Cytat
Widać, że linux się rozwija.
jak wszystko :) natura sie tez rozwija, tylko kitowy obiektyw jakos nie chce rozwinac szkrzydelek ( czytaj "listkow przeslony" ) i przeksztalic sie w DA*
nawet jak sie go pocaluje to nie zamieni sie w piekny DA* 16-50
Cytat
ale podobno tylko divx3.
w windowsie sa potrzebne kodeki, w linuxie zapomnij o tym, po prostu ogladaj filmy.
Do we simply turn our heads and look the other way??
Photoblog: http://dphoto.pl
Pentax, because AF is not the most important thing in the world ;)
kidding ^^
Jeśli chodzi o notepada to świetny edytor. Ma ogromne możliwości tylko trzeba go poznać. Ja go używam od lat dlatego tak ważny jest dla mnie format TXT.
wkt napisał/a:
Jeśli chodzi o notepada to świetny edytor. Ma ogromne możliwości tylko trzeba go poznać. Ja go używam od lat dlatego tak ważny jest dla mnie format TXT.
w TXT siła! Zamień notepada na Emacsa, a dopiero poczujesz możliwości drzemiące w plikach tekstowych (np. kolorowanie składni, wiele buforów, wyszukiwanie i zamiana z użyciem wyrażeń regularnych czy porównywanie plików), do tego jako bonus klient poczty, przeglądarka www, na depresje jest nawet psychiatra w zestawie
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
wkt napisał/a:
to super, na szczescie ( ale chyba nie Twoje ) nie ma tego notepada pod linuxem
wiec chyba pozostaniesz przy MS Windows.
I polecam przeczytac co to jest format txt
Do we simply turn our heads and look the other way??
Photoblog: http://dphoto.pl
Pentax, because AF is not the most important thing in the world ;)
kidding ^^
Panowie a może mnie ktoś tak na chłopski rozum wyjasnić do czego uzywa sie txt i na co te rozbudowane edytory txt? Pytam bo nie wiem dla mnie edytor tekstu to MS word albo OO write
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
awakqwq napisał/a:
Panowie a może mnie ktoś tak na chłopski rozum wyjasnić do czego uzywa sie txt i na co te rozbudowane edytory txt? Pytam bo nie wiem dla mnie edytor tekstu to MS word albo OO write
Edytor edytuje tekst, a WordPerfect, AmiPro, Writer czy Word idą nawet dalej - one przetwarzają go (łamie wiersze na akapity, kolumny na stony).
Ale w Vimie czy Emacsie możesz otworzyć w kilku oknach/buforach ten sam dokument i modyfikować lub oglądać ten sam plik w kilku miejscach na raz.
Korzystam z Emacsa, inni z Vima, miedzy innymi dlatego, że można w nim napisać tekst, nawet ze skomplikowanymi wyrażeniami matematycznymi, prezentację czy partyturę, które potem ślicznie skompiluje TeX do PDFa. W tym samym edytorze piszę swoje programy w kilku językach programowania które znam, a edytor podświetla mi składnię, uruchamia kompilację itp.
Dla mnie istotne jest miedzy innymi, podświetlanie składni, zaawansowane wyszukiwanie i zastępowanie z użyciem wyrażeń regularnych, wiele buforów, łatwość konwersji kodowań znaków. Dla innych pewno coś innego.
Podsumowując - wystarczy nauczyć się jednego edytora, którego wykorzystuję do praktycznie wszystkich pisarskich zadań i nie tylko, bo pisuję w nim skrypciki do obrabiania zdjęć.
Flexaret VI
PiotrR napisał/a:
TLu napisał/a:
Ale w Vimie czy Emacsie możesz otworzyć w kilku oknach/buforach ten sam dokument i modyfikować lub oglądać ten sam plik w kilku miejscach na raz.
Akurat to w OpenOffice tyż można. No chyba, że nie wiem, o czym piszesz.
Chodzi o to, że otwierasz plik raz, po czym otwierasz nowe okno z tym samym otwartym wcześniej plikiem. Następnie możesz wprowadzić w dwóch buforach zmiany, a zapis wszytkich zmian odbywa się po jednym poleceniu zapisu. Oczywiście zmiany dokonane w jednym buforze widzisz online w pozostałych buforach (oknach).
Jak na obrazku:
Flexaret VI