
No nie tref, nie wprowadzaj w błąd. Oddać można także w Polsce, w Apollo. Niech pogada z nimi. Może jednak da się to naprawić na miejscu.

argawen napisał/a:
Niech pogada z nimi.
To też może nie być takie proste

Super :-/ Ano, napisać napiszę, ale skoro tak się sprawa ma-cała, to pewnie kupię sobie ze 2 karty jeszcze, żeby częściej zmieniać i poczekam te 2 lata gwarancji. Bez AE-lock jakoś wyżyję, skoro do tej pory się bez niego obywałem, a może przez ten czas się dorobię czegoś nowego. To wtedy mogą go wysłać nawet na Antarktydę do tego serwisu.
No chyba, ze mi w Apollo zagwarantują, ze zrobią to na miejscu i szybko. Podejrzewam, że sprawa jest taka, że gdybym wiedział, jak go rozebrać, zeby niczego nie urwać i nie złamać i nie bał się o tę gwarancję, to bym go naprawił przy pomocy scyzoryka.

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cyfrówki Petaksa naprawiają też w Apollo. nie wiem, czy wszystko są w stanie zrobić, ale na pewno przyjmują aparaty na gwarancji. Co poźniej z nim zrobia (w sensie wyslanie lub naprawa na miejscu) to w sumie wszystko jedno - mają na to 14 dni.

stz napisał/a:
Ano, napisać napiszę
Ja pisałem w ... lipcu, do dziś czekam na odpowiedź, próbuj dzwonić, ale najlepiej byłoby osobiście na miejscu, jak będziesz kiedyś okazjonalnie (albo celowo) w stolicy. Bo to może być, jak mówi argawen, jakaś drobnostka, którą zrobią na miejscu.
A zaraz, zaraz, czy temu guzikowi nie można przypisać innych funkcji??? Może coś poprzestawiałeś w menu nieświadomie. Tak tylko gdybam, bo nie mam przy sobie instrukcji

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
No tak z popsutym przyciskiem AE-lock mozna zyc ale ja z popsuta dzwignia zmiany przyslony raczej nie... Nie zostaje nic innego jak wyslac do apollo i czekac, napisalem im meila i teraz czekam na odpowiedz a jutro postaram sie dodzwonic.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Argawen ma rację, trochę przesadziłem, bo sprzęt przyjmują w Polsce, a jeśli cokolwiek sprawia trudność ślą do Niemiec. Co jednak są w stanie zrobić na miejscu? tego nie wiadomo :-/

piotr_luk - to nie tak. To nie to, że on nie działa. On sie w ogóle nie daje wcisnąć. Jest mechanicznie zablokowany. Ot takie "wybrzuszenie " na obudowie...

stz napisał/a:
On sie w ogóle nie daje wcisnąć.
faktycznie pisałeś wyżej, chyba mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :oops:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
jerz napisał/a:
Co poźniej z nim zrobia (w sensie wyslanie lub naprawa na miejscu) to w sumie wszystko jedno - mają na to 14 dni.

A jakąś podstawę prawną na to twierdzenie masz? Czy tylko tak Ci się wydaje?
stz, dlaczego chcesz korzystać z gwarancji? Nie prościej i wygodniej byłoby reklamować niezgodność towaru z umową?

Ja też w pierwszej chwili pomyślałem, ze coś "zmasciłem" jak z ciekawości wlazłem do menu serwisowego po zainstalowaniu firmware-u 1.10. Ale potem sie popukałem w głowę - przecież nie mogłem softwarowo zablokować mechanicznie przycisku... :-)

tref napisał/a:
Co jednak są w stanie zrobić na miejscu? tego nie wiadomo
Pewnie bardzo mało, ale napisać nie zaszkodzi.
matb napisał/a:
A jakąś podstawę prawną na to twierdzenie masz? Czy tylko tak Ci się wydaje?
Ma, tak jest napisane w gwarancji. Słownie 14 dni.

stansz  Dołączył: 03 Maj 2006
Proponuję nawiązanie kontaktu z serwisem w Apollo. Naprawy gwarancyjne wykonywane są najpóźniej w "ustawowym" terminie.
Awaria którą opisujesz najpawdopodobniej wynika z przesunięcia się wewnątrz obudowy przycisku przyklejonego taśmą klejącą dwustronną. Miałem podobny przypadek w *istDS po odebraniu z naprawy w Apollo. Usterka ta została usunięta w ciągu ok 30 min po wcześniejszym uzgodnieniu terminu dowiezienia sprzętu.
Na temat sewisu Pentaxa w Apollo nie mogę powiedzieć złego słowa. Oddałem do naprawy mojego *istDS na dwa tygodnie przed końcem dwuletniej gwarancji. Usterki które wystąpiły to jeden hot pixel i zdeformowanie gumy na gripie. Po dwóch tygodniach odebrałem aparat w którym zmapowano pixel, wymieniono znaczną część obudowy na nową i oczyszczono wnętrze i matrycę. Z rozmowy z całkiem sympatycznym pracownikiem serwisu wynikało, że zakres wykonywanych napraw stale się zwiększa. W niektórych przypadkach odsyłają sprzęt do Niemiec.

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
matb, może prościej, ale sprzedawca w najlepszym razie bez problemu przyjmie i szybko wyśle do Apollo, czyli i tak będzie to trwało dłużej niż załatwienie samemu...

stansz napisał/a:
Z rozmowy z całkiem sympatycznym pracownikiem serwisu wynikało, że zakres wykonywanych napraw stale się zwiększa. W niektórych przypadkach odsyłają sprzęt do Niemiec.
Znaczy się, że idzie ku lepszemu. Jeśli pracownik nie rzucał słów na wiatr, to cieszy mnie to ogromnie. Nie, żebym coś tam chciał naprawiać( odpukać).

matb - pewnie byłoby prościej, ale po primo - minęły już ponad 2 miesiące od zakupu, a po drugo - jest mi naprawdę niezbędnie potrzebny, używam go na codzień, a sprawa jest, w sumie, drobna. Poza tym nie ma pewności, że w tym nowym nie będzie jeszcze gorszego feleru. Ten juz poznałem i wiem, że poza tym jest ok. Tzn. jak na Pentaksa - bo niedoświetla ewidentnie (widać na histogramie), ale zdążyłem się już tutaj zorientować, że to bolączka Pentaksów, od ist-a począwszy. Zresztą czasem, przy większej dynamice kadru, zdarza mu sie też zdrowo przepalić, więc nie jest to taka ewidentna sprawa

Skocz do: