miszyd  Dołączył: 01 Sty 2007
"Szybki" teleobiektyw: jakość - cena
Witam wszystkich i proszę o sugestie, porady na temat teleobiektywu...

Uśmiechnęło się do mnie szczęście i wygrałem wyjazd na F1-GP w Brazyli :D:D:D:D ... w związku z czym decyzja o zakupie teleobiektywu została mocno przyspieszona.
Po szybkich poszukiwaniach, zacząłem się przyglądać obiektywom typu 70-300, 100-300. Teraz pytanie co polecacie, mając na uwadze to, że głównie zależy mi na szybkości obiektywu i ostrzeniu na długim końcu (abberacje są dla mnie mniej ważne, przynajmniej chwilowo :) ). Wiem, że tego typu obiektywy Sigmy i Tamrona "nie są idealne", ale ciężko mi ocenić na podstawie przeczytanych postów/www, co będzie w takiej sytuacji lepsze.
A może jakieś inne opcje?

Będę wdzięczny za wszelkie info!!

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
No gratulacje!

Kwestia podstawowa: ZA ILE?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
miszyd, ty farciarzu. Napisz na pw do Czesia, on focił na GP Węgier, to się wypowie kompetentnie.
Czy jest może Cześ na sali (a może już też poleciał do Brazylii)

zy: co do finansów to nie wygląda to różowo... myślę że do 1000PLN, inaczej zęby w ścianę (w przenośni i dosłownie)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
miszyd, no to chyba tylko Sigma/Tamron 70-300 w zaleznosci od tego ktory lepszy przy 300mm. Moze 200mm wystarczy...

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
miszyd napisał/a:
F1-GP

czy aby nawet najszybszy tele "zdąży"?
Tak tylko wtrącę, że ja bym zastawiał pułapki i ilość fps-ów ma znaczenie. A właśnie... jaka puszka będzie w akcji?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
miszyd napisał/a:
Po szybkich poszukiwaniach, zacząłem się przyglądać obiektywom typu 70-300, 100-300.
Wg. mnie, najszybsze szkła z tego zakresu do Pentaxa, to Sigmy:
Sigma 70-200/2.8 DG EX - niestety nowej raczej już nie kupisz. Zaprzestali sprzedaży. Nie wiem czemu :-/
100-300/4 DG EX - Nowe można jak najbardziej kupić, ale chyba w tej chwili jest jakiś zastój i trudno je dostać. Mam taką i sobie bardzo chwalę.
Jak piotr_luk napisał pytaj Czesia. On zajmuje sie Sigmą(nie tylko) do Pentaxa.
Fajną będziesz miał wycieczkę.

[ Dodano: 2007-10-10, 14:24 ]
miszyd napisał/a:
myślę że do 1000PLN, inaczej zęby w ścianę (w przenośni i dosłownie)
No to, te Sigmy odpadają :-/ . Są powyżej 3k.
Ale masz wyśrubowane wymagania. Szybkie tele na końcu i w dodatku tanie :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
piotr_lik
nie znam gościa :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Poprawiłem :oops:

hamster: w akcji będzie K100D S. Zakup również podyktowany wyjazdem :)

argawen: Wiem, że cudów tutaj nie ma i wiele zależy od funduszy, ale po prostu szukam optymalnego dla mnie rozwiązanie, czyli jakość-cena :)

Skocz do: