pro często wypożycza to co jest mu potrzebne do zrealizowania konkretnego projektu.skaarj napisał/a:pro kupuje to co spełnia wymagania do danego zadania i nie narzeka
skaarj napisał/a:Który system oferuje oprócz znacznie większego wyboru obiektywów, także proporcjonalnie więcej czasu na fotografowanie ?
K-1 | K-3 II | K-5 | S A 18-35/1.8 | FA 77/1.8 | Irix 15/2.4 | F 50/1.7 | DA 55-300/4-5.8 | DA* 300/4 | TC 1.4x | A 28/2.8 | M135/3.5 |
http://marekskruch.pl
Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. [Rdz. 1-4]
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Żeby tak jeszcze Pentax chciał cierpliwie czekać aż wrócą ci, którzy od niego odeszli.Marek napisał/a:Najwyraźniej Pentax to system dla cierpliwych jest. Jak przeczekasz czas kiedy wielu odejdzie, to dostaniesz to na co czekasz.
Pewnie są i tacy, ale nie wszyscy. Powyżej 600g masy własnej nie jestem zainteresowany. ART mnie nie kręci.Marek napisał/a:Ludzie chcą jasnych stałek
Ryszard napisał/a:....Sigmę docenić za skuteczne wytworzenie zapotrzebowania na te kolosy.
Ryszard napisał/a:Wszyscy tutaj bardzo skromni, w stopkach pusto, albo bardzo enigmatycznie - skoro jednak dyskusja jest o FF, FA-Limitedach i Sigmach ART, to pewnie niejeden ma w torbie 30..40..50 tysięcy złotych. I jeszcze chęć, żeby dokupić za kolejne 5..6..7 i żal, że PentaRico nie ma w ofercie sprzętu godnego te zasoby zagospodarować. Co zatem trzyma w JSS kogoś, kogo stać na dowolny system? Sony A9, Nikon D850, Canon 5d-mark-cośtam czekają. I szklarnia. I lampy. I pełne półki w Cyfrowe.pl. Serio pytam. Ktoś odpowie?
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
zidam napisał/a:Postaraj się spojrzeć z punktu widzenia osoby, która nie zna angielskiego i nie ma karty kredytowej.
K-5iis + Bigma, K-30, K-X, K-R, P18-55, P50-200, P80-320, S70-300, T70-300, Trioplan 100/2.8 i sporo innych gratów.
wuzet napisał/a:skaarj napisał/a:Który system oferuje oprócz znacznie większego wyboru obiektywów, także proporcjonalnie więcej czasu na fotografowanie ?
Pentax. Nie marnujesz w nim czasu na przebieranie w obiektywach. I masz go przez to więcej na fotografowanie.
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
pipeman napisał/a:Reasumując, Pentax daje ci możliwości i zasoby aby stać się artystą !
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
opiszon napisał/a:
Tym bardziej że kryje tylko APS-C, więc gra w klasie DA Limitedów
:
opiszon napisał/a:
- wygrywa jasnością, przegrywa wagą i poręcznością
tref napisał/a:Jasne stałki? Na to chyba narzekać nie można:
tref napisał/a:21, 31, 40, 43, 70, 77
tref napisał/a:W tych obiektywach nawet AF nie jest problemem, przyjemniej dla mnie.
opiszon napisał/a:Rozumiem że Pentax idzie w jasne i drogie stałki (1.4) i opuszcza segment konsumencki...
Waidodayo!
hungry.ant
A przypomnij mi, ile kosztuje Sigma Art 50/1.4?Mertz napisał/a:Sądzicie, że u nas w 4 tysiach się zmieścimy?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Cytat
Nikkor 50/1.4G to dzisiaj ok. 1.800-1.900 PLN. To jest dobre szkło
opiszon, dla mnie f/2.0..f/2.8 to już jasne szkła. Osobiście nie pojmuję mody na te super-jasne, wielkie i ciężkie lufy. Nawet nowy Tamron 70-210/4 wyrósł na niezłego kabaczka a mógł być fajną, naprawdę lekką alternatywą dla zumów f/2.8.opiszon napisał/a:No bez przesady.
Ale takie amatorskie 1.8 by się przydało.
Sigma 18-35/1.8? Dobra, lepsza, najlepsza - ale czy "fajna"? Dla mnie nie.tomek_j napisał/a:A tak na poważnie - jak się chce dobrze w tym zakresie, to trudno o coś lepszego.