combo  Dołączył: 25 Maj 2007
Stabilizacja w K10
Witam

ostatnimi czasy wyszly mi nieostre zdjecia z obiektywem FA35mm 2,0 i K10.
Jest to o tyle dziwne, ze czasy odpowiadaly 1/180 sekundy albo lepiej, bylo to zawsze gdy fotografowalem daleki plener na nieskonczonosc. Stabilizator byl caly czas wlaczony i podejrzewam, ze tu wlasnie jest pies pogrzebany. Dzis robilem zdjecia i identyczne ujecia ze stabilizatorem i bez byly ze stabilizatorem poruszone, a bez ok. Czas byl od 1/60 w gore (np 1/250 sek).

No i moje pytanie.. po co w K10 dolacza sie w ogole stabilizacja przy czasach jak np 1/180 sek i ogniskowej 35mm? Czy to normalne, czy tylko ja tak mam? Tzn "dolacza" bo zakladam, ze nawet przy wlaczonej stabilizacji aparat (chyba?) sam wie, kiedy jest za malo swiatla i powinien wspomagac, a kiedy nie.

pozdrawiam
combo

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Przy włączonej stabilizacji musisz czekać na symbol gotowości stabilizacji do zdjęcia (ok. 2 sek. od naciśnięcia spustu do połowy) i dopiero pstrykać. Inaczej ryzykujesz ruszone zdjęcia, jak doszedłem do tej prawdy to wyłączyłem stabilizację i włączam, kiedy jest faktycznie potrzebna.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jack, jest takie info w instrukcji?? Ja co prawda mam gxdychę (ale to to samo) a tam czegoś takiego nie zalazłem. W dodatu robię zdjęcia na ogniskowych rzędu 100-200mm przy czasach 1/30 i patrząc na rezultaty stabilizacjia działa z pewnością a nie czekam 2 sekund?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Cytat z instrukcji obsługi K10D:
Funkcja redukcji drgań nie działa w pełni (przez dwie sekundy) natychmiast po
włączeniu aparatu lub anulowaniu funkcji automatycznego wyłączania. Odczekaj na
ustabilizowanie się funkcji redukcji drgań przed delikatnym nacioenięciem spustu
migawki w celu zrobienia zdjęcia. Naciśnij spust migawki do połowy. Aparat jest gotowy
do robienia zdjęć po wyświetleniu symbolu "łapka" w celowniku
.

aaa szczerze mowiac nie pamietam czy pojawil sie juz symbol stabilizacji,
to by jednak znaczylo, ze podczas pieknej nawet pogody, przy czasach np 1/750 sek itp pstrykajac zbyt szybko, zanim pojawi sie symbol stabilizacji mozna zepsuc sobie zdjecia (?).
Pomyslalbym raczej, ze skoro stabilizacja jeszcze nie zadzialala (brak symbolu) to jej po prostu jeszcze nie ma i zdjecie na 1/750 sek wyjdzie ostre.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Przy dobrym świetle lepiej wyłączyć stabilizację.

dzieki wszystkim
tak tez chyba bede robil, po prostu wlaczal stabilizacje gdy na prawde jest konieczna.
No niemniej lepiej by bylo gdyby aparat sam to widzial, ze np jest masa swiatla i nie trzeba tego wyrownywac.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wspominalem juz o tym(argawen tez).....wedlug mnie to jest niedorobka pentaxa - krotkie ogniskowe przy czasach 1/100 do 1/250 i wlaczonym SR (tak pi razy drzwi) daje obraz dziwnei poruszony...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
daje obraz dziwnei poruszony...
Potwierdzam z przykrością. Ale to tylko jest z K10D. Więc trzeba tylko w razie potrzeby włączać SR. Przy K100D tych objawów nie zauważyłem. Ale Kasetkę miałem krótko :-P .

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
W K100D jest tak samo. Niedawno już chciałem poruszyć tutaj ten problem, ale sam się zorientowałem co jest grane. Nie ma sensu używać SR przy dobrej pogodzie i tyle.

No to czekamy na firmware 1.40 ;-)
Bo przy krótkich czasach aparat powinien sam wyłączać stabilizacje niezależnie od ustawień.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Gwiazdor napisał/a:

Bo przy krótkich czasach aparat powinien sam wyłączać stabilizacje niezależnie od ustawień.

Nie powinien! Po to mam wyłącznik i trochę wiedzy, po to kupiłem coś ięcej niż kompakta czy inne 400 d (za przeproszeniem), żeby aparat za mnie myślał jak namniej... Wystarczy pamiętać, co się robi i co cce się się osiągnąć!

No nie wiem, jak dla mnie stabilizacja przy czasach 1/2000 s to szaleństwo. Chyba że podpinasz szkło o ogniskowej 4m, ale takiego jeszcze nie spotkałem ;-)

Nie po to wewnątrz siedzi kupa scalaków, żebym wszystko ręcznie robił. :-P

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
briho napisał/a:
W K100D jest tak samo. Niedawno już chciałem poruszyć tutaj ten problem, ale sam się zorientowałem co jest grane. Nie ma sensu używać SR przy dobrej pogodzie i tyle.

Hehe... ja też miałem ten problem i już wiem, dlaczego :grin:
Tylko, że łapka zapala się szybciej niż po 2 s. - imho to jest jakieś 0.7 - 1 s, no i przeważnie zdąża. Ale czasami bywałem szybszy :-(
Pozdr.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
LukD napisał/a:
Tylko, że łapka zapala się szybciej niż po 2 s
Te 2 sekundy, to po pierwszym załączeniu SR.

Skocz do: