ENZET  Dołączył: 09 Paź 2007
Pytanie o B&W
Witam wszystkich :)

Kilka tygodni temu podjąłem decyzję o kupnie lustrzanki cyfrowej w „rozsądnej cenie” i jak pewnie wielu ludzi miałem dylemat czy wziąć K100D czy D40 czy 350D…
Wystarczyło jednak kilka wizyt na tym forum i więcej mnie nie trzeba było przekonywać :)
Za kilka dni Kasetka powinna być w moich rękach, jednak mam pytanie, a jeśli jest głupie, to przepraszam  :
Bawiłem się kilka dni temu Kasetką w sklepie, chcąc sprawdzić jak leży w dłoni, itd. No i tak bawiąc się i majstrując nie znalazłem funkcji B&W i sepii.
Dopiero zobaczyłem, że w „playbacku” można nałożyć tego typu filtry.

Tak więc moje pytanie do Was:
Czy jestem tak mało spostrzegawczy czy Kasetka takich opcji nie ma i trzeba po przegraniu zdjęć radzić sobie w PS?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Bardzo dobrze to wszystko spostrzegłeś, nie można robić od razu w B&W. Można przerobić w play (ale wtedy tworzy i tak kopię), albo w kompie.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
jak widzisz kaseta to piekielnie niefunkcjonalna puszka. Prócz tego strasznie marudnie zmienia się ustawienia np. ISO, WB. odradzam

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
samber napisał/a:
jak widzisz kaseta to piekielnie niefunkcjonalna puszka
A mozesz mi powiedziec po jakiego grzyba B&W w aparacie?

dz.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
samber, czyżbyś delikatnie dryfował w stronę d40

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ENZET napisał/a:
czy Kasetka takich opcji nie ma i trzeba po przegraniu zdjęć radzić sobie w PS?
Zamiana obrazu kolorowego na czarnobiały nie polega na zdjęciu nasycenia - a pewnie to byłoby robione w puszcze. Trzeba pamietać o odpowiedniej zamianie koloru na walor (odcień szarości), aby obraz nie był zafałszowany. W różnych miejscach opsują różne metody osiągniecia dobrego efektu zamiany obrazu kolorowego na czarnobiały przy wykorzystaniu programu graficznego (może być Photoshop).

ENZET  Dołączył: 09 Paź 2007
mumonzan:
dzięki bardzo za odpowiedź.

samber:
ja jestem przekonany, więc go na pewno kupię. po prostu byłem ciekawy.

dzerry:
a po jakiego grzyba są filtry B&W?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
A mnie zastanawia nawet sam pomysl takiego "filtru"? Przeciez w lustrance, jak sama nazwa wskazuje, jest lustro, albo kilka albo pryzmat.. Jakos nie moge sobie wyobrazic lustra, ktore wycina kolory i przerabia na BW. chyba ze nie mam racji??
Cyfra jednak robi troche zamieszania w glowie....

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ENZET napisał/a:
Nie rozumiem tego pytania. Chyba że chodzi o producenta filtrów, firmę B&W (Bowers & Wilkins, ale to głośniki raczej ;-) ).

ENZET napisał/a:
dzerry:
Uzywanie filtrow kolorowych do fotgorafii czarno-bialej z lustrzanka cyfrowa, to tak jak uzywanie tych filtrow do slajdow, a potem przerabianie ich w PS na czarno-biale. Przeciez to jest totalny bezsens i juz na samym poczatku pozbawianie sie cennych informacji. Matryca to nie film czarno-bialy. W fotografii cyfrowej filtry naklada sie w post procesie. Polecam ten watek: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5234

dz.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Inna sprawa, że mogłyby istnieć czarno-białe lustrzanki cyfrowe. Tylko matryce musiałyby rejestrować odcienie szarości.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ale z tego co kumam, to autorowi chodzilo o to, zeby w wizjerze bylo cz-b... Przeciez w zwyklych cyfrowkach tak mozna...

mumonzan napisał/a:
Inna sprawa, że mogłyby istnieć czarno-białe lustrzanki cyfrowe. Tylko matryce musiałyby rejestrować odcienie szarości.
Juz istnialy, a raczej istniala i niestey sie zmyla :-( http://www.luminous-lands...odak-760m.shtml
podobno nieslychanie dobre efekty dawal ten kodak (body na bazie Nikona F5)

dz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
ENZET napisał/a:
Kilka tygodni temu podjąłem decyzję o kupnie lustrzanki cyfrowej w „rozsądnej cenie” i jak pewnie wielu ludzi miałem dylemat czy wziąć K100D czy D40 czy 350D…
Wystarczyło jednak kilka wizyt na tym forum i więcej mnie nie trzeba było przekonywać :)

Wybrałeś D40? ;-)

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
piotr_luk napisał/a:

:mrgreen:
no jak to ująć.... D dobra rzecz ale żeby 40 naraz, i to jeszcze X-owego pochodzenia :-/
wolę mniejsze liczby... powiedzmy 10, 20? a jeszcze lepiej 1

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
piotr_luk napisał/a:

hahahahahahahaaaa!!!!!!!!!!! :-))))))))

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Mialem nic nie pisac ale nie daje mi to spokoju bo kiedys przeczytalem na naszym forum
ze wlasnie matryca rejestruje obraz w odcieniach szrosci i dopiero soft puszki robi z tego kolor.Szukalem przed chwilka tamtego watku ale nic z tego na szybko nie wyszlo
Byc moze cos pokrecilem nie wiem nie znam sie na tych technologicznych cudach wiec moze ktos bardziej kompetentny sie wypowie

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Polar napisał/a:
matryca rejestruje obraz w odcieniach szrosci

Wedle mojej wiedzy matryca ma rozlozone rownomiernie elementy rejestrujace R G B. Potem jest jakas aproksymacja kolorow.

Matryce sigmy maja elementy odpowiadajace za kazdy kolor "pod soba".

TUTAJ mozna co nieco przeczytac

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
ENZET napisał/a:
po jakiego grzyba są filtry B&W

Jesli chodzi o producenta, to jest B+W
:-B

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
kierdel napisał/a:
rozlozone rownomiernie elementy rejestrujace R G B

Chyba jednak nie równomiernie. Z tego co wiem, jest RGGB.

http://www.optyczne.pl/14...%C5%82anie.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5274

Litol napisał/a:
ENZET napisał/a:

po jakiego grzyba są filtry B&W

Jesli chodzi o producenta, to jest B+W
:-B

A jeśli chodzi o filtry do fotografii B&W, to są kolorowe :-P .

Skocz do: