Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
MIR-1B 2,8/37 , Telekonwerter TK2M... czy warto ??
Mam pytanie... mam możliwość kupna obiektywów:

- HELIOS-44M 2/58
- Obiektyw szerokokątny MIR-1B 2,8/37 z osłoną zabezpieczającą przed zanieczyszczeniami
- Telekonwerter TK2M - dwukrotne powiększenie ogniskowej

Całość jakieś 100zł Czy warto ??
Najbardziej interesuje mnie ten MIR i TK2M..... co to jest w ogóle .... hmmmm.....

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mir-1B 2,8/37 to popularny umiarkowanie szerokokątny obiektyw made in CCCP. Żadna rewelacja to nie jest. Trzeba go mocno przymknąć by nie winietował i miał jaką taką ostrość i trzeba uważać pod światło. W cyfrze da Ci ogniskową mniej więcej taką jak Helios 2/58 w analagu :-)
Telekonwerter to takie ustrojstwo, które zwiększa ogniskową obiektywu i jednocześnie "kradnie" światło. Ten TK2M to popularny rosyjski dwukrotny telekonwerter. Jak go zastosujesz z obiektywem o ogniskowej 50mm i światłosile f2 to uzyskacz ogniskową 100mm a światełko spadnie ci do f4. Jako gratis otrzymasz znaczne pogorszenie jakości obrazu.
Myślę, że 100zł to maksymalna kwota jaką można dać za ten zestaw.
Pozdrawiam

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Moim zdaniem z tego zestawu, to polubić można tylko Heliosa - na którym najmniej Ci zależy... Reszta tak, jak pisze Marek.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.... konkretnie... plusy, minusy...
Czyli praktycznie tylko ten Helios jest jako taki z tego zestawu....

Acha zapomniałem dodac że ten zestaw jest wraz z aparatem Zenit EM w tej kwocie i Pierścieniami dystansowymi - do zdjęć z małej odległości (21 do 50 cm), Osłoną przeciwsłoneczną na obiektyw, Filtrami do obiektywu HELIOS : neutralny i błękitny + Futerał do aparatu.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Konkretnie, to mógłbym Ci wysłać z Heliosa parę zdjęć. Ja go lubię. Pasuje mi do ME-Supera, jest dość jasny i ma fajną ogniskową - 58mm. Na minus - ma dziwaczny bokeh, obrączki robi. I to tyle ode mnie. Nie katowałem go pod kątem blików, aberracji itp. Nie mam porównania do szkieł SMC. I nie robię testów ostrości... Jak chcesz, podaj maila na pw, wyszperam coś z archiwum i podeślę. Pozdrawiam,

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mir 1 to obiektyw który w Brukseli w 1958 roku zdobył 1 nagrodę natomiast Helios 44 to kopia Biotara konstrukcja jeszcze przedwojenna.Jak Biotary były przyjemne to ten typ Heliosa bardzo różnie jak kto woli ja miałem ich ze trzydzieści w dawnych czasach i nie przepadałem za wybitnym przedstawicielem rozmycia Gausowskiego.Tk taki sobie ale niszczy jasność.Z całego tego zestawu właśnie Mir 1 jest najprzyjemniejszy.Chyba że rosjanom udało się zrobić ten jeden na 100 helios 44 uczciwie.Bo np Helios 81 czy 53 to były naprawdę świetne obiektywy.Pozdrawiam

Skocz do: