Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Obiektywy do K100D Tokina, Vivatar, Sigma, czy warto ???
Mam możliwość kupienia obiektywu RMC Tokina zoom 80-200mm/1:4 do swojego Pentaxa K100D.
Problem niestety taki jest że :

Niestety obiektyw wymaga czyszczenia, wewnętrzne soczewki noszą ślady pleśni.

Czy pchać się w taki zakup i kupić ją ?? Czy da się to wyczyścić żeby było super ?? Ile to czyszczenie kosztuje ?

Co ogólnie możecie mi powiedzieć o tym Zoomie Tokiny ??

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie warto. Seria RMC jest wystarczajaco taka-sobie, nawet bez plesni i szansy na spapranie optyki przy czyszczeniu :-P

To znaczy za 50pln bym wzial i uzywal jako portretowke, zalezy od tego, jaki ma bokeh i czy plesni jest wystarczajaco duzo ;-)

A jaki zoom byście mi polecili do K100D do 250zł z np: allegro ??

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
w tym momencie to nic ciekawego na allegro nie ma. poszukaj np smc-m 75-150/4 albo 80-200/4,5. co do przedzielu cenowego moge sie mylic, ale na pewno sa dobre

Taki ze stykami. W tej cenie wszystko to loteria - ale na 70% dostaniesz szklo bardzo dobre przy f:8 ...

np:

http://allegro.pl/item254..._sprzedam_.html
http://allegro.pl/item253...ze_stykami.html

alkos napisał/a:
Taki ze stykami. W tej cenie wszystko to loteria - ale na 70% dostaniesz szklo bardzo dobre przy f:8 ...

A co to oznacza "ze stykami" ?? Bo nie rozumiem....
Ile wart może być wg Was ten z drugiego linku ?? (http://allegro.pl/item253929088_sigma_70_210_1_4_5_6_mc_do_pentax_k_ze_stykami.html=

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mogę polecić Tokinę A SD 70-210/4-5.6 ale ostatnio dawno jej nie widziałem w ofertach sprzedaży. Nie powinna być bardzo droga, ale ceny to rzecz względna...

M_O_R_I napisał/a:
A co to oznacza "ze stykami" ?? Bo nie rozumiem....

To znaczy z pozycją A na pierscieniu przysłon, co oznacza automatyczny pomiar światła dla wszystkich trybów pracy aparatu. Równa się wygoda pracy.

alkos napisał/a:
To znaczy z pozycją A na pierscieniu przysłon, co oznacza automatyczny pomiar światła dla wszystkich trybów pracy aparatu. Równa się wygoda pracy

Acha dzięki za wyjaśnienie, a mozesz na oko okreslic ile wart jest ta SIGMA 70-210 1:4-5,6 MC
tak PI razy DRZWI ?? Bo nie wiem ile dać w aukcji jako pierwszą cenę.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cytat
Mogę polecić Tokinę A SD 70-210/4-5.6 ale ostatnio dawno jej nie widziałem w ofertach sprzedaży. Nie powinna być bardzo droga, ale ceny to rzecz względna...

IMHO Tokiny RMC są lepsze optycznie, polecałbym wersję ze światłem 3,5.

A co możecie mi powiedzieć o obiektywie - VIVITAR SERIES 1 70-210mm/1:3,5 ??

M_O_R_I napisał/a:
A co możecie mi powiedzieć o obiektywie - VIVITAR SERIES 1 70-210mm/1:3,5 ??

Szkło - legenda.

Robione w kilku (AFAIR 5) wersjach przez Komine, Tokinę, Kirona i Cosinę.
Świetne mechanicznie, optycznie były to rewelacyjne szkła, jak na tamte czasy (przełom lat 70/80). Oczywiście cięźko im stawać w szranki z dobrymi stalkami, ale jak najbardziej są w stanie konkurować z dzisiejszymi zoomami.

Pierwsze 3 wersje są dobre, należy się wystrzegać egzemplarzy robionych przez Cosinę.

SlawekD  Dołączył: 22 Gru 2006
piotr_w napisał/a:
Robione w kilku (AFAIR 6) wersjach przez Komine, Tokinę i Kirona

I Cosine, ale chyba w sumie w 5 wersjach.

S.

SlawekD napisał/a:

I Cosine, ale chyba w sumie w 5 wersjach.

Oczywiście, już poprawiłem.
(pisałem z głowy).

Piotr

Jako że sprzedaję ten obiektyw jeden z forumowiczów chciałbym się zapytać Was czy ten obiektyw ma dobre parametry - SIGMA 70-210 1:4-5,6 MC
(http://www.allegro.pl/item253929088_sigma_70_210_1_4_5_6_mc_do_pentax_k_ze_stykami.html)

Potrzebuję Zooma w jak najniższej cenie ale i jak najbardziej to możliwe dobrej jakości.
Waham się między Vivitar 70-210mm/1:3,5 a tą Sigmą.
Sigma to koszt (tak myślę) ok. 120zł, a Vivitar 270zł

Poradźcie mi..

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Vivitar Series 1 - jak mi się obiło o uszy - zdobyło renomę w latach '80, i tamte produkty są znakomite. Podobno w latach późniejszych powstawały (powstają ?) obiektywy z nazwa "Series 1", ale one już nijak się nie mają do pierwowzoru. Mówię to z jakichś informacji, gdzieś tam wyczytanych. Czy możecie do potwierdzić, czy to kolejny mit internetowy?

Planuję róznież dokupić jakieś MAcro/Portretówkę do K100D - czy np obiektyw Helios 44-M4 (przysłony 2-16, ogniskowa 58 mm) bedzie dobrym rozwiazaniem..... ??

Licytuję równiez obiektyw - PANAGOR 135 2,8 na M42, co o nim powiecie ??
(Naturalnie wiem że przejsciowka potrzebna na bagnet K)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
M_O_R_I napisał/a:
Planuję róznież dokupić jakieś MAcro/Portretówkę do K100D - czy np obiektyw Helios 44-M4 (przysłony 2-16, ogniskowa 58 mm) bedzie dobrym rozwiazaniem..... ??

Licytuję równiez obiektyw - PANAGOR 135 2,8 na M42, co o nim powiecie ??
(Naturalnie wiem że przejsciowka potrzebna na bagnet K)

Ja na Twoim miejscu kupiłbym jednak coś z bagnetem K. Zarówno niezbyt jasny standard jak i 135-tkę kupisz za około 100zł. Oczywiście nie będzie to SMC Pentaxa, lecz jakiś Porst, Revue, Vivitar, Cosina..... Optycznie pewnie będzie to porównywalne lub nawet lepsze niż Helios czy ten Pangor i nie będziesz musiał kupować przejściówki. Zresztą przejściówka to wydatek 50-70zł. Jak jesteś leniwy i nie będzie Ci się chciało wciąż przekładać przejściówkę z jednego obiektywu na drugi, to musisc kupić dwie, a to już zupełnie bezsensowny wydatek....
Pozdrawiam
Marek

zorzyk napisał/a:
Vivitar Series 1 - jak mi się obiło o uszy - zdobyło renomę w latach '80, i tamte produkty są znakomite. Podobno w latach późniejszych powstawały (powstają ?) obiektywy z nazwa "Series 1", ale one już nijak się nie mają do pierwowzoru.

To prawda, pierwsza seria"Series 1" powstała w latach 70-tych.
Były tam świetne stałki 28/1.9, 80/2.5, 135/2.3 czy lustra 600 i 800mm robione przez Perkina Elmera.
Do tego seria świetnych (nawet dziś dobrych) zoomów, na czele z varifocalem 35-85/2.8, czy zoomem makro 90-180/4.5 (makro od 1:4 przy 90mm do 1:2 przy 180mm!!).

Skocz do: