zy  Dołączył: 29 Lis 2006
  [ analog] Zepsuty swiatlomierz w MX ?
Otoz w koncu zalozylem baterie do MX'a i okazuje sie ze swiatlomierz nie dziala. Nie wiem czy cos robie zle czy jest zepsuty. Wiem ze dziala dopiero po odchyleniu dzwigni naciagu i wcisnieciu spustu do polowy (jak w KX) ale to nie pomaga. Takze dzwignia naciagu nie pozostaje w pozycji odchylonej, jak w KX (moze tu cos jest nie tak).

Moze ktos cos podpowie, a jesli jest zepsuty to co ewentualnie sprawdzic, moze jakies standardowe triki ?

Dzieki.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zy, może przeczyść styki.I jeszcze sprawdż polaryzację baterii.Nic innego na razie nie wymyślę.

MarWoj napisał/a:
zy, może przeczyść styki

hm,... ze tak glupio zapytam: jakie?

MarWoj napisał/a:
I jeszcze sprawdż polaryzację baterii

baterie z dzialajacego ME, wiec to chyba nie to.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zy napisał/a:
Wiem ze dziala dopiero po odchyleniu dzwigni naciagu i wcisnieciu spustu do polowy (jak w KX
Nie, nie dziala tak. W MX na szczescie nie trzeba odchylac dzwigni. Odchylenie dzwigni blokuje pomiar.

Wez monete czy cos i sproboj poskrobac powierchnie 'dekielka' od komory baterii - mogl sie lekko utlenic. Mi kiedys pomoglo.

Moze to glupia rada, ale czasem najciemniej pod latarnia - sprawdziles czy polarazycja jest OK? W KX sie chyba odwrotnie sie wkladalo baterie.

dz.

dzerry napisał/a:
Nie, nie dziala tak. W MX na szczescie nie trzeba odchylac dzwigni.

To spoko, chyba w jakiejs instukcji mi mignelo, dlatego sprawdzalem wszytsko.

dzerry napisał/a:
Wez monete czy cos i sproboj poskrobac powierchnie 'dekielka' od komory baterii - mogl sie lekko utlenic. Mi kiedys pomoglo.

To juz robilem.

dzerry napisał/a:
Moze to glupia rada, ale czasem najciemniej pod latarnia - sprawdziles czy polarazycja jest OK?

Teraz juz nie wiem :-) Az sprawdze jeszcze raz...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zy napisał/a:
hm,... ze tak glupio zapytam: jakie?

Hmm...,grunt to precyzja wypowiedzi :oops: miałem na mysli to,co napisał dzerry,

tez nie to, w obie strony baterie i nic.

a moze rozkrecenie spustu i przeczyszczenie cos pomoze? ogolnie moj MX wyglada na po przejsciach :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zy, po długim czasie nieużywania mój nowy MX też tak miał [kto był na SPD wie o co chodzi]. Świeciło i gasło.
Dekielek od baterii - wyczyściłem paznokciem.
Blaszka w otworze na baterie - nieco odgiąłem i też przeczyściłem.
Baterie po tysiąckroć sprawdzałem,też czyściłem.
Pomogło.

Moim zdaniem najważniejsza jest ta blaszka. Trzeba ją ustawić w dobrym położeniu, żeby mogła się po wkręceniu baterii uginać [nie złam jej!].

Czy choć raz zobaczyłeś kolorowe diodki po prawej stronie wizjera, choćby na sekundę?

tref, blaszke juz odgialem

tref napisał/a:
Czy choć raz zobaczyłeś kolorowe diodki po prawej stronie wizjera, choćby na sekundę?

Nie. Zadnego swiatelka w tunelu ;-)

No to jedyne co w tym momencie mogę Ci zalecić - pogłaszcz go i niech poleży bez baterii. Potem z nowymi dobrze założonymi bateriami też niech poleży. Po kilka godzin. Dla pewności ukłoń się kilka razy przed nim. To jest metoda polegająca na wierze i przywiązaniu, ale czasem skutkuje.

Chcesz serwisówkę do MXa? Niestety odczytanie tam czegokolwiek to jak literatura w języku swahili, dialekcie kiunguja z Zanzibaru.

tref napisał/a:
To jest metoda polegająca na wierze i przywiązaniu

Jeszcze sie nie zdazylem przywiazac (wlasnie chcialem sprobowac), wiec mi go nie zal :-)

Raz probowalem z serwisowka do ME i wiem jak to wyglada, wiec nie, dziekuje. Nawet gdybym go rozkrecil to i tak nie wiedzialbym co zrobic :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jak nie pomogą rady Trefelka:
weź go delikatnie w ręce i postukaj nim delikatnie po stole. Zero reakcji? To walnij nim mocniej - ale tylko raz. :-)
Czasem pomaga ;-)

Nie słuchaj! Mygosia jeszcze swojego do rąk nie wzięła, jak weźmie, to nigdy tak nie zrobi! Przez myśl to jej nie przejdzie. To piękny korpus, nawet jak ma za sobą kilka wojen, ćwiczenia w koszarach i wyjść na miasto :-D

tref napisał/a:
To piękny korpus, nawet jak ma za sobą kilka wojen, ćwiczenia w koszarach

moj chyba naprawde tak ma :-)

szkoda sie meczyc, sprzedam go za jakies grosze - gustownych przyciskow na papier juz mam dosyc (ME, P30t) ;-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ile za niego bedziesz chcial?

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Ile za niego bedziesz chcial?

Mysle ze z 50 pln. Ale ode mnie dochodzi wysylka (najtansza 8e), wiec nawet nie proponuje na forum.

Rezerwuje, podeslesz jego fotki?

Pzdr
Spinner

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Spinner napisał/a:
Rezerwuje, podeslesz jego fotki?
kurde, idz sie leczyc ;-)

dz.

:oops:

Spinner ma teraz tajny plan wykupienia wszystkiego co ma M w nazwie i jest Pentaksem. :mrgreen: Ja swoich MXów nie oddam, mówię od razu :-P

Skocz do: