bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
  Uwaga na Mozilla Thuderbird
Ku przestrodze. Wczoraj mnie to spotkało. Zniknęła cała korespondencja z przeciągu 2 lat - skrzynka odbiorcza jest pusta :evil:

Sprawdziłem na forach internetowych i okazłao się, że to nie jedyny taki przypadek. Felerne wersje MT to obecna oraz kilka wczesniejszych.

Wszystkim uzytkowanikom Mozilli sugeruję częste backupy folderów poczty, a najlepiej pozostawianie kopii wiadomosci na serwerze pop.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Wyłącz mozillę, usuń pliki *.msf i uruchom. Powinno pomóc.
Generalnie problem jest, gdy plik z pocztą spuchł do około 2GB.
Podziel na foldery, stwórz i uruchom filtry, i problem znika.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
bossini, od POP lepszy jest IMAP.

TLu napisał/a:

Niestety nie działa.... :(

bossini napisał/a:
TLu napisał/a:

Niestety nie działa.... :(

Patrzałeś jaką objętość mają pliki poczty (bez rozszerzenia msf)?

Plik Inbox ma jakieś 130 MB

UDAŁO SIĘ. DZIĘKI WIELKIE. Masz u mnie dobre, duże :-B

bossini napisał/a:
Plik Inbox ma jakieś 130 MB

UDAŁO SIĘ. DZIĘKI WIELKIE. Masz u mnie dobre, duże :-B

Sam widzisz, wszystko jest, tylko panikę trzeba opanować ;-) :-B

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
aflinta napisał/a:
od POP lepszy jest IMAP.

tylko nikt go nie daje za darmo, a jak wiesz o jakims dobrym koncie darmowym z imapem, to daj znac :)

Przeciez pop3 można tak skonfigurowac aby zostawiał wiadomości na serwerze.....
Więc to chyba załatwia sprawę.

Niesteyy nie wiem jak zrobić, aby SMTP również po wysłaniu zostawiał wiadomosci na serwerze.

[ Dodano: 2007-10-10, 09:56 ]
TLu napisał/a:

Sam widzisz, wszystko jest, tylko panikę trzeba opanować ;-) :-B

Wiesz, w necie ludziska larum podniesli - więc się zmartwiłem. Swoją drogą coś jest nie tak z programem skoro "ukrywa" wiadomości. To nie jest BUG, to jeste MEGA BUG.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
bossini napisał/a:
Niesteyy nie wiem jak zrobić, aby SMTP również po wysłaniu zostawiał wiadomosci na serwerze.

A tak to tylko w Gmail.com ;-)
bossini napisał/a:
Wiesz, w necie ludziska larum podniesli - więc się zmartwiłem. Swoją drogą coś jest nie tak z programem skoro "ukrywa" wiadomości. To nie jest BUG, to jeste MEGA BUG.

To nie jest żaden mega bug, każdy program źle działa w zasyfionym środowisku. Defragmentacja plików w Windowsie to jest dopiero megabug.

Nawiasem mówiąc powodów do zmartwienia może dopiero przybyć, zanosi się na to, że faktycznie projekt Thunderbird spadnie z listy priorytetów fundacji Mozilla...

No ale z kolei czytałem, że mają przekazać projekt innej organizacji lub jakieś firmie

[ Dodano: 2007-10-10, 13:02 ]
olgierd napisał/a:
bossini napisał/a:

A tak to tylko w Gmail.com

No to musze to sprawdzić. A na jakiej zasadzie to działa? Automatycznie? Bo stosownej opcji pod programami pocztowymi to nie widziałem.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
bossini napisał/a:
olgierd napisał/a:
A tak to tylko w Gmail.com

No to musze to sprawdzić. A na jakiej zasadzie to działa? Automatycznie? Bo stosownej opcji pod programami pocztowymi to nie widziałem.

Gmail tak ma sam z siebie - poczta wysłana jest składowana na serwerze, dopóki jej nie usuniesz. Ma to dobre strony.

O darmowym IMAP nie słyszałem.

Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
olgierd napisał/a:
O darmowym IMAP nie słyszałem.

Mam wrazenie ze na www.tenbit.pl jest IMAP - kiedys byl przez pewien czas.
Teraz nie znalazle zeby cos o tym pisali ale probna konfiguracja konta IMAPowego powiodla sie. Jest oczywiscie mozliwosc, ze moj klient pocztowy oszukuje bo do tego samego konta mam caly czas aktywne dojscie przez POP3 ale nie sadze by tak bylo.

bossini napisał/a:

Zaznacz odpowiedni haczyk w konfiguracji konta. Korzystam z tego od kilku lat.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
bossini napisał/a:

no IMAP to jednak troche wiecej - chocby mozliwosc oznaczania wiadomosci przeczytane czy nie. Przy IMAPie skrzynke masz jedna (na serwerze), a nie jak w POPie, wiele skrzynek lokalnych. Kazdy kto pracowal z IMAPem bedzie za nim juz tesknil ;]
Kiedys Yahoo odpalilo IMAPa, ale podzialali chyba jeden dzien - niestety ta usluga wymaga trzymania sesji z serwerem praktycznie non-stop, a to powoduje ze jej wymagania sa przy duzej ilosci uzytkownikow ogromne i stad nikt za darmo tego nie daje :-/ Gmail to jednak niezle zastepstwo.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
podczepiłam sobie do gmaila wszystkie skrzynki i mimo tego, że się zarzekałam, że tego nie uczynię - zrezygnowałam z thunderbirda - teraz wyłącznie przez www obsługuję pocztę i zawsze mam dostęp do wszystkiego

cotti napisał/a:
podczepiłam sobie do gmaila wszystkie skrzynki i mimo tego, że się zarzekałam, że tego nie uczynię - zrezygnowałam z thunderbirda - teraz wyłącznie przez www obsługuję pocztę i zawsze mam dostęp do wszystkiego

Wszystko OK dopóki jesteś online. Zdarza mi się nierzadko otwierać notebooka w podróży by adres lub telefon z poczty wyłuskać...

W domu też thunderbirda wyrzuciłem, niedługo będzie rocznica ;-) . Nie tęsknię, bo mam ... claws-maila! To dopiero narzędzie!

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
TLu napisał/a:
W domu też thunderbirda wyrzuciłem, niedługo będzie rocznica . Nie tęsknię, bo mam ... claws-maila! To dopiero narzędzie!
możesz rozwinąć? Szukam własnie alternatywy dla thunderbirda. W mojej pracy program do poczty jest mega ważny a ostatnio sporo osób miało z thunderbirdem problemy i potrzebna jest alternatywa. Widzę że claws-mail jest w wersji na wine ale czy jest w wersji polskiej i czy obsługuje polskie czcionki?

awakqwq napisał/a:
TLu napisał/a:
W domu też thunderbirda wyrzuciłem, niedługo będzie rocznica . Nie tęsknię, bo mam ... claws-maila! To dopiero narzędzie!
możesz rozwinąć? Szukam własnie alternatywy dla thunderbirda. W mojej pracy program do poczty jest mega ważny a ostatnio sporo osób miało z thunderbirdem problemy i potrzebna jest alternatywa. Widzę że claws-mail jest w wersji na wine ale czy jest w wersji polskiej i czy obsługuje polskie czcionki?

claws-mail działa normalnie i przewidywalnie pod Linuksem, pod windą mnie nie przekonał :-(
TB przechowuje pocztę w formacie mailbox czyli jeden folder to jeden, nierzadko dupny, plik. claws-mail w formacie maildir czyli każdy list to oddzielny plik. W efekcie wszelkie przenoszenia plików pomiędzy folderami jest błyskawiczne.
Przy dużych folderach TB zaczyna jęczeć, po osiągnięciu 2GB w folderze trzeba go podzielić bo ni dopisuje nowych maili. Powyżej kilku tysięcy listów w folderze TB zaczyna mieć problemy z zarządzaniem nimi. Te problemy w claws-mailu nie wystepują, nawet przy skrzynkach z 15000 listów. Wadą maildira jest zżeranie klastrów (czy inodów) przez dużo małych plików. Poza tym claws jest brzydszy od TB. Claws-mail ma wtyczki do programów antyspamych, a TB ma wbudowany filtr poczty niechcianej.
W claws-mailu nie można pisywać listów w HTMLu, do przeglądania takowych korzysta z zewnętrznych silników jak np. dillo.

Wielu chwali sobie Evolution czy Kmail/Kontact - dla mnie to za duże klocki

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
cotti napisał/a:

Ja nie mogę się przekonać do ciągłej pracy z gmail. Brakuje mi folderów, same etykiety do mnie nie przemawiają, ciężko się czyta wielowątkowe listy dyskusyjne - brak widoku drzewa wiadomości. No chyba, że nie potrafię tego włączyć.

Skocz do: