dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
tref napisał/a:
Spinner ma teraz tajny plan wykupienia wszystkiego co ma M w nazwie
ale to M niekoniecznie musi byc poprzedzone napisem Pentax ;-)

dz.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dzerry napisał/a:
ale to M niekoniecznie musi byc poprzedzone napisem Pentax ;-)

...a przesyłka z Amsterdamu. :evilsmile:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
lipalipski napisał/a:
...a przesyłka z Amsterdamu. :evilsmile:
wiesz, raczej myslalem o przesylce z Solms, co nie Spinner? ;-) Ja i tak wiem, ze w koncu dostane mejla, po ktorym bede musial cie osobiscie zhejtowac, bo mejlem juz nie bedzie wypadac ;-)

dz.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Spinner, szczerze to bym nie polecal. egzemplarz jest raczej niefajny, poobijany i sprawia ogolne wrazenie dosyc zmeczonego. naciaga sie z jakims takim niepokojacym odglosem. czasy wyglada ze trzyma.

A fotki tak na szybko to mam trzy

http://zy.phpnet.us/foto/MX/

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Oki, to dobra - odpuszcze wiec jak mnie tak napadli... :-P

Dzieki za info:)

Pzdr
Spinner

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Jak wyglada w nim matowka? Czy nadaje sie ona do ME F ? Bo ja musze takowa wymienic i naprawde nie mam pojecia gdzie kupic jedyne co mi przychodzi do glowy to wlasnie kupienie innego body i sklejenie tego w calosc ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
yourNIGHTMARE napisał/a:
Jak wyglada w nim matowka?

tak se :-) ma ryse w jednym rogu i dosyc spore ryso/otarcie w przeciwleglym. w srodku w miare.

olowek74  Dołączył: 30 Kwi 2011
Gdzie można naprawić światłomierz MX-a?Diody się zapalają,wskazuje głupoty.Niby można bez niego fotografować,ale jakby był sprawny,czułbym się zdecydowanie lepiej.Od razu zaznaczę,że sam nie chcę grzebać.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
olowek74, baterie zmieniałeś? Czyściłeś styki?

To raczej nie baterie ani styki,ponieważ światłomierz włącza diody.Niestety wskazania są zupełnie nie odpowiednie.A najczęściej pali się dolna lub górna czerwona dioda,bez względu na manipulownie pokrętłem czy przysłoną."Odziedziczyłem" aparat od znajomego,który twierdzi,że nic przy nim nie robił,ale wydaje się,że jakaś ingerencja była jednak.Może coś zostało nieodpowiednio złożone?Potrzeba fachowca z doświadczeniem.Ja nie będę naprawiał głębiej,co umiem to już zrobiłem,dalej mogę tylko bardziej zepsuć.Aparat swoje przeżył,ale szkoda go jeszcze na przycisk do papieru.Myślałem,że ktoś z forum zajmuje się takimi sprawami.Konkrety przez PW oczywiście,ale zapytać chyba można publicznie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ale kupiłeś nowe baterie? A może coś z przeniesieniem przysłony? Zobacz czy przy bagnecie wszystko działa.

Bateria litowa 3V(gwarantowana do 2022).Nowa.Śniedzi nie ma w gnieździe.Przy zmianie czasu nie ma reakcji,albo włączają się na chwilkę wszystkie diody.Potem pali się któraś czerwona więc główne styki włączające,pod dolnym deklem aparatu,działają normalnie.Mi się zdaje,że to coś z mechanizmem pod pokrętłem jest nie tak.Sama gała jakoś tak nienaturalnie buja się na boki.Tam jest chyba taka tarcza ze ścieżkami.Może już się zużyła albo co.Nie wiem już.Dzięki za pomoc.

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Wyświetlacze są łączone taśmami.
Jak masz możliwość rozebrania to wystarczy same styki przemyć najlepiej izopropanolem bo szybko odparuje.
W starszym sprzęcie są często gumki dociskające takie taśmy i one się rozpadają stąd brak docisku taśmy do styku wyświetlacza albo z punktu wyjścia sygnału ( drugi koniec taśmy).
Zajrzyj na tutaj i poszukaj rozwiązania.
Na pewno je znajdziesz.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Prawdopodobnie to styki pod pokrętłem. Jak nie ruszy pytaj tu: fotoserwis.kraków.pl

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
fanmario napisał/a:
Wyświetlacze są łączone taśmami.

Wyświetlacze w MX? Jakaś nowość :mrgreen:

rychu napisał/a:
Prawdopodobnie to styki pod pokrętłem.

Na pewno nie. Odrobinę LOGIKI.
Zmiany wskazań światłomierza można uzyskać na trzy sposoby: czasem, przysłoną i czułością.
Skoro dwa sposoby (czas i przysłona) zawodzą i diody dalej świecą jak chcą, wina nie leży ani w pokrętle czasów ani w mechanizmie przeniesienia wartości przysłony.
Czyli pozostaje albo elektronika albo co najbardziej prawdopodobne czujki światła GPD.
Czujki są dwie położone po obu stronach wizjera i właśnie z racji tego położenia są najbardziej narażone na uszkodzenie ale i łatwe do wymiany zarazem, elektronika zas jest naklejona na pryzmacie i też może zostać uszkodzona.
Diagnostyka radzę zrobić samemu, potencjalna naprawa przewyższy koszt zakupu:
Zdjąć górną pokrywę i sprawdzić stan całości, szukać uszkodzeń, pęknięcia elementów, zerwanych kabelków, itd.

schemacik masz tutaj, na pryzmacie masz naklejoną tą górną część.

Dziękuję uprzejmie za schemat i poradę.Spróbuję. Boję się,że nie złożę tego potem jak trzeba,ale cóż...Migawki nie będę przecież dotykał,to dużo gorzej nie będzie.Kłaniam się.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Brak logiki? Skoro światłomierz bazuje na trzech nazwijmy to potencjometrach: położeniu przesłony, czasu migawki, czułości, to brak odczytu z któregokolwiek powoduje anomalie wskazań. Jeśli założymy, że pokrętło czasowe to to, które jest sporo eksploatowane, to wydaje się logicznym, że może być winowajcą. Tak było w moim, do tego styki i świeża bateria i śmiga. Tak czy owak, domorosłemu majsterkowiczowi nie poradził bym otwierania i grzebania w skomplikowanym i wymagającym sporo doświadczenia ustrojstwie.
Wyrazy szacunku

Na logice się nie znam.Prosty elektryk jestem.Śrubokręt potrafię obsługiwać,ale doświadczenia w naprawie fotoaparatów nie mam.Niestety,jak pisze Kolega Grzechotnik,cena naprawy nie będzie przystępna,a w dodatku nawet majstra chętnego do pomocy brak,więc pozostają roboty własnoręczne.Chyba bardziej nie zepsuję.Póki co temat otwarty.Aparat w szufladzie.Moja ingerencja skończyła się na bateriach i odkręceniu dolnego dekla aparatu(popatrzyłem,zakręciłem jak było).Do dalszych rękoczynów jakoś mi się nie spieszy.Mam drugiego MX-a,bez wad "sprawnościowych".Nie pali się.Póki co.Dziękuję za zainteresowanie.

Skocz do: