matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przeszła mi okazja, czy może wręcz przeciwnie?
Może jednak nie, bo pewnie da się taniej nabyć ale:
co powiecie o takim obiektywie jak Sigma 18-35/F3,5-4,5? Fajne toto, czy wręcz przeciwnie? Jako obiektyw ultraszerokokątny do pejzażu i architektury? Jakieś doświadczenia, sample i takie tam?
Dziś był do nabycia za 500zł - jak nowy (jeśli nie całkiem nowy), w pudełku (tekturowym i tym drugim). Trochę kusiło, ale nie wziąłem - podobnie jak SuerA za 250, ME F z winderem i tym obiektywem AF 35-70 (ale AF nie działał) za 800 (w zestawie), F 50/1,7 za 450, M 50 macro za 500 (chyba), M 100 macro (nie pytałem za ile), M 200/4 i cośtam jeszcze.
Kurde, dekli nie było do Pentaxa, a ja 58 potrzebuję, bo mi zginęła :-P

[ Dodano: 2007-10-06, 16:33 ]
OK. Poszukałem w necie i wyczytałem "AVOID!".Więc cieszę się, że "wręcz przeciwnie" :mrgreen:

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
za jakies 300 masz podobne Cosiny, Tokiny itd. 19-35, w sumie to podone nic specjalnego, ale zdjęcia da się robić więc albo brac to, albo dołożyc do Tokiny 20-35, lub 17-35 Sigmy.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matb napisał/a:
F 50/1,7 za 450

To bym wzial na twoim miejscu...

Tak się nawet bardzo zastanawiałem, ale musiałbym podejść do bankomatu - a leniwy jestem ;-) No i muszę zwalczać manię kupowania szkieł i aparatów, a zacząć zdjęcia robić :-P
Może jeszcze nic straconego? Może w poniedziałek też będzie? Choć chyba "na teraz" to bardziej standardowego zooma przyzwoitej jakości potrzebuję. FA 28-70/4 za 300zł.
A poza tym to mam kupić jeszcze skaner do slajdów i lodówkę, zaś jakoś pieniędzy nie chcą na moje konto przelwać :evil:

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
A to na giełdzie na Dworcu PKP? Czy gdzie takie rarytasy chodzą? ;-)

Kupę lat już na Dworcu nie byłem, a kiedyś kupowałem tam wszystkie moje Velvie, Sensie i Ilfordy.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
kiedy dokładnie macie te giełdy?
i gdzie one są...? bo dworzec duży jest :D

Mogę zajrzeć w następną sobotę... tylko pytanie: czy na pewno w ten dzień będzie?

Na giełdzie. Czy rarytasy i okazje, to... tak średnio raczej. W sobotę to bieda raczej była - jeszcze większa niż zwykle. W sumie ze trzy stoiska, gdzie cokolwiek do Pentaxa się znajdzie. Ja byłem głównie po dekle i niestety, brak (takich Pentaxowych), albo w cenach dla mnie nieakceptowalnych.
perl, giełda raczej będzie, bo "zawsze" jest. A ulokowana na piętrze, w "Klubie Kolejarza". Wchodzi się takimi schodkami po prawej stronie od głównego wejścia. Albo z holu dworca, albo z zewnątrz.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
więc bardzo prawdopodobne że w następną sobotę się widzimy... jeśli będzie giełda. Będzie?

Dzisiaj bylem w Katowicach...ale pod sam koniec dopiero.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Sigma 18-35/F3,5-4,5 - mam takie szkiełko w wersji manualnej (kupiłem od forumowicza za około 270zł - widziałem niedawno na Allegro wersje AF - ceny około 400 zł). Jestem zadowolony. Jest może odrobinę mniej ostre niż SMC-K 24mm ale nie robiłem testów z jednakowym motywem więc nie wiem dokładnie. Zwykle przymykam do f 5.6 - 8 i jest OK. Jak na taką ogniskową ładnie skorygowano dystosje.

Sampelki (skany 2400dpi zmniejszone do rozmiaru 700x47* pix, ostrzone po zmniejszeniu x25):
Fuji Provia 100F, filtr polaryzacyjny liniowy Hama, 18mm, f3.5

Fuji Provia 100F, filtr polaryzacyjny liniowy Hama, 18mm, prawdopodobnie f8

Fuji Provia 100F, filtr polaryzacyjny liniowy Hama, 18mm, prawdopodobnie f8

[ Dodano: 2007-10-08, 23:05 ]
Picasa skompresowała fotki z około 250 do 70kB :evil:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
piotrecius, fajne obrazki.Mam taki obiektyw,i nie narzekam na jego jakośc(ale na razie mam go troche za krótko).Kupiłem jakis czas temu za 510zł(z AF).W tym samym czasie taki sam poszedł na innej aukcji za... 350zl :evil: ,ale ja chciałem szybko.Mój egzemplarz praktycznie nie był używany,zatem taka cena nie jest chyba zbyt wysoka(w 1998 ten obiektyw kosztował ok. 2200zł!).Wydaje mi się,że ta sigma jest warta takich pieniędzy,o ile nie jest zbyt zajeżdżona.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
podobne Cosiny, Tokiny itd. 19-35, w sumie to podone nic specjalnego

mam tokinę 19-35 3,5-4,5 i uważam, że to bardzo dobry obiektyw.
W Poznaniu do pomacania, jak ktoś ma potrzebę.

gilby

Cytat
Jak mozesz porównywać tokinke 20-35 :mrgreen: (oczywiscie nie wersje 2,8 bo słabsza tylko 3,5-4,5 vI) z sigmą 17-35 :cry: lub jeszcze nawet z szkiełkami 19-35 :roll: (gorszego nic w historii nie wyprodukowano). Toć to profanacja.

hmmm, skąd ta opinia?
mówisz o tokinie AF193 19-35 F3,5-4,5?
bo jeśli o niej to chyba mam jakiś super egzemplarz. Miałem ją w górach i naświetliłem chyba z 5 rolek provii, nic złego nie mogę o niej powiedzieć, naprawdę bardzo dobry obiektyw, ostry i kontrastowy.

gilby

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Espresso - możesz rozwinąć swą myśl lotną o Tokinie 19-35? Bo to zadziwiające jest, że uważasz to szkło za cyt.: "gorszego nic w historii nie wyprodukowano" podczas gdy moje odczucia są dokładnie takie jak Gilbiego.

espresso, ale tokiny 19-35 nie miałeś, z tego co piszesz?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie Espresso. Nie chodzi o to, że burzę się jako posiadacz tego szkła.
Porównałem je do cyfrowego kita. I moim zdaniem jest lepsze od kita. A DA 18-55 jest przyzwoitym, dobrym obiektywem wg użytkowników. Skoro więc twierdzisz, że od tej Tokiny "gorszego nic w historii nie wyprodukowano" to jak wypowiedziałbyś się o kicie? Chodzi mi po prostu o to, że jest to wątek techniczny i tak skrajna opinia - do tego fałszywa - będzie miała wpływ na odczucia osób szukających na forum info o szerokokątnych szkłach pełnoklatkowych. Nie twierdzę, że 19-35 to jakieś wybitne szkło. Ale z całą pewnością jest to dobry obiektyw, rewelacyjnie wykonany za niezbyt wielką kasę. Ma też tę zaletę, że posiada pierścień przysłon (gdyby FAJ 18-35 go posiadał, miałbym pewnie fajkę), stając się poprzez to bardzo uniwersalnym narzędziem.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
espresso napisał/a:
To fakt. Nie miałem. Ale jestem mocno przekonany że to ta sama konstrukcja.

Oj nie wiem.

Michu napisał/a:
Chodzi mi po prostu o to, że jest to wątek techniczny i tak skrajna opinia - do tego fałszywa - będzie miała wpływ na odczucia osób szukających na forum info o szerokokątnych szkłach pełnoklatkowych

Wot, caly internet.

I znowu nam "śrubkologia" kwitnie ;-) .Jeśli ktos nie bawi sie w "profi"(cokolwiek to znaczy),to opisywane wyzej obiektywy sa dla amatorów wystarczające.Po co planowac zakup optyki 2,8/20-35,skoro raz na kwartałał zdarza sie nam zrobic w labie kopie 20*30cm? Każdy z w/w odpowiednio uzywany (optymalna przysłona,statyw :!: )da dobry efekt.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
espresso napisał/a:
wersja tokiny 20-35/3,5-4,5 jest lepsza optycznie od 2,8

mam dokladnie odwrotne uczucia (analog negatyw i cyfra-moje, analog slajd - nie moj)
espresso napisał/a:
oczywiscie nie wersje 2,8 bo słabsza

moje 2.8 bylo na tyle slabe ze po malym porownaniu 18-55 powedrowal do znajomej, bez zalu ze straty cennych mm ogniskowej, z pewnym bolem bo at-xy sa drogawe
espresso napisał/a:
Słońce w obiektywie nie jest problemem, być może czasem przy niekorzystnym kącie pojawi sie bliczek.

i tu mam wrazenie, ze mowimy o zupelnie innych obiektywach, ktore nazywaja sie tak samo. obie tokiny 20-35 z ktorych jasniejsza mam do tej pory zmuszaly mnie do ostroznego poczynania ze sloncem (moze to nie byl 'bliczor' rodem z radzieckich mirow ale troche zamiatal w kadrze. nie znam tez innych szerszych szkiel, byc moze faktycznie sa pod tym wzgledem gorsze, twierdze jednak ze o 'bliczek' w tokinie nie tak trudno)
ps. zeby nie bylo ze tokina 20-35/2.8 to ideal, porownalem ja sobie na 35mm z 35/2 AL, coz wymiekla

pozdrawiam
kp

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
espresso napisał/a:
Chyba popadłes w skrajność. jak z kolei mozna porównywac stałke 35/2 (w dodatku jedno z najlepiej zrobionych szkieł na swiecie w tym zakresie) do 20-35???? Porównaj sobie MTF obu szkiełek....

eeee, nie zrozumiales. troche ironizuje do Twojej opinii nt 'najgorszych szkiel w historii' i 'tych gorszych wersji', ktore wg mnie sa jednak ok. Co do photodo to z wieloma numerkami dotyczacymi konkretnych znanych mi szkiel sie nie zgadzam (w obie strony - tzn zarowno zawyzone jak i zanizone noty). spojrz np tu:
http://tinyurl.com/29dz6y
ocena tokin jest zupelnie inna, w tym przypadku blizsza moim odczuciom
pozdrawiam
kp

espresso napisał/a:
sorki, ale cie nie rozumiem. możesz nieco jasniej rozwinac ta myśl?

espresso, nie traktuj mojej wypowiedzi osobiście-nie robie wycieczek pod Twoim adresem.Przeczytaj ten post jeszcze raz.Dla jasnosci: jak czesto w amatorskiej praktyce (takiego pstrykacza)używa sie optyki o kącie widzenia 100-63st.? Czy zatem warto dla kilku fotek architektury czy krajobrazu ,popełnianych okazjonalnie kupowac super szerokokątnego zooma za x tys. ? Widziałem wystawowe obrazki popełnione ...soligorem 19-35.Chyba nie jest to zupełne dno.Oczywiście do pewnych poważnych zastosowań nie jest to dobra optyka-nie mam zamiaru tego negować.Tylko juz nieraz było: testy to jedno,a praktyka drugie.No,dobra starczy-na koniec :-B

Skocz do: