argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niby jest tego trochę na PBase, ale to małe fotki. Jestem ciekaw, jak ma się ten Tamron do dwupaku kitowego Pentaxa.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Znalazłem: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6927
i wiedziałem, że mewa musi być :lol:

picaro  Dołączył: 04 Wrz 2007
zainteresowania podróżniczo-przyrodnicze, zwłaszcza górskie lasy, hale i skały + zwierzaki tam mieszkające. Oczywiście jestem amatorem (ale to "oczywistość oczywista" skoro posiadam kasetkę). No i się przekonuje do tego by jeszcze poczekać na dopływ gotówki.

ale proszę o dalsze opinie
i dzięki dla wszystkich, którzy podjęli temat :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
picaro napisał/a:
Oczywiście jestem amatorem (ale to "oczywistość oczywista" skoro posiadam kasetkę)
Nie przesadzaj. Co ma do tego typ korpusu. Popatrz się na wycieczki japońskie. Dużo mają DSLR-ów z wyższej półki i myślisz, że są zawodowcami ? :-P

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ten tamron 18-250 naprawde jest wyczesany (jak na te pieniadze). jak porownywalem mtfy - to zachowuje sie tak jak nasz kit 18-55 (moze odrobinie lepiej) do tego prawie tak samo jak nasz dlugi kit 50-200... hmmm... zastapic krotkiego i dlugiego kita i miec jeszcze 50mm dodatkowego zapasu? genialne...

szkoda tylko ze 1600PLN... choc z drugiej strony - jesli zamiast 2 szkielek, biore na sloneczny dzien tylko _jedno_ (TAK! 0 plecakow, 0 torb, 0 wiszacych / sterczacych dodatkowo do odziezy) i nic nie zmieniam (na niekorzysc i na korzysc)... to chyba jest warte tej ceny?

a jak ktos marudzi na winetowanie / rozdzielczosc - to niech spojrzy na pentaxowe kity. poza tym - ktoz z nas nie ma _stalek_ do tych zastosowan, na ktorych nam szczegolnie zalezy? ;)

no i teges: wychodzi na to, ze ten tamron + sigma 10-20 lub pentax 12-24 i mam zestaw marzen ;) (manualnych i 50 1.4 AF nie licze ;P)

ps. witam Wszystkich po dlugiej przerwie.

picaro  Dołączył: 04 Wrz 2007
no nie wiem czy ci japończycy to amatorzy czy nie, ale ja nim jestem, tak jak i jestem amatorem zimnego :-B A tak konkretnie to chodziło mi o to, że K100D jest z klasyfikowana jako "amatorska lustrzanka", a to że mozna nim wykonaywać foty najwyższych lotów to równiez nie mam watpliwości.
już prawie się przekonałem do tego tamorona

dzięki webjay :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
picaro, podziekuj Zy'emu, Piotr_lukowi, a nie mnie ;)

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Tamron 28-200mm 28-200 F/3.8-5.6 XR Asp IF Macro
Swietny i tani!!!

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
picaro, tak,jak napisał Matey3000, zwróc uwage na tamrona 28-200.Kilka lat temu oglądałem zdjęcia z tego obiektywu II generacji(ten XR to juz chyba III).Byłem zdziwiony ich jakościa-wprawdzie (z analoga) format tylko 10*15,ale pewnie dałoby się wyciagnąc z nich wiecej.Za używke napewno nie "wyżyłujesz" się.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
no nie wiem - może do analoga i w formacie 10x15 daje radę. Mam tamrona 28-200 (nie kojarzę symboli, ale na pewno nie ten nowszy tylko, któryś ze starszych) i raczej jest to syfiarz. Tzn. jasne, foty da się zrobić i owszem na małych powiększeniach jakoś wyglądają - jednak przyglądając się im z bliska (przekleństwo monitorów :-/ ) widać mizerię tego szkła, kiepska ostrość, nędzna rozdzielczość, dziadowski bokeh - jeden plus: kupiłem bardzo tanio i czasem na byle spacer zabiorę, ale nie polecam (no chyba, że za 150-200 zł)... a i tak myślę nad 18-250, tylko że to dopiero w przyszłym roku ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Hmm...cypis, może oglądanie obrazków na 32 calowym ;-) :lol: monitorze uwidacznia mankamenty tego typu optyki bardziej,niz maloformatowe obrazki.Ale ostatecznie był to obiektyw któregos sezonu (zdaniem TIPA'y czy EISA'y).Chyba,że wybrali na podstawie danych katalogowych albo podsunięto testerom egzemplarz specjalnie wykonany do testu,a nie z produkcji seryjnej.

[ Dodano: 2007-10-26, 15:04 ]
Acha,ten zestaw tamron 28-200+minolta 3[alfa] pochodził z Japonii.Może jakosc była powiazana z kanałem dystrybucji?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
może po prostu te nowsze poprawili pod kątem współpracy z cyfrankami - coś co spisuje się w analogu niekoniecznie dobrze poradzi sobie w cyfrze, nie wiem czemu, ale spotkałem się już z tym (pewnie rolę gra np. kwestia krotności ogniskowej, bo w cyfrze jednak masz obraz nieco powiększony - tzn. wycinek pełnej klatki - więc niedoskonałości też się powiększają). Z pewnością nowe tamrony uwzględniają specyfikę cyfranek i są lepsze. Swoją drogą mam też starego vivitara 28-200 manualnego (niewygodny zoom pompka) i jest optycznie sporo lepszy od tego mojego tamrona 28-200 (no ale ten ma AF i nie zjeżdża jak wisi w dół).

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Cześć pentaxiarzom:-) Ja się będę mógł przymierzać do bycia z Wami po 10 listopada. I właśnie o tym chciałem: Będę miał pentka właśnie z tamronem 18-250. Przyleci to szkło (czy słoiki się rozciągają??) ze stanów - tam wyszło nieco taniej, ale szczerze mówiąc sam nie wiem, czy wystarczająco duże to nieco jeśli wezmę pod uwagę gwarancję (jej brak raczej). Tak czy siak szkło już kupione. Wyszło akurat tyle, że może dla PICARO byłoby w sam raz...
Pozdowionka

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Ok 800zł na zoom-a do K100D, jaki ?
Witajcie, wraz z odliczeniem od podatku VAT moge nabyć do swojej K100D zooma i lampę blyskowa.

Zastanawiam się nad zoomami, wiem ze było o tym dużo ale różnice w cenie niewielkie a szkła rózne....
w Grę wchodzą tylko zoomy współgrające z AF i tak do 200mm ew. 300mm

Zastanawiałem sie nad:
- Sigma 70-300/4-5.6 MACRO DG [P] (539,00 zł)
- Pentax DA 50-200 F4-5.6 ED 50-200mm (769,00 zł)
- TAMRON 70-300 LD Di Macro (589,00 zł)
lub moze cos zaproponujecie mi jeszcze...

P.S.
Lampa PENTAX FGZ 360 vs. SIGMA EF-500 DG ST, ktora lepsza wg was....

Prosze o wasze uwagi na temat tych produktow i wasze za i przeciw. Doradzcie mi rzetelnie...

M_O_R_I, zlituj się

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ja bym bral d40 ;-)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Nie moge sie zlitowac.. hehe ;-) czas mnie nagli :-/

M_O_R_I napisał/a:
czas mnie nagli :-/
jakość porównywalna, cena też, więc rzuć monetą: orzeł-tamron, reszka-sigma, jak na kant-pentax

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
http://pentax.org.pl/view...t=70-300+tamron

temat ma 8 stron! a nie jest to bynajmniej jedyny na ten temat...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dobrze M_O_R_I, bardzo dobrze. Dzięki takim wątkom znów czuję się młody.

Skocz do: